vrijdag 12 juni 2015

Raddraaien: Shocking Blue



Iedere keer als ik de naam van Robbie Van Leeuwen laat vallen, zie ik even later in de 'kijkcijfers' een enorme piek. Het 'Telefoontoppertje' met als cryptische titel 'Trio Robbie Van Leeuwen' (26 mei 2011) is één van de meest gelezen berichten in de geschiedenis van Soul-xotica. Uiteraard is dit trio niet een bandje van Van Leeuwen, maar gaat het over drie nummers die dan uitmaken van mijn mp3-jukebox op de telefoon: 'Every Step I Take' van The Motions, 'Love Is In The Air' van Shocking Blue en 'Ca-Ti-Ca-Too' van Mistral. Als blijkt dat ik ergens word gelinkt, zou ik dat graag nog eens horen! Vandaag ga ik proberen een dag naar voren te halen waar ik al vaker over heb geschreven: 'The day before...'. De laatste keer is in september geweest want onze Raddraaier zat toen eveneens in 'The Brainshake Sessions', de radioshow naar aanleiding van de vijfde 'verjaardag' van het ongeval dat mijn leven definitief heeft veranderd. Toen moest ik het even kort en bondig doen, hoewel ik toen de hele halve nacht de speellijst heb gemaakt en de berichten heb gepubliceerd. Met alle gevolgen van dien, want ik heb me die zaterdag verslapen voor 'Do The 45'. De 'Raddraaier' van vandaag is een droom die werkelijkheid werd: 'Love Is In The Air' van Shocking Blue (1967).

Het begint al een heel stuk eerder: Voorjaarsvakantie 1992. Feitelijk ben ik pas begonnen met drinken en hang dan ieder weekend rond in Het Bolwerk of in onze 'zuipkeet' 'T Hokje. Op zaterdag ga ik naar de vlooienmarkt in de Veemarkthal en de vangst zal, opvallend, vooral bestaan uit elpees. 'Beatles' Greatest' op de originele Nederlandse Odeon, maar ook mijn eerste exemplaar van 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel. Tot slot koop ik twee verzamelelpees met Nederpop van het Polydor-label. 'Twen Parade' is een uitgave van 'Boek En Plaat' met 'Pride Of Man' van Airport en 'If All Men Could Be Like Brothers' van Jackie Cornell als 'onmogelijke' tracks. Toch gaat mijn interesse op dat moment uit naar zowel 'Indian Pipe' als 'Lucy Lucy' van de formatie Amsterdam. De andere compilatie heeft zowaar in de Album Top 20 gestaan: 'De 13 Allerbeste'. Hoewel deze plaat op NAP is, bevat het de betere Nederpop-hits van het Polydor-label. Daar staat 'Love Is In The Air' eveneens tussen en dankzij een naslagwerk leer ik dan over het uiterste begin van Shocking Blue. 'Love Is In The Air' zal in 1997 een cassette halen en als dusdanig hoor ik het nummer vijf jaar na aanschaf weer. In de vakantie en dit is de reden waarom ik meteen een zomers gevoel krijg bij het horen van het intro.

In april 2009 zet ik een punt achter de drankjes en die omslag zorgt ervoor dat ik, parallel aan het weer, in een voorjaarsstemming verkeer. 'De 13 Allerbeste' is verzopen in de hoeveelheid elpees in mijn verzameling en ik ben op dat moment actief op het forum van het Steenen Tijdperk. Middels een vriendin krijg ik 'Love Is In The Air' als mp3-tje en in navolging van 1997 mag ik opnieuw dagelijks luisteren naar dit liedje. De single is onvindbaar en onbetaalbaar, dus daar zoek ik niet eens naar.

'Wat ik vrijdag 18 september heb gedaan? Geen flauw idee! Wel weet ik dat ik zaterdagochtend heel vroeg wakker ben'. Dat is op vrijdag 19 september van het afgelopen jaar de inleiding van 'Love Is In The Air' op Soul-xotica. Er zit een gat tussen donderdag 17 en zaterdag 19 september. Op 17 september heb ik bijna een week in bed doorgebracht, zo depressief als een hond. Ik heb die morgen een afspraak bij mijn voetreflexzone-therapeute en zij haalt me over om te gaan fietsen en naar het bos te gaan. Ik kom een stuk opgewekter thuis dan dat ik was weggegaan. 's Avonds begin ik met fietsen. Het is aardenacht en ik fiets over ondermeer Rheebruggen en Ruinen en via Ruinerwold naar Meppel. Ter hoogte van Rheebruggen heb ik ontdekt dat ik vlakbij het Dwingelerveld zit. Dat is gek! Ik woon ruim negen jaar in deze omgeving en ik heb me nooit gerealiseerd dat ik zó dicht bij het Dwingelerveld woon. Bij thuiskomst weet ik eindelijk de muis uit te nodigen om van de korrels te eten en met een gekrijs dat me nog altijd door merg en been gaat, vindt het diertje zijn Waterloo in de keuken.

Zaterdagmorgen ben ik in alle staten. Ik meen maar dat mijn geld gestort moet worden. Als de twintigste in een weekend valt, dan is het op de voorafgaande vrijdag aanwezig. 'Wishful thinking'. We hebben ook al een 'doel' uitgezocht. Die avond vindt de Popronde plaats in Zwolle en dat lijkt me wel iets. Natuurlijk gaan we heen en terug met de fiets. Ik kan immers alles sinds ik niet meer drink. Helaas... het geld is niet gestort en ik zeil neer op het terras van 'T Pandje. Daar kan ik nog steeds opschrijven. Terwijl ik in het zonnetje zit te genieten van mijn koffie komt Benny langs lopen. Ik vraag hem om een aalmoes, een tijdelijke lening, en hij geeft me een tientje. Perfect! Ik heb in ieder geval shag. Toch moet ik Zwolle uit mijn hoofd zetten en dat valt me zwaar. Bij wijze van afleiding ga ik andermaal tussen de platen kijken van de buurman van 'T Pandje: 'De Gouden Kikker'. Ik weet niet beter of hij heeft op dat moment alleen elpees en 12"-singles staan, maar dan begint hij over de verzameling van een overleden vriend. Kort daarop zit ik met mijn neus in bakken met prachtige singles en enkele Nederbeat-verzamelstukken. Ik hou de smetteloze 'Love Is In The Air' in mijn handen. ,,Dat is een dure". Ja, dat weet ik. Mijn hersenen maken overuren. Alles beneden de 200 euro lijkt me een koopje voor deze, maar kan ik wel zo ver gaan voor een plaat? ,,Die is vijf euro", hoor ik dan. Ik regel met hem dat ik de plaatjes de volgende week kan ophalen en dan ook afrekenen. Nog helemaal beduusd stap ik de winkel uit en loop naar huis.

Het is nog steeds hemels mooi weer en dan krijg ik een idee. Ik kan niet naar Zwolle en toch wil ik 'iets speciaals' doen. Ik ga naar de C1000 voor broodjes en slaatjes en zet thuis een thermoskan thee (ja, ik zit tijdelijk in een thee-ritueel). Dan krijg ik telefoon en het blijkt mijn oudste broer Henk. ,,Ik zou je even vertellen dat ik vanmorgen ben getrouwd", vertelt hij droogjes. Ik lig dubbel van het lachen, maar het blijkt toch echt te zijn. Daarna stap ik op de fiets naar het Dwingelerveld, eet en drink de meegebrachte waren op en zie op een Fietsroutenetwerk-bord dat ik 'ook niet zover van Grolloo ben'. Dat gaan we de volgende dag doen. Opnieuw gewapend met thee, een paar sneetjes brood en een paar euro's in de portemonnee. Als dat maar goed gaat? Nou, niet dus!

'Love Is In The Air' ontspringt nét de dans van het 'kiwi-incident'. Ik hoef hier alleen het plastic beschermingshoesje te vervangen. Ik draai de plaat nauwelijks en doe dat bewust: Ik wil hem, kost wat kost, in nieuwstaat behouden. De keren dat het gebeurt reken ik tot de smulmomenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten