zondag 7 juni 2015

Lang leven-di-ge radio



Afgelopen donderdag werd ik even 'vermanend' toegesproken door de vrouw van de radiobaas. Ik opende de laatste aflevering van 'Floorfillers' met 'Wonderfull Days' (ja, die spelfout houden we erin!) van Charly Lownoise en Mental Theo en vertelde toen over één van mijn 'claims-to-fame'. Ofwel: Nét niet-situaties. In 1996 ga ik met Horrible Dying mee naar een optreden in een discotheek in Gorredijk. Ik ben dan net uit de band gestapt. De kleedkamer zal de volgende avond worden bezet door... juist! Charly Lownoise en Mental Theo!!! ,,Huh? Je 'claim-to-fame'? Je zit nu bij Wolfman Radio", zegt ze met een knipoog. Natuurlijk, hoger op de ladder van de radio-roem kan ik me niet voorstellen. O ja, daar mag ook een knipoog achter. Twee jaar geleden, zaterdag 8 juni 2013, publiceerde ik hier 'levendige radio'. dit om te 'vieren' dat ik die dag voor het eerst 'live' was te horen bij Wolfman Radio. Toen ik een paar weken geleden mijn profiel wilde aanpassen cq radioshows toevoegen, zat ik al snel over het maximaal aantal woorden heen dat is toegestaan voor een Blogger-profiel. Vandaag ga ik dus ordinair reclame maken!

Goh! Ik kan me niet herinneren dat ik met zoveel genegenheid een stukje van twee jaar geleden zit te lezen. Wat ben ik toch 'groen' in 2013! Je druk maken over 'handovers'. Lief hoor! Wat wel meteen opvalt en dat is een teken aan de wand: Ik begin meteen met twee shows. Dat heeft nóg een voordeel. 'Do The 45' draait op dat moment al een half jaar, maar ik wil graag meer en ook andere muziek draaien. Deze 'Drive In Saturday' zal uiteindelijk de basis leggen voor 'The Vinyl Countdown' en is een schot in de roos gebleken. Wolfman Radio viert 30 september haar vijfde verjaardag en ik ben dan sinds drie jaar bij het station. De eerste drie maanden alleen als luisteraar, want 'WMR is veel te professioneel voor een amateuristische heikneuter als mij'. Het zijn twee Engelse vrienden die me toch weten over te halen om het eens te proberen. Op 10 november 2012 gaat de eerste 'Do The 45' de lucht in, maar omdat ik problemen heb met het installeren van de muziekspeler en de laptop niet betrouwbaar genoeg is, doe ik de eerste zeven maanden 'pre-records'. Op een bepaald ogenblik heb ik zelfs angst om 'live' te gaan, maar de collega's willen, begrijpelijk, niet hun weekenden opofferen om mijn show in de lucht te houden en dus moet ik 'in de lucht'. Met vijf shows (en soms een extraatje) per week hoef ik niet uit te leggen dat ik hier geen spijt van heb gehad? Hierbij een rondgang langs mijn shows, wereldwijd te beluisteren op www.wolfmanradio.co.uk en/of via de gratis Wolfman Radio-app via de GooglePlay-winkel. De tijden zijn afgestemd op Nederland.

Zaterdag, 15.00-17.00 uur: Do The 45
Ik kan onmogelijk een vlaggenschip kiezen uit de vloot, maar 'Do The 45' is zeker het moederschip. Hier is het mee begonnen... een uithangbord voor mijn Northern Soul-interesse, maar niet het geijkte spul. Natuurlijk ben ik niet vies van een klassiekertje op zijn tijd, maar het is bovenal een ontdekkingstocht naar 'nieuwe' nummers. Reeds vanaf de eerste uitzending laat ik ook beetjes disco en funk toe, inmiddels laat ik 'Northern Soul' helemaal weg uit de advertenties voor de show. 'Soulful, groovy and funky', dekt het allerbeste de lading. Sinds een paar maanden heb ik daar 'gospel' aan toe kunnen voegen, hoewel 'soulful, groovy and funky' ook al heel breed inzetbaar is en dat de gospel daar eveneens onder kan vallen. Iedere show is honderd procent improvisatie met de Blauwe Bak-koffers links van mij en de reserve-bakken in directe nabijheid. Alleen de 'Week Spot' en de 'Week Spot Carousel' (de Week Spot-singles uit 2012, 2013 en 2014) zijn van tevoren vastgesteld. 'Beside The A-side' en 'Praise Of The Week' is 'last minute'-werk. De laatste is een 'alternatieve' Week Spot uit de gospel-koffer ('de zundagse koffer', om het 'plat' te zeggen). 'Beside The A-side' zijn beide kanten van een single en het is niet zelden dat ik hier een parel op de keerzijde ontdek...

Zaterdag, 23.00-01.00 uur: The Vinyl Countdown
De meest oorspronkelijke 'Vinyl Countdown'. De show begint kort na 'Drive-In Saturday' aan haar leven op de zondagavond. In november 2013 verhuist het naar de oorspronkelijke tijd van 'Floorfillers' en blijft daar vervolgens hangen tot op de dag van vandaag. De zaterdagavond is totaal niet georganiseerd. Ik draai van zowel elpees als singles en in alle mogelijke genres en stijlen. Toch is het sinds een paar weken dat ik toch een 'thema' kies. Gisteren heb ik bijvoorbeeld alleen jaren zestig gedraaid en volgende week staan de jaren zeventig centraal. Ook heb ik een paar weken oude 'Raddraaiers' gedraaid.

Zondag, 23.00-01.00 uur: The Vinyl Countdown - The 7" Collection
Ik heb heel bewust voor de poster van deze show gekozen als afbeelding. Het is de show die het dichtst bij Soul-xotica staat. Éen bak singles uit de jaren zestig, eentje uit de jaren zeventig en een derde uit de jaren tachtig. Dat zijn de ingrediënten voor de show op zondagavond. Qua volgorde hanteer ik die van 'Raddraaien'. Ongeveer 450 singles waaruit ik kan kiezen. Geregeld hoor ik platen voor het eerst sinds de aanschaf, soms twintig jaar geleden. Soms heb ik een plaat nog nooit gedraaid. Oude bekenden worden opeens weer heel erg favoriet. Het is bovenal de meest ontspannen uitzending. Een kwestie van drie bakken neerzetten en het genieten kan beginnen. Het enige vaste onderdeel is de 'Euro Double Shot' waarin ik twee anderstalige Europese platen draai of de ergste vorm van steenkolenengels. 'The 7" Collection' kan al rekenen op een schare 'cult'-volgelingen want het is niet altijd muziek-voor-miljoenen.

Dinsdag, 19.00-21.00 uur: Tuesday Night Music Club
Met 'Tuesday Night Music Club' als jongste show heb ik mijn kleuren- en smaken-palet compleet. Slechte muziek is van alle tijden en hetzelfde geldt voor goede muziek. Waarom zou ik steeds over mijn schouder moeten kijken als er tegenwoordig ook nog fijne popmuziek wordt gemaakt? Zo mag ik een paar keer per jaar (waaronder komende vrijdag) de 'Mixed Bag' waarnemen voor de vrouw van de radiobaas, maar toch is het niet genoeg. Als de dinsdagavond beschikbaar komt, neem ik het aan als 'tijdelijk'. Het is nu vrijwel permanent. Als TNMC komt te vervallen, wil ik de show op een andere dag en tijdstip voortzetten. Dat zou dan een definitieve 'Laid(back) Night Show' worden, een show die ik incidenteel op vrijdagavond doe. TNMC is, zoals een collega het noemt, 'edu-tainment'. Hier kan ik mijn muziekkennis helemaal in kwijt. In '3 From 33' draai ik gedurende de show drie nummers van een favoriet album, waarbij ik het meeste neig naar cd's die ik ooit heb gekocht. 'Listen carefully I say this only three times' bevat drie verschillende liedjes met dezelfde titel. Zo heb ik bijvoorbeeld The Beach Boys, Steely Dan en Queens Of The Stone Age gedraaid, elk met hun eigen 'Do It Again'. In 'Sample vs. Original' ontleed ik een dance- of hiphop-hit en zoek naar de originele samples. Verder een mix van jaren zestig tot nu. Ik maak TNMC met 'De Avondspits' in gedachten. Het moet ontspannend werken, maar je mag best iets opsteken als je daarvoor open staat. Als dat niet het geval is, moet je jezelf nog steeds thuis voelen in de show.

Donderdag, 01.00-03.00 uur: Floorfillers
Strikt gezien is het vrijdagmorgen, want het is donderdagavond na middernacht. Een onmogelijke tijd? Het verbaast mij dat er blijkbaar nog heel wat mensen luisteren op dat tijdstip. Zelf kan ik het doen omdat ik vrijdagochtend niet hoef te werken en vaak pas om half drie aan het werk ga. Ooit bedacht met het idee van een 'nostalgische disco-show', maar door toedoen van een collega (waarvoor ik hem nog altijd dankbaar ben!) gaat Floorfillers al snel de 'moderne' kant op. Aanvankelijk is het een 'noodoplossing', twee maanden lang op een onmogelijke tijd op zaterdagavond. In oktober 2013 verhuist de show naar zaterdag om elf uur, maar ik ben nog steeds niet zeker wat ik met de show wil. In november verhuist het naar dit rare tijdstip op vrijdagmorgen. Het is pas in januari 2014 dat ik 'geloof' krijg in de show, ik begrijp eindelijk waar ik de balans wil leggen en wat ik met de show wil bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten