woensdag 17 juni 2015

Het zilveren goud: juni 1990



De geschiedenis blijft zichzelf herhalen. Na het fraaie resultaat op het WK in 2010 is Oranje in 2012 brandhout op het EK voetbal. Een jaar geleden konden we volop genieten van de kunsten van 'ons magische elftal', maar de eerste oefen-interland van 2015 is niet eentje om over naar huis te schrijven. Als er één jaar is dat we verschrikkelijk overmoedig zijn dan is dat het wel tijdens het wereldkampioenschap in 1990. Twee jaar daarvoor heeft Nederland Duitsland in de pan gehakt en twee jaar later gaan we voor de overwinning op de rest van de wereld. Jammer maar helaas! Zelfs Duitsland blijkt té machtig ditmaal. Ik heb het normaal gesproken niet tot nauwelijks over sport op Soul-xotica, maar bij deze aflevering van 'Het zilveren goud' kan ik er niet omheen. Bij veel van de singles zit de herinnering van de kortstondige Oranje-koorts eraan vastgeplakt. In plaats van voor de buis te hangen, spring ik liever op de fiets en kom op mijn tochten enkele singles tegen. Vandaag presenteer ik jullie de twaalf singles die ik in juni 1990 heb gekocht (en die ook meteen in de kaartenbak zijn gekomen...).

Ik kan tot op de dag van heden niet verklaren wat precies de oorzaak is geweest. Ik ben gezegend met genoeg herseninhoud om het nog ver te schoppen. Academisch of wellicht universitair zou mogelijk zijn geweest? Ik hoef over het algemeen ook weinig inspanning te verrichten om te leren, dus waarom heb ik er dan geen gebruik van gemaakt? Wie het weet, mag het zeggen. Toch is 1990 ieder enthousiasme voor het onderwijs weggeëbd. Ik weiger te geloven dat ik de droge stof van school later nodig ga hebben en verdiep me liever in het Hitdossier en de Oor Muziekencyclopedie dan in de schoolboeken. De talenknobbel blijft aanwezig en ik scoor wonderwel ook goed op de rekenvakken. Het is de motivatie waaraan het schort en gelukkig heeft mijn klassenleraar dat ook in de gaten. Op het eindrapport van de tweede klas LEAO prijkt bij de 'belangrijke' vakken een voldoende, met uitzondering van wiskunde. Dat is niet erg, want dat vak zal ik als eerste laten vallen. De overige vakken hebben een onvoldoende als gevolg en dan hebben we het over handvaardigheid, lichamelijke opvoeding, geschiedenis, aardrijkskunde en nog een aantal van die 'minder belangrijke' vakken. Als meneer Brandsma de norm zou handhaven, dan moest ik de tweede klas overdoen. ,,Dit zal zijn motivatie niet ten goede komen en ik verwacht dat het volgende rapport de helft slechter is. We laten hem dus toch maar over gaan naar de derde klas", zegt hij letterlijk. Met de hakken over de sloot naar de derde klas. De muziekschool is minder schappelijk. Hier doe ik het examen B voor tuba en ook hier doe ik een 'Jantje-van-Leiden'. Die vlieger gaat niet op en een jaar later haal ik alsnog het B-diploma met dezelfde lofprijzingen als bij het behalen van het A-diploma. Het zal dus toch de motivatie zijn geweest?

156. Sweet Talkin' Woman-Electric Light Orchestra
157. Runaway-The Clarks
158. Tragedy-Bee Gees
Het is een dinsdagmiddag als ik de winkel binnenstap van Jaarsma aan de Parkstraat en me schrap zet en me door de honderden singles heen worstel. Ik kan me voorstellen dat hij zijn nagels heeft afgekloven terwijl ik minutieus singles ga 'wegstrepen' totdat deze drie overblijven. 'Sweet Talkin' Woman' heb ik die morgen op de radio gehoord en ik ben dit nummer van ELO 'vergeten'. Het staat meteen op mijn verlanglijst, maar niet voor lang. The Clarks is een band welke ik ken uit de Balkster Courant. De groep treedt regelmatig op in Bakhuizen en de beschrijving van de 'hedendaagse jaren zestig-band' bevalt me wel. Ik heb twee maanden geleden 'Fruit Of Love' op mijn verjaardag gekregen, deze 'Runaway' is meer het geijkte werk van The Clarks. De groep zal later nog eens in Hommerts optreden met de dorpsfeesten. Deze 'Tragedy' is eveneens een tragedie: De Duitse persing is volledig krom getrokken.

159. The Story In Your Eyes-The Moody Blues
160. Grand Hotel-Procol Harum
Op woensdagmiddag spit ik de 'Wijd En Zijd' door, de advertentiekrant van Sneek en wijde omgeving, op zoek naar rommelmarkten. Dan 'plan' ik de route. Deze zaterdag staat een rommelmarkt in Wieuwerd (tegenwoordig: Wiuwert) op het programma. Dat is een flinke fietstocht en het risico is aanwezig dat bij aankomst geen enkele plaat is te vinden of de zwik voor mijn neus wordt opgekocht. We gaan ervoor! In alle vroegte op de fiets naar Wieuwerd. Ik zou bijna de schatting van 20 kilometer hebben gegeven, maar de routeplanner van de fietsersbond hanteert dezelfde route als die ik toen heb gefietst en komt uit op vijftien. Waar ik angst voor had, gebeurt ook. Twee singles en beide peperduur: De Opel-single van Earth & Fire en Kayak die ik al heb en 'Malle Babbe' van Rob De Nijs. Teleurgesteld kan ik naar huis. 's Middags kijk ik op de vlooienmarkt in de Veemarkthal en kan mijn geluk niet op. Ik zoek dan reeds een jaar naar 'My Song' van The Moody Blues op plaat: Als b-kant van 'The Story In Your Eyes' of middels de elpee 'Every Good Boy Deserves Favour' en nu hou ik een exemplaar in mijn handen. Drie gulden en vijftig cent en dat betaal ik eveneens voor Procol Harum. In 1990 nog best een wereldbedrag voor een tweedehands single, ook al zal de prijs enorm gaan stijgen in de komende jaren.

161. Dreadlock Holiday-10CC
162. Crazy Horses-The Osmonds
163. Make Me Smile-Steve Harley & Cockney Rebel
Ik zet in de inleiding er heel expliciet bij dat het twaalf singles zijn die meteen in de kaartenbak terecht komen. Ik koop samen met deze drie ook 'The Last Farewell' van Roger Whittaker, maar dat plaatje zal pas veel later worden toegevoegd. We zijn op de rommelmarkt in Heeg. Steve Harley is de enige die een hoesje heeft van het stel en met name 10CC heeft een zwaar leven gehad in de voorgaande twaalf jaar.

164. Johnny-Mayfly
165. French Word For Love-Earth & Fire
Bij thuiskomst vanuit Heeg wacht me een verrassing. Mijn ouders willen een oude tante van mijn vader bezoeken in Lemmer en ik mag mee om de plaats te verkennen. Ik ga resoluut terug naar het winkeltje waar ik in maart de beduimelde 'Joyful Resurrection' van Tom Fogerty heb gekocht. De enige andere pop-single van interesse is deze van Mayfly. Nee, ik ken het niet buiten de Tipnotering in het Hitdossier. Thuis valt 'Johnny' mij meteen tegen, maar dan trekt de b-kant de interesse. Onder de titel van 'From Now On' staat dat het van de elpee komt. Met 'From Now On' gaat een wereld voor mij open. Niet alleen reken ik dit nummer tot één van mijn grootste favorieten (zeker in de Top 20!), ook zet ik mijn voelsprieten uit naar de elpee. Daarover heb ik een paar maanden geleden nog geschreven. Ik neem anno 2015 niet eens meer de moeite om de, opnieuw uitgegeven, elpee te bestellen en hou het bij de singles van Mayfly. De single van Earth & Fire heb ik nooit iets gevonden, maar het is de enige bij de Expert in de uitverkoopbak die me 'iets' zegt en dus mag die mee voor twee gulden. Zonde van het geld, want ik zal hem nóóit opzetten!

166. Power To The People-John Lennon & Plastic Ono Band
Nadat ik 'Moontan' heb gekocht, ga ik 's middags op de fiets Gaasterland in. Koudum is het keerpunt en daar fiets ik langs de Expert waar ik deze van John Lennon voor een gulden uit de 'gouwe ouwen'-bak haal. Overigens is dit de Amerikaanse heruitgave uit 1978 op het paarse Capitol-label, hoewel het de oorspronkelijke b-kant heeft.

167. Inkpot-Shocking Blue
Ik hoor 's ochtends de plaat op de radio en weet dan opeens te herinneren dat ik de single heb gezien bij Jaarsma. En dus gaan we terug en weer opnieuw hetzelfde ritueel: Alle bakken door op zoek naar deze ene single. Dat kost tijd en als ik hem vind... dan krijg ik nog wisselgeld terug bij inlevering van een gulden. Zoals Bert van Twister mij jaren later weet te vertellen: Het is best interessant dat zo'n jong ventje zich zo vol overgave weet te storten op de muziek uit de jaren zestig, alleen jammer dat de tijd zo kostbaar is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten