donderdag 4 juni 2015

Raddraaien: The Troggs



Vanmiddag ben ik even langs geweest bij 'De Tafel', maar weinig interessante singles ditmaal. Een aantal van David Bowie, The Cure en Sinead O'Connor die twee tot drie euro per stuk moesten opbrengen. Ik plaag mezelf een beetje met dit bezoekje, want ik kan het me eigenlijk helemaal niet permitteren om platen te kopen. Een andere 'tafel' heeft twee hele leuke singles-koffers, waaronder eentje met een rits. Maar ja... als ik platen meeneem ergens naartoe, dan hebben we het toch al snel over een bak of een koffer en niet een koffertje voor dertig singles. Ook die heb ik laten staan. Dat brengt me wel even bij de Blauwe Bak Top 40 die ik over vier weken zou moeten presenteren. Ik heb nagenoeg geen singles toegevoegd aan de soul-koffers in de afgelopen maanden, maar des te meer 'gewone' singles. Als alternatief ga ik uit alle singles van de afgelopen drie maanden een Top 40 samenstellen. Of The Troggs daar tussen zit? Het zou zomaar kunnen, ik heb een paar weken geleden immers 'Night Of The Long Grass' met fotohoes gekocht. De EP 'Troggs Tops' ligt nog wel in Meppel en is niet heel erg duur voor zo'n EP met fotohoesje. De tracks zijn echter 'With A Girl Like You' en 'Wild Thing' met de b-kanten en die heb ik lang en breed, dus die laat ik ook maar liggen. Ik ga vandaag 'Raddraaien' met de opvolger van de laatstgenoemde twee hits: 'I Can't Control Myself' van The Troggs (1966).

The Troggs is van grote invloed op de latere punkbeweging. De muziek en met name de vroegste composities van de groep uit Andover spreekt boekdelen, maar ook de manier hoe de critici tegen de groep aan kijken. Het is collega-muzikant Jonathan King die 'With A Girl Like You' compleet de grond in boort en bovendien het publiek op de hak neemt dat de plaat tot nummer 1 heeft gebracht. De groep wordt in 1964 opgericht door leadzanger Reg Presley, gitarist Chris Britton, bassist Pete Staples en drummer Ronnie Bond. De groep krijgt een contract bij Larry Page, de manager van The Kinks. De debuut-single van de groep verschijnt echter op CBS: 'Lost Girl'. Deze single verschijnt op CBS en doet helemaal niets. In 1966 treedt de groep op in het populaire televisieprogramma 'Thank Your Lucky Stars' en 'Wild Thing' bereikt hierdoor een tweede plek in de Engelse hitparade. Kort daarop verschijnt 'With A Girl Like You' en dan is het hek pas goed van de dam. De plaat heeft doelbewust een 'lelijk' geluid en het publiek lust daar wel pap van. 'With A Girl Like You' bereikt zowel in Engeland als Nederland de eerste plek. Onze 'Raddraaier' is de opvolger: 'I Can't Control Myself' bereikt in september 1966 de tweede plek in Engeland en nummer zeven in Nederland. In Engeland is dit de eerste single op het Page One-label van Larry Page, in Nederland en andere delen van Europa is Page One aanvankelijk een vermelding op het label van de Fontana-singles. Gedurende 1967 en 1968 nemen de hits in kracht af en wordt de muziek van The Troggs minder rauw en meer melodieus. 'Love Is All Round' gooit eind 1967 nog hoge ogen, maar 1968 is daarentegen een lastig jaar voor de band. In maart 1969 gaat The Troggs uiteen, maar niet voor lang. Reg Presley, Chris Britton en Ronnie Bond brengen solo-platen uit. Peter Staples wordt in 1970 vervangen door Tony Murray uit Plastic Penny en de groep scoort in de eerste helft van de jaren zeventig een paar hits in Zuid-Afrika.

In 1976 zoekt The Troggs weer onderdak bij Larry Page. Deze runt op dat moment het Penny Farthing-label en laat de band een versie opnemen van 'Good Vibrations' van The Beach Boys. Het publiek is niet onder de indruk. In dat jaar verschijnt eveneens de geruchtmakende elpee 'The Trogg Tapes'. Dit album bevat een integrale opnamesessie van The Troggs uit de jaren zestig waarbij de heren elkaar, hoorbaar, in de haren vliegen. Dat moment zal jaren later ten grondslag liggen aan een scène in 'Spinal Tap'. Hoewel het platen kopend publiek niks moet hebben van The Troggs, ontstaat rond dezelfde tijd de punk en met name The Ramones steekt de adoratie voor The Troggs niet onder stoelen of banken. Het Franse New Rose-label biedt de groep onderdak aan in de jaren tachtig en hiervoor neemt The Troggs twee albums op. R.E.M. breekt in 1991 wereldwijd door met het album 'Out Of Time' en ook zij staan te boek als fans van The Troggs. In 1992 verschijnt het album 'Athens Andover', een samenwerking tussen R.E.M. en The Troggs. Drummer Ronnie Bond (geboren als Ronald James Bullis) overlijdt op 13 november 1992 op 52-jarige leeftijd. Dave Wright is eveneens in een vroeg stadium betrokken bij de groep en ontvalt ons op 10 oktober 2008. Tot slot bereikt ons op 4 februari 2013 het trieste bericht dat Reg Presley is overleden.

Chris Britton is de enige van het eerste uur die nog steeds bij The Troggs speelt. Chris Allen hanteert de microfoon, Dave Maggs is de drummer en Pete Lucas speelt de basgitaar. Het laatste officiële studio-album is 'Ahtens Andover' uit 1992 en The Troggs is vooral een geziene gast op jaren zestig-revival-feesten. Het moet eind juni 1997 zijn geweest dat ik op een donderdagavond met de trein naar Leeuwarden ga op zoek naar singles. Ik doe daarbij ook 'Deja Vu' aan en koop daar dit exemplaar van 'I Can't Control Myself'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten