maandag 1 juni 2015

Raddraaien: The Overlanders



Wat wil dat gekke 'Raddraaien' nu eigenlijk? Natuurlijk beheerst dat fenomeen mijn leven al een beetje. Iedere keer als ik voorbij een kapperszaak fiets, vraag ik mezelf af of we die al hebben gehad. Ik kijk dan naar de naam en plaats die in het alfabet van de Gouden Gids. Helaas kan ik nooit herinneren welke plaat verbonden is aan de bewuste kapper, evenmin kan ik dus even naar binnen stappen en hem/haar bedanken voor de opgedane kennis dankzij hun vestigingsplaats. Ik denk dat ze raar zouden opkijken? Het 'Raddraaien' heeft een eigen willetje. Als het wil dat de pijnlijke punten van mijn platen verzamelen aan het licht moeten komen, komt Leni & Ludwig uit de bak. Ik heb vorige maand bijval gekregen van een vaste lezer bij mijn argumenten omtrent The Beatles, maar voor 'Raddraaien' is het blijkbaar nog niet genoeg. Vandaag opnieuw een Beatles-nummer, maar dan uitgevoerd door The Overlanders. Omdat we met die groep snel klaar zijn, richt ik me dus maar op de geschiedenis van het liedje: 'Michelle'.

Ook nu kan ik zo snel even niet nagaan aan welke kapper ik deze 'Raddraaier' te danken heb, maar toch bij voorbaat dank. Ik heb weer iets geleerd! The Overlanders is een Engelse groep. Ik heb altijd gedacht dat het Australisch was. De verwarring is niet geheel vreemd, want The Overlanders heeft aanvankelijk meer succes in Amerika en Australië. De groep wordt in de vroege jaren zestig opgericht en staat onder invloed van The Kingston Trio. Als de Merseybeat op gang komt, kan The Overlanders maar moeilijk mee komen en ze kiezen voor een meer 'mainstream' geluid. Dat legt hen geen windeieren. 'Don't It Make You Feel Good' is geschreven en uitgevoerd door The Shadows, maar The Overlanders neemt dit nummer mee de Australische hitparade in. De plaat scoort ook opvallend goed in de omgeving van Chicago, maar het is de opvolger dat genoeg 'airplay' krijgt om een nationale hit te worden in Amerika. Het is 'Yesterday's Gone' uit de pen van Chad Stuart, helft van het duo Chad & Jeremy.

The Overlanders brengt een dozijn singles uit op Pye in Engeland, maar er is maar eentje dat een hit wordt: 'Michelle' verdringt op 29 januari 1966 'Keep On Running' van The Spencer Davis Group van de eerste plaats in de Engelse hitparade en blijft drie weken bovenaan. The Overlanders neemt het liedje op nadat The Beatles heeft besloten het niet op single uit te brengen in Engeland. In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, zal Parlophone nog wel inhaken op het succes van The Overlanders. In Nederland staan The Overlanders en The Beatles vanaf 12 februari 1966 gebroederlijk op nummer 1 in ons land. 'Michelle' voert de lijst aan gedurende vijf weken. Omdat de punten van The Beatles en The Overlanders bij elkaar zijn opgeteld, is er geen 'winnaar' bekend. Als verzamelaar met ruim vijfentwintig jaar ervaring durf ik te zeggen dat het 'fifty-fifty' is.

Paul McCartney gaat in de vroege jaren zestig eens naar een feestje met kunstzinnige studenten. Een gast met een sik en een gestreept t-shirt staat op en zingt een Franstalig liedje. Paul besluit daarop een imitatie in te studeren van wat hij heeft gezien: Een liedje met Frans-klinkend gebral. Hij vermaakt zijn vrienden ermee en het is in 1965 John Lennon dat Paul herinnert aan dit grapje. ,,Weet je nog dat Franse ding? Dat was een goed liedje. Dat moet je gaan uitwerken". De muziek ontstaat los van de tekst. Muzikaal is het geënt op 'Trambone' van Chet Atkins. 'Finger picking' is een stijl welke volop wordt gebruikt in de klassieke muziek, in de rock & roll is het anno 1965 nog vrijwel onbekend. Paul heeft eigenhandig een instrumentaaltje gecomponeerd en dat dient vervolgens als basis voor 'Michelle'. Tekstueel krijgt Paul hulp van Jan Vaughan, een lerares Frans. Zij komt met de combinatie 'Michelle, ma belle' en een paar dagen later vraagt Paul haar de vertaling van 'these are words that go together well'. 'Sont des mots qui vont très bien ensemble', wordt dus het vervolg op 'Michelle, ma belle'. John Lennon is intussen verslingerd geraakt aan Nina Simone's uitvoering van 'I Put A Spell On You' en stelt het 'I love you' voor in het tussenstuk, met een accent op de 'you'.

Het zal niemand verbazen dat 'Michelle' niet op het repertoire mag ontbreken als Macca Frankrijk bezoekt. Het nummer krijgt echter een nieuwe impuls als Barack Obama wordt gekozen en de 'First Lady'... een Michelle wordt. Morgen is het precies vijf jaar geleden dat Paul het voor Michelle Obama heeft gezongen. Op 2 juni 2010 krijgt hij de 'Gershwin Prize For Popular Song' op het Witte Huis uitgereikt door Obama, waarna Paul 'Michelle' opdraagt aan Obama's vrouw.

Waar en wanneer? Op 1 mei 2010 als ik een gigantische partij singles koop bij 'De Gouden Kikker' in Steenwijk. Helaas doe ik nog niet aan de 'Singles round-up' in die tijd en dus hou ik het kort in 'zwijgen is goud (waard)!' (zie: 1 mei 2010), maar het had vier berichten kunnen vullen. Enkele zeer moeilijk te vinden Nederbeat-singles en van vrijwel alles is te zeggen dat het in een bijzonder goede staat verkeerd. Dat geldt eveneens voor deze 'Michelle' van The Overlanders. En als het dan toch écht moet, zet ik vaak The Beatles op, dus die nieuwstaat blijft nog wel even...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten