donderdag 6 mei 2010

eindelijk volwassen deel 2: nr. 9


Als de dag van gisteren? Lieve help, nee! Hoewel ik veel van die 26e april 1986 weet te herinneren, is het toch echt 24 jaar geleden. Waar ik toen van droomde, weet ik niet meer. Niet dat ik op mijn 35e in Steenwijk zou wonen, laf inpakwerk zou doen en nog vrij gezellig zou zijn. Wel wilde ik net zoveel platen hebben als Henk, mijn oudste broer. Dat is wel uitgekomen! Ofwel, ik heb hem al drie keer ingehaald!

Over twee dagen word ik elf. Ik zit in de vijfde klas, of groep 7, bij meester Jan van der Veer. Een hippe meester! Net van de kweekschool. Hij luistert dus ook naar popmuziek. De hoofdonderwijzer noemde Fats Domino ooit 'een ouwe schreeuwerd'. Do I need to say more?

De voetbalclub houdt een rommelmarkt in het dorpshuis. Deze van The Beatles is welgeteld de enige vinylplaat. Verder zijn er cassettes. '16 Golden Oldies' bevat zestien nagespeelde hits uit de jaren zestig. Dat bandje heeft toch nog een grote rol gespeeld in het begin van het verzamelen.

The Beatles kostte een kwartje. Een puntgaaf exemplaar zonder het middenstuk in een EMI-hoesje. De laatste eigenaar was creatief geweest met viltstift en papier en had zelf een hoes gemaakt. Eén vel zat los bij de latere plastic hoes, de ander was erop vastgeplakt. Die heb ik erg zorgvuldig losgeweekt.

Meester Van der Veer heeft hem zelfs nog even geleend om een cassette-opname te maken. Hij zei me dat ik erg zuinig op deze plaat moest zijn. Die raad heb ik opgevolgd! Ik heb hem sinds 1991 minder dan vijf keer gedraaid...

Het was mijn eerste 'oude' single, buiten de verwerpelijke nummer 5: Een hele foute cover van 'Disco Duck' door DJ Scott. Gekocht vanwege de grappige hoes. Op mijn verjaardag zou ik ditmaal geen singles krijgen. Nu had ik eerder deze maand in de Top 100 Aller Tijden wel een mooie plaat gehoord, maar daarop moest ik nog twee jaar wachten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten