dinsdag 11 mei 2010

muziek voor niemand gemaakt!


Experimenten in de kunst worden doorgaans enkel getoond als deze geslaagd zijn. Mislukte experimenten belanden in de prullenbak. Natuurlijk zijn er, volgens de ingezetenen, geslaagde experimenten, waar pers en publiek toch wat anders over denkt. 'Ceremony' van Pierre Henry en Spooky Tooth is zo'n miskleun, die alleen een novelty-waarde kent bij ruimdenkende muziekverzamelaars.

Het idee komt van Henry, een begrip in de geluidskunst en één van de grondleggers van de musique concréte. Eigenlijk had hij Les Beatles in gedachten, maar die experimenteerden in 1968 bij de Maharisha in India. Ik denk dat John Lennon het wel had kunnen waarderen! Dan leest hij van een toonaangevende Britse groep die op dat moment in Parijs optreedt. Hij legt de jongens van Spooky Tooth zijn idee uit en ze stemmen ermee in.

Gary Wright, die in de jaren zeventig albums opneemt met louter synthesizers, is zeer enthousiast en schrijft een rockopera op basis van een katholieke mis. Spooky Tooth neemt haar deel in Engeland op. Het is een stevige rockplaat met bluesinvloeden. Ze sturen de mastertape naar Parijs. Begin 1969 arriveert de tape weer in Londen.

De leden hebben vast een woord genoemd dat niet in de mis voorkomt. Ze distanciëren zich meteen van de plaat. Pierre Henry beukt met een hamer op een pianosnaar en laat een loop van zijn eigen stem afspelen. Waar hij musiceert, doet hij iets in een eigen ritme, maar wel zo dat het Spooky Tooth overstemt!

De plaat verschijnt desondanks wel. De media kraakt de plaat, band wil hem niet promoten, publiek laat hem links liggen en platenmaatschappij blijft ermee zitten. En raadt eens? Zelfs Henry neemt afstand ervan! Fans van zowel fans van Henry als van Spooky Tooth worden niet graag herinnerd aan 'Ceremony'. Helemaal vergeten dus?

Nee, in 1998 verschijnt hij op cd. Dan lees ik erover. In 2007 staat een exemplaar op Marktplaats. Voor minder dan tien euro heb ik de Franse Philips in nieuwstaat! Natúúrlijk heb ik hem grijsgedraaid! Ik ben gek op dit soort 'novelty discs'. Hebben ze toch nog iemand blij gemaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten