woensdag 19 mei 2010

alcoholisch sportdrankje


Heel soms ben ik een warhoofd. Memoreerde ik een maand geleden aan de singles die ik een jaar ervoor had gekocht, er werd met geen woord gerept over Rhinoceros. Evenmin koos ik in december voor 'Apricot Brandy' toen ik mijn lijstje voor de Top 40 van het Steenen Tijdperk Forum wilde aanvullen met enkele instro's. En eigenlijk was ik hem zaterdag ook een beetje vergeten toen ik hem in De Buze op de draaitafel legde. Ken uw klassieken, maar vergeet ze daarna niet!

En dat geldt in meerdere opzichten voor Rhinoceros. Die jongens maakten een aantal leuke platen. Het waren niet de minste of geringste. Want eigenlijk mag Rhinoceros tot de supergroepen gerekend worden. Hoewel de leden afzonderlijk geen zwaargewichten zijn, behoren de bands waarmee zij speelden wel tot die categorie!

Gitarist Doug Hastings had bij Buffalo Springfield in de schaduw gestaan van Stephen Stills, drummer Billy Mundi had ook bijgedragen aan de manie binnen Frank Zappa's Mothers Of Invention, Jerry Penrod en Danny Weiss hadden vorm gegeven aan het 'heavy' geluid van Iron Butterfly en ook het orgel van Michael Fonfara was dominant geweest bij Electric Flag. Alan Gerber en John Finley waren relatief onbekend.

Geen van de bovenstaande groepen zal veel 'airplay' hebben gekregen bij de BBC, toch was het deze omroep die 'Apricot Brandy' uitkoos als starttune van een sportprogramma. En dus zijn er legio Britten die gedenkwaardige sportgebeurtenissen op hun netvlies hebben, als ze dit nummer horen. Hetzelfde effect als 'Chump Change' van Quincy Jones aan de start van 'Langs De Lijn'. Of het onverwoestbare 'Studio Sport' van Tonny Eyk.

Het intro brengt je meteen in de 'mood'. Het felle funky loopje, het scheurende orgel, het is als een acceleratie bij een hardloopwedstrijd. Het signaal klinkt en er is actie! Iets wat ik overigens nooit bij een abrikozenlikeur heb ondervonden. Zoeken naar het unieke Zweedse fotohoesje was een onmogelijke opgave, vandaar een kleurige prent van de boosdoeners!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten