donderdag 20 mei 2010

al lang niet meer maagdelijk


Ik behandelde gisteren een supergroep die louter uit 'sidemen' bestond en waarvan de groep het predikaat kreeg vanwege de bands waarin de leden van Rhinoceros hadden gespeeld. Vandaag ruimte voor een supergroep van eigen bodem. Zij verdiende het predikaat enkel doordat de meest getalenteerde gitarist van dat moment bij de oprichting was betrokken. Dan ten onrechte een supergroep? Brainbox maakt in ieder geval deel uit van een bijzonder stukje Neerlandse pophistorie.

We hadden hem in 1964 gehoord op 'Close Your Eyes' van Johnny & His Cellar Rockers, een cover van 'All My Loving' van The Beatles, maar Nederland maakt pas in de zomer van 1966 kennis met Jan Akkerman. Dan staat 'Russian Spy And I' van The Hunters hoog in de hitlijsten met de onnavolgbare solo van Akkerman. Zijn ster rijst snel. In 1967 mag hij een instrumentaal album opnemen en het is voorpaginanieuws als hij in 1968 The Hunters verlaat. Hij schijnt een nieuwe groep te formeren. De hype is geboren...

Een paar maanden later is daar Brainbox, een eigenzinnige bluesrockformatie met dito muziek en een negroïde klinkende zanger met Poolse wortels. Akkerman en ex-Hunter Pierre Van Der Linden zijn de bekendste namen. Rudy De Queljoe had een kwartier bekendheid met Dragonfly, ook wel de Zeeuwse Jimi Hendrix genoemd. Maar van zanger Casimierz Lux, Kaz Lux voor intimi, had niemand ooit gehoord.

Akkerman verlaat Brainbox reeds voor de zomer 1970. Het kost de band een enkel optreden, maar Brainbox is niet compleet stuurloos. Hoewel er her en der een dipje is in het repertoirekeuze, blijkt ex-Rob Hoeke-gitarist John Schuurmans een competente opvolger. En wil ik ook graag eens aandacht vragen voor bassist André Reijnen. Er is zeer weinig over hem gezegd en geschreven, maar het immer solide en soms inventieve basspel spreekt boekdelen!

De single van mijn keuze lijkt niet erg voor de hand. Het is niet een hele grote hit geweest, hoewel het halverwege de top 40 kwam. Het was de laatste hit van Brainbox. Bij Soul-X ligt hij bij vrijwel iedere publiekelijke draaibeurt onder de naald. Een heerlijk aanstellerige Kaz Lux over een wat merkwaardige groove met een machtige gitaarsolo aan het einde. De keuze was evenwel moeilijk, maar singlehoesjes.nl heeft ze allemaal, dus zal 'Sea Of Delight' of 'Down Man' in de toekomst nog eens aan bod komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten