maandag 3 mei 2010

een vergeten nugget


Tsja, een single met een nagenoeg wit label. Foto's van het illustere duo zijn ook niet voor handen en fotohoezen waren in Amerika in die tijd eerder uitzondering dan regel. Dan maar even zoeken op 'nugget'. Vergeef me, ik ben vandaag een beetje melig! Over de muziek dan maar! Ruim een jaar geleden bezocht ik iemand die ik in een café was tegengekomen. Zij bood de mogelijkheid om vinyl over te zetten en dat kwam goed uit: Ik had zojuist een flink aantal mensen een opname van 'Cherry' van Jeremy beloofd.

Samen met haar man maakt ze deel uit van een piratenteam, dat via internet 24/7 uitzendt. Zij doet op donderdagavond een gouwe ouwe-programma en doet dat het liefste met authentiek vinyl. Ik heb mijn allerliefste ogen opgezet en, ja hoor, het mocht. Ordinair snuffelen tussen andermans singles...

Ik kwam een aantal Amerikaanse singeltjes tegen. Doorgaans altijd een gok: Of het is pure country, gospel, bubblegum of soul. De deal was snel gemaakt: Zij mijn dubbele exemplaar van de LP 'L.A. Woman' van The Doors en ik 'Who Me? Yeah You' van Ricky Davis & Denna Johnson.

Over Ricky Davis kan ik kort zijn: Niets over te vinden. Denna Johnson is bij paardenliefhebbers beroemd als schrijfster van het ultieme paardenhandboek. Alleen is dat niet de zangeres op de single. Achter die Denna Johnson gaat Jo Armstead schuil. Zij zat in The Ikettes van Ike Turner, van de eerste bezetting in 1960 tot halverwege 1964. Daarna zoekt ze aansluiting bij het echtpaar Nicholas Ashford en Valerie Simpson. Gedrieën schrijven ze ondermeer 'Smokey Joe's', in de uitvoering van de obscure girlgroup Tina & The Mustangs stamgast in mijn set.

De plaat is rond 1965 uitgebracht op Simpson Records. Het is een vraag-antwoord-spelletje tussen twee die stiekem heimelijk verliefd op elkaar zijn, maar de drie woordjes nog niet hebben uitgesproken. Een fantastisch snelle beat eronder (schreven ze ook niet 'Real Thing' van Kim D uit 1965?) en een snerpende mondharmonica die voortdurend te horen is. De plaat zorgt voor hoge nota's bij de schoenmaker, want je danst je zolen glad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten