zondag 9 mei 2010

een echte klassieker behoeft geen single


Zomer 2006. Het is alsof een verloren vriend mijn kamer komt binnen binnenwandelen. We omhelsen elkaar, kloppen schouders en wisselen herinneringen uit. Maar... we kennen elkaar niet! We hebben nooit eerder ontmoet, hoewel we alles van elkaar weten. Na een paar minuten vertelt presentator Klaas Drupsteen van de NCRV de naam. De band ken ik wel, het nummer niet. Of toch wel? Nee, dat bestaat niet. De vriend heet 'It's A Beautiful Day Today' van Moby Grape.

De hoestekst van het album 'Moby Grape 69' uit, inderdaad, 1969 heeft veel uit te leggen. De nieuwe plaat is vrij van alle poespas, door de groep zelf aangezwengeld, die de aandacht voor de muziek van de eerste twee albums had onttrokken. Het debuutalbum uit 1967 werd op de dag van release ook als vijf singles uitgebracht. Die moesten het gevecht om de top tien aangaan. Het plan mislukte jammerlijk. Alleen 'Omaha' was een minuscuul Amerikaans hitje, zowel elpee als andere vier singles flopten genadeloos. Alsof ze niets geleerd hadden, bevatte 'Wow' uit 1968 een gratis bonus-elpee, 'Grape Jam'. Volgens kenners rechtvaardigt alleen die de aankoop.

Net als bij Quicksilver Messenger Services is ook Moby Grape een verzameling solisten met hele grote ego's. In 1969 heeft Alexander 'Skip' Spence de groep verlaten om zijn ongrijpbare album 'Oar' te maken. De hoofdrol op '69' is weggelegd voor Bob Mosley, die zijn mooiste songs schrijft. Het album heeft niet de kwaliteit van het titelloze debuut, maar wel 'It's A Beautiful Day Today'.

Een klacht tegen negativiteit. Mosley zou wensen dat de mensheid de schoonheid van een etmaal zou zien, in plaats van als mieren in een hoop van hot naar her te rennen. Een mooie melodie omlijst de überpositieve tekst en de fraaie harmonieën zijn terug.

The Doobie Brothers zal enkele jaren later naar Moby Grape wijzen, als hen gevraagd wordt een inspiratiebron te noemen. En nog steeds spreekt de muziek tot de verbeelding. En dan hebben we het niet over de gimmicks, maar over liedjes van absolute klasse als '8.05', 'Lazy Me' (met Vader Jacob in het outro!) en 'It's A Beautiful Day Today'.

Bij mijn weten, is het nimmer een single geweest. Hoe kan het dan dat iedereen hem kent? Misschien dat het een universeel nummer is dat door de Schepper geprogrammeerd is in een mens? Of het lied dat weerklinkt in de wind? Je hebt het pas over een klassieker als je het hogere krachten kan toebedelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten