woensdag 12 mei 2010

togch heel erg okay!


Een beetje vooruitlopen op mijn verhaal achter 'What's Good About Goodbye My Love' van The Flirtations. In 2004 bezocht ik het eerste Primitive-festival in Rotterdam. Ik pikte er een flyer op van een winkel in vintage en retro-kleding. 'Ook platen', stond erbij geschreven. Very Cherry heet de winkel. Een familielid van de eigenaresse verzamelt northern soul en aanverwanten en biedt dubbele of minder interessante platen aan in de winkel.

Ik ben in augustus 2008 op wereldtournee (avond draaien in Steenwijk en twee optredens in 'of all places' Hellevoetsluis) en besteed mijn vrije zaterdagmiddag in Rotjeknor. Natuurlijk ook even bij Very Cherry gaan kijken. De zaken gaan goed: Het assortiment kleding is fors uitgebreid. Qua singles is een ander verhaal. Ze houdt al maanden opruiming en het is zeker een jaar geleden sinds hij de platen heeft aangevuld.

Het is een walhalla voor mij. Rood kruis op de hoes betekent 1 euro. Ik trek ruim honderd platen eruit. De duursten zijn 'Dancin' Everywhere' van Bob & Earl en 'Doin' The Mustang' van Don Bryant. Op enkele neutrale hoezen heeft de verzamelaar opmerkingen geschreven. Op het hoesje van een Engelse Decca-demo, geschreven door Reed en Mason, uit 1966 staat 'togch okay' te lezen. Dat trekt me over de streep.

Reed en Mason schreven immers monsters voor Tom Jones. Bij het intro ben ik ook niet overtuigd. Een langzaam accelererend tempo, handjeklap, giechelende meisjes. Dan statige blazers, lullig koortje en een matige zanger. Nee, Winston G had, afgaande op zijn naam, een hippe hopper of dj kunnen zijn, maar klinkt als een slechte kopie van Tom Jones. Dan komt de brug en... Wat een geweldige soulstem! Na dit intermezzo valt het nummer ineens honderd procent mee. Okay, geen floorfiller, maar er zijn slechtere probeersels!

Winston heet eigenlijk Gork en heeft Indiase roots. Van 1965 tot 1970 treedt hij op met The Wicked, Fox en The Whip en heeft als Johnny Apollo gezongen. De foto is een bezetting van Fox. De zittende persoon links zou Winston G moeten zijn. Huw Lloyd Langton was enige tijd lid van Fox en The Whip. Hem komen we later tegen in Hawkwind. Fox verandert de naam in 1968 omdat er meerdere groepen met die naam zijn. Heeft dus niets met de progressieve elpee 'For Fox' Sake' uit 1970 of 'S-s-s-single Bed' uit 1976 te maken. Waren ook weer verschillende vossen...

Ik heb 'Cloud Nine' (uiteraard geen verband met The Temptations) dus togch nog leren waarderen. En ben intussen ook een Reed-Mason b-kantje van Tom Jones tegengekomen die best 'mag' en 'kan'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten