zaterdag 22 mei 2010

de zwanenzang van Pugh's Place


Leeuwarden kan onmogelijk als de bakermat van de Friese popmuziek gezien worden. Daarvoor was de impact van de groepjes te minimaal. Okay, je mag de jongens van Unbeatable geloven als die beweren dat The Tremeloes 'Even The Bad Times Are Good' van hun gestolen hebben, maar het lijkt mij sterk. Wel verschijnt in 1968 een naam hoog in de Hitweek-polls waar alles ten zuiden van De Blesse nog nooit van gehoord heeft. Dit dankzij loyale volgelingen, maar ook door een eigenzinnig geluid.

Pugh's Place benadert het geluid van Spooky Tooth. Als Boudewijn De Groot zich in 1969 tijdelijk toelegt op produceren, is Pugh's Place een van zijn eerste projecten. In vroeg 1970 verschijnt de single 'Nothing Is Real Here', dat nog de tipparade bereikt zonder dat het een commercieel geluid heeft. De elpee 'West One' (het Londense district waar Pugh's Place is te vinden) verschijnt pas een jaar later en is een doodgeboren kindje. Decca dumpt vervolgens de groep.

Dan is er Wobbe Van Seijen, uitbater van platenzaak Bij De Put en lid van de folkband Hello. Zijn zaak komt in 1989 in het nieuws als hij een week voor de officiƫle release al exemplaren van 'Like A Prayer' van Madonna in de schappen heeft. Jaren ervoor heeft hij hetzelfde met The Rolling Stones gelapt. Met Hello heeft hij een single gemaakt. 'Home In The Sky' moest een geheide hit worden, al kon hij de platenmaatschappijen dat niet wijs maken. Hij besloot zelf eentje te starten: Universe.

Natuurlijk flopte 'Home In The Sky', maar Van Seijen zette Universe wel door. Het zou jaren later een onderdeel van Virgin worden. Nu had Leeuwarden in de Pow-Wow haar eigen Paradiso krijgen. Rick & Dave en Children Of Jubal waren daar residentiƫle muzikanten. Ook had Van Seijen er lucht van gekregen dat Pugh's Place ermee ging kappen.

En zo kwam bovenstaand album tot stand. De letters Pugh Place zijn 'custom' aangebracht op dit exemplaar. In de hoestekst achterop wordt de naam eenmalig genoemd. Verder noemen ze zich Live. De gebroeders Kowalzcyk lagen nog in de luiers...

'Child In Time' is een ronduit slechte cover in een lange live-versie, maar ook 'Every Little Thing' van The Beatles stelt teleur. Bij de TROS op Hilversum 3 wordt de plaat aan diggelen geslagen. Rick & Dave zijn twee Amerikanen, die daar eigenlijk hadden moeten blijven. Het hoogtepunt is Children Of Jubal.

Hoewel 'Blue Horizons' met zijn 'phasing' vijf jaar te laat is, is het toch een van de spaarzame psychedelische mijlpalen uit de Nederpop-historie. Vooral hulde aan de bevlogen organist! 'Song Of The Jubal' past ietsje meer in het plaatje van 1973. Een lekker energiek nummer van de Fries-Groningse jazzrockers! De elpee is binnen Friesland en ver daarbuiten een gezocht collector's item. Er is een Joegoslaaf die een astronomisch bedrag ervoor over heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten