donderdag 4 oktober 2012

Soul-x-rated week 40


Kijk! Flinke meid! Jij weet tenminste hoe het hoort. Foto's van meisjes met een elpee zijn talrijk, maar er zijn weinig dames die begrijpen dat je niet met je vingers aan het vinyl mag zitten. Goed opgevoed, je mag je intrek nemen in Nijeveen. O ja, je ziet er ook nog leuk uit, was ik even vergeten te zeggen... Even de Soul-x-rated in vogelvlucht: Op 15 mei de eerste uitzending, toen nog met 'echo'-microfoon en JB's die, naar ik meende, niet scherp kon stellen. Dat laatste probleem werd als eerste opgelost, de microfoon sneuvelde na een maand. De uitzendingen van juli zijn, voor mij, nog van wisselende kwaliteit en ik begin net rust te vinden als ik mezelf opleg om een Engelse podcast. Dat heeft aanvankelijk een positieve uitwerking op mijn Nederlandse podcasts totdat ik besluit in het Engels verder te gaan. Hoewel ik er zelf maar niet tevreden over kan zijn, stromen de enthousiaste reacties vanuit Engeland binnen. Nu, week 40, kan ik zeggen dat ik daar ook overheen ben. Ik voel me steeds zelfverzekerder en daardoor minder gespannen. Ik denk dat deze Soul-x-rated erg goed geslaagd is. Nu te hopen dat jullie, luisteraars, dat met me eens zijn!

1. Do I Love You (Indeed I Do)-Frank Wilson (1965)
Snel klaar! Ik heb maandag Frank Wilson nog herdacht. Het is altijd een fijne binnenkomer, maar in dit geval kon het welhaast niet anders.

2. I Mean To Shine-Barbara McNair (1972)
Onlangs ook nog eens een bericht aan gewijd. U weet wel: De jongens van het latere Steely Dan die een liedje hebben geschreven, aanvankelijk opgenomen door Barbra Streisand en een jaar later door actrice en ex-Motown-artieste Barbara McNair.

3. Find Somebody New-The Soulettes (1966)
Ik heb vorige week een nieuw element gekocht. Ik heb deze op de, tijdelijke, Technics SL-1210 gemonteerd (de Technics van De Buze staat al sinds Kopje Cultuur bij mij in de kamer)De Audiotechnica (oorspronkelijk van de JB) zit nu op de Stanton-platenspeler. Dat heeft, ben ik vandaag achter gekomen, een voordeeltje. De Audiotechnica heeft schijnbaar minder moeite met krasjes en tikken. Op deze kant van de zwaar afgedraaide single van The Soulettes zit zo'n gemene 'hanger'. Ik zat al klaar om de arm een drukje te geven en toen... gebeurde er niks. Bij Chic idemdito. Ik moet bekennen dat-ie tegen het einde wel heel erg stoffig klinkt, misschien toch nog maar eens ontsmetten, maar héél veel beter zal die er niet van worden. Niet het geluid van een afgedraaide plaat, maar de klank van obscure soul...

4. Don't You Know I Love You-Major Lance (1975)
En deze plaat was ik vorige week helemaal vergeten. Hij zat, per ongeluk, in het koffertje tussen de 'Action Speaks Louder Than Words'-singles die ik had meegenomen voor Kopje Cultuur. Hij had er in gemoeten, maar of-ie hoger was gekomen dan 'Follow The Leader' van Major Lance betwijfel ik ten sterkste.

5. A Lover's Concerto-The Toys (1966)
Met deze plaat heb ik het lang erg moeilijk gehad. Wat moet je er mee? De wijzer is doorgeslagen naar 'hij mag'. Túúrlijk het is de 'girl group sound', een 'feelgood'-nummer van de bovenste plank, waarom zou die misstaan tussen de upbeat Northern Soul-krakers? Achteraf bezien had hij er véél eerder in gemoeten!

6. *tune of the week* Let's Stay Together-Margie Joseph (1973)
Deze heb ik dinsdag nog bij de horens gevat, dus ik ga snel verder.

7. Everybody Dance-Chic (1978)
Ook deze had in de Blauwe Bak Top 40 gemoeten. De jongens van Chic (de meisjes zijn inwisselbaar) hebben een aantal dansklassiekers voortgebracht, waarbij deze nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Maar, lieve mensen, wat een groove!

8. Take A Letter Maria-R.B. Greaves (1969)
De volle neef van Sam Cooke die afgelopen dinsdag overleed. In Engeland 'kan' R.B. Greaves' versie niet, in de Northern Soul-scene wordt dan gekozen voor de instrumentale versie van saxofonist Boots Randolph. Aangezien ik die niet heb en toch wel een zwak heb voor R.B. Greaves, draai ik hem vrolijk, hoewel niet iedere dag en iedere set. Daarvoor vind ik hem nu ook weer niet zó bijzonder, meer een lekker plaatje tussendoor. De achtste plaat in een podcast van zeventien weerspiegelt dat het beste.

9. I Don't Believe You Want To Get Up And Dance (Oops Upside Ya Head)-The Gap Band (1979)
Ik kan er maar niet achterkomen of dit de reguliere 'Oops Upside Ya Head' is, of toch een b-kant die de groep een jaar later zal inspireren tot de hit met dezelfde titel. Hoe dan ook, deze plaat stond genoteerd voor de Blauwe Bak Top 40 voor het geval als ik niet tot veertig kandidaten zou komen. Dat liep even anders en zo is het één van de drie uit de 'bubbling under'.

10. Romantico Blues-Gigliola Cinquetti (1970)
Geen Blauwe Bak-kandidaat, maar mensen... WAT EEN DANSPLAAT! Schuif het meubilair aan de kant, zoek een partner (al dan niet vrijwillig) en wals er op los! Een plaatje dat ik met Donderdag Meppeldag heb gekocht voor vijftig cent, meer uit nieuwsgierigheid en om het fraaie fotohoesje (overigens is Gigliola anno 1970 ook best een mooie dame!).

11. Don't Make Me Over-Dionne Warwick (1964)
Zal ik jullie iets vertellen? Eigenlijk heb ik dit nummer leren kennen door The Accents van Sandi Rouse (in de BB Top 40 met 'I've Got Better Things To Do'). Ik had in deze van Dionne eeen meer snerpende stem verwacht, zoals Dionne deze nog wel eens wilde opzetten. De samenstellers bij Eric (niet te verwarren met Epic) zijn wel zeker van hun zaak, maar tijdens de opname twijfelde ik even of het Dionne wel was... Overigens is dit de b-kant van de heruitgave van 'Oh No Not My Baby' van Maxine Brown, die wel weer in de Top 40 stond.

12. A Little Bit Of Lovin'-Doris Duke (1974)
Alweer zo'n single die ik uit het muffe boekenwinkeltje van Cees Buster in Sneek heb gehaald. Ik vond die Contempo-labels wel aardig, zonder dat ik de artiesten ook maar kende (of de muziek op waarde wist te schatten). Doris Duke heb ik in de afgelopen jaren menigmaal in de handen gehad. In 'Met Het Oog Op Morgen' wilden ze nog wel eens iets draaien van Doris Duke, maar die sfeervolle soulplaten zijn mijlenver verwijderd van dit vroege disco-ding. Ik heb de hand over het hart gehaald en hij zit nu in de Blauwe Bak!

13. Together-The Ohio Players (1975)
De b-kant van 'Fire', die had anders rechtstreeks de BB Top 40 in gegaan, maar is afgevallen vanwege... die afschuwelijke synthesizer-violen. Als dat iets netter was gedaan, had dit een perfecte nabootsing geweest van The Chi-Lites en tien keer leuker dan de brallerige hit-kant.

14. My Life (Is In Your Hands)-The Paper Dolls (1968)
Ik heb het niet uitgelegd in de podcast, omdat het veel gestamel zou opleveren en ik misschien een zangpoging had ondernomen. Nee, dan leg ik het liever zo even uit. In de coupletjes volgt (erg op de achtergrond) de vibrafoon de zangmelodie. Dát is één van die ingrediënten in de Northern Soul die me in lichterlaaie zetten. Héérlijk. Enig minpuntje is dat The Paper Dolls evenveel 'soul' is als dat André Hazes hardrock is. Dit is wat we een 'pop stomper' noemen, in bepaalde kringen wordt het Northern Soul genoemd, maar het is als kippensoep (wel toepasselijk met dierendag) die in de buurt van een kippenhok is bereid. Heel erg net niet...

15. Can't Get Used To Losing You-Andy Williams (1963)
Ook nemen we in deze aflevering afscheid van Andy Williams. Zoals ik vertel in de podcast had ik zojuist ontdekt dat Andy nog steeds in leven was. Er stond me iets van bij dat-ie rond 2000 was overleden. Dan krijg je prompt twee dagen later het bericht dat deze crooner op 84-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild. Hetzelfde gebeurde trouwens ook in de allereerste Engelse podcast, 'The Sunshine Pitcher'. Daarin draai ik 'That Same Old Song' van Sherry Grooms en wil songschrijver en producer Joe South een passende beschrijving geven. Ik noem hem dan 'the immortal Joe South', de onstervelijke Joe South. Vorige maand liet hij het leven...

16. Red Light-Billy Ocean (1977)
Hopsakee, ook nog maar Willem Oceaan. Ja, hij is één uit de 'bubbling under'. Ik heb de plaat al sinds 2006 in mijn bezit, maar heb hem voor Kopje Cultuur in de Blauwe Bak gestopt. Het nummer geniet nogal bekendheid in Steenwijk en omgeving, het zat in de jaren tachtig in de jukebox van De Karre, en dus leek het me wel aardig om deze tussen een paar Northern-kneiters in te draaien. Ik weet niet helemaal zeker of ik dat ook heb gedaan... In De Buze in geen geval, waarschijnlijk dan in Het Pandje.

17. Genie-The Groovesville Men (1968)
Op de 'Northern Soul Jukebox'-dvd die ik heb staat tussen de bijna 2000 liedjes niet 'I Need You Like A Baby' van Andrea Henry, maar wél het onuitgebrachte 'Time Fades Away' en de instrumentale versie van 'Baby'. Toen ik deze single ging kopen, zag ik dat de b-kant instrumentaal was en hoopte ik op die laatste versie. Helaas, hoewel 'Genie' er ook best mag wezen. Ik ben er nog niet achtergekomen of deze track ooit is ingezongen, instrumentaal smaakt hij zeker naar meer!

1 opmerking: