maandag 24 mei 2010

(voorlopig) het laatste woord?


Ik memoreerde het nummer al eens in 'Donna's torenhoge leeftijd', hét ultieme laatste nummer van Colin Blunstone. Na 'Caroline Goodbye' past niets anders dan stilte, een plaat direct erna komt niet tot zijn recht en is in mijn ogen heiligschennis. Toch was het aanvankelijk de b-kant die mijn interesse had. Ook dat is nog altijd een voortreffelijk nummer, maar 'Caroline Goodbye' is zo'n brok sfeer. Een sfeer waar ik dan de rest van de dag in wil blijven!

Ik was me in 1991 allerminst bewust van de schoonheid van 'Caroline Goodbye'. Mijn verregaande interesse in The Moody Blues had mij geleerd dat 'Say You Don't Mind' een compositie was van Denny Laine, van 1963 tot de zomer van 1966 leadzanger van The Moodies. Het nummer was zijn eerste poging tot een solo-carriére. Ondanks dat Laine meer belangstelling dan zijn voormalige bandmaatjes kreeg, flopte het tweemaal in 1967 en 1968.

Colin was toen nog een Zombie en bezig in de studio met hun zwanenzang 'Odyssey And Oracle'. In 1969 leverde hun dat de hit 'Time Of The Season' op terwijl The Zombies toen al hun graf weer hadden opgezocht. Colin probeerde het als Neil MacArthur met dermate weinig succes dat hij zijn baantje als kantoorklerk oppakte.

Mede dankzij Rod Argent kwam Colin toch nog aan een contract. De opnames van het album duurden een jaar en het heette daarom 'One Year'. Het bevatte ondermeer 'Say You Don't Mind'. Denny Laine had voor even zijn heil gezocht bij Ginger Baker's Airforce en had ook iets te maken met de formatie The Balls, maar zou terug in de spotlights stappen als gitarist van Wings. Dat Blunstone zijn liedje coverde en beroemd maakte, is één van de drie 'claims to fame' waar Laine's latere loopbaan op gestoeld zou zijn.

Dat nummer werd unaniem als de hitkant van de single beschouwd. Daarmee werd 'Caroline Goodbye' gepasseerd. De intens droevige stemming met een zeer overtuigende Blunstone en het abrupte open einde. Hij krijgt van mij het laatste woord.

Misschien word ik morgen nog verstandig, maar ik heb bedacht dat ik morgen ga trainen voor de vakantie: Per fiets van Steenwijk naar Nieuweschans en terug. Zou zo kunnen betekenen dat ik tot en met vrijdag onderweg ben. Er komt dus een kleine onderbreking in mijn stroom berichten. Hoewel ik nog steeds niet de hoop heb opgegeven qua verstandig worden, want het is gekkenwerk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten