donderdag 6 mei 2010

hey Pam, je naald danst!


Natuurlijk was het merendeel van de 78 singles van afgelopen zaterdag 'verse ontdekkingen', maar greep ik de gelegenheid om ook weer wat betere exemplaren aan te schaffen. Zo was mijn 'Tears Of A Clown' na vijftien jaar niet meer aan te horen. En wat me begon op te vallen, was ook dat de naald de neiging tot dansen had. En dus was ik zeer verguld om de bovenstaande single alweer in nieuwstaat tegen te komen!

Alweer? Ja, het vorige exemplaar was ook praktisch nieuw toen ik hem in december 1994 in het Franse Langelille tegenkwam. Ligt 600 kilometer ten noorden van Parijs... Om het nóg ingewikkelder te maken, was ik toen op bedevaart naar Woodstock!

Drie maanden ervoor was ik voor de eerste keer naar het Dicky Woodstock Popfestival geweest op de Baarse Vrijstaat nabij Steenwijk. Mijn vervoermiddel, een Solex uit 1966, maakte toen veel indruk, vooral toen ik, bij wijze van stunt, met Solex een greppel indook. Sindsdien kent iedereen in Steenwijk mij als 'Solex'. Daar heb ik me mee verzoend, vandaar dat mijn dj-naam ook 'Soul-X' is geworden...

Maar wat me na aanschaf van die single begon op te vallen, gebeurt nu ook weer. De opname is erg dynamisch en in de stevige stukken (zang van Smokey en The Miracles, drums) danst de arm op de plaat. Ligt hem dus aan de persing, hij is té hard opgenomen en het vinyl is te dun! Zo kocht ik zaterdag mijn derde 'Listen To Me' van The Hollies en ook die is weer 'vals' in de refreinen.

Het verlangen naar een Engelse persing groeit gestaag. In tegenstelling tot Europeanen zijn Engelsen er precies in het uitbalanceren van bas, laag en midden in een opname, waardoor deze meer 'body' krijgt. De beste luidsprekers ter wereld komen er ook vandaan: Wharfedale. Met de hand gemaakt, blinken deze uit door op een hoog volume nog steeds uit te balanceren, waar andere speakers vervormen.

Engelse Motown-persingen klinken dan ook het beste. Je zou haast denken dat de Motown-sound niets meer een bassdrum en een tamboerijn is, maar een Engelse persing laat horen dat in het 'laag' er desondanks nog veel is te beleven. Ik moet het voor 'the time being' maar even met deze doen. Klinkt sowieso vijftig keer beter dan het vorige exemplaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten