zondag 2 mei 2010

de poedelnaakte waarheid?


Nee. Preuts zou ik mezelf niet willen noemen. Kleren maken de man en dat geldt in mijn geval ook voor de vrouw. Ofwel: Hoe ik bij Blogspot terecht ben gekomen. Nee, dat blog bestaat niet meer, bij de start van Soul-xotica de inhoud geleegd, hoewel de illustraties nog wel elders op een fotoblog zijn terug te vinden. Een beetje naakt shockeert me niet, maar toch was ik afgelopen nacht in schoktoestand na beluistering van 'She Was Naked' van Supersister. Nu ken ik dat nummer al 18 jaar, maar soms, in het juiste decor, herontdek je bepaalde nummers!

Het decor werd gevormd door de singles die broer en zus Ludo en Margot Osse in de late jaren zestig kochten. Keurig nette popmuziek, nergens een scherp randje, vloeiende harmonieën van The Hollies, The Marbles en The Hep Stars. En dan opeens een Hammond-orgel, jazzy drums en een stem die het over 'instant pudding' heet. Dan is ze naakt! Passen jullie een beetje op, jongens? Het zijn niet alleen hippe tieners die naar Veronica luisteren, maar ook brave huisvrouwen. Opnieuw weer pudding en dan zijn ze beide naakt. Een messcherpe fuzzgitaar snijdt dwars door de speakers. Lawaai alom, onderbroken door een gothisch aandoenend koor. En dan een fluit, erg progressief in 1970, en een vastberaden slot.

Waar Soft Machine een plaatkant deed over zo'n progressieve suite en dus de radio nauwelijks haalde, daar is hier in vier minuten het verhaal verteld. Super Sister, zoals het label vermeldt, doet werkelijk alles wat in deze dagen 'progressief' heet en wat dan ongezien is voor de massa. Ik denk dat 'Catfood' van King Crimson twee maanden ervoor aan de aandacht ontsnapt moet zijn, deze single op het onafhankelijke Blossom-label bereikte zelfs een elfde plaats in de top 40!

Wat me dan nog het meeste verbaasd, is dat Supersister met Caravan typische 'meisjesmuziek' was, dus populair onder het beter geboetseerde geslacht. Nu werd de muziek van Supersister sowieso gebruikt voor balletvoorstellingen, maar toch blijft het een vreemd gegeven! Waren de dames anno 1970 dan vooruitstrevender dan de heren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten