maandag 15 oktober 2012
Double Dutch: Tee Set
Zo! De kop zit op het bericht en dus is de kop eraf. De eerste Nederlandse week op Soul-xotica. Het idee ontstond toen ik een paar weken geleden Agua De Annique, Brainbox en The Golden Earrings in één Soul-x-rated had gestopt. Toen ik ook nog een erg fijne reactie over Brainbox vanuit Engeland kreeg, dacht ik: Waarom ook niet? Een Soul-x-rated gevuld met Nederlandse bands en artiesten. Dan doen we ook een Nederlandse 'tune of the week', ook al heet die vanaf heden de Week Spot, en dan schrijven we iedere dag tenminste één berichtje over een Nederlandse band op Soul-xotica. Want rekent u maar even mee... Jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig en nieuwe eeuw. Dat zijn er al vijf. De tune of the week die geen tune of the week meer heet, de Soul-x-rated en de Schijf van 5. Dat zijn er samen acht, terwijl we zeven dagen hebben. Vorige maand sloeg ik in het begin een dag over, die ik later moest inhalen. Nu draaien we het om: Deze week acht berichten en zondag 28 oktober hebben we een dag stilte. Het wordt dus een goedgevulde week!
De jaren zestig is best wel een beetje een specialiteit van Soul-xotica, maar waar zullen we het vandaag eens over hebben? The Shoes zijn immer goed voor de kijkcijfers, berichtjes over Robbie Van Leeuwen idemdito, maar we zijn niet commercieel ingesteld en bovendien is er een popgroepje dat veel te weinig aandacht heeft gekregen in 2,5 jaar Soul-xotica. 'Een spriet in een hooiberg', heette in augustus 2010 het verhaal over 'She Likes Weeds', volgens mij is dat het enige geweest over Tee Set. En dus gaan we vandaag eens de volgspot zetten op dit eigenaardige groepje uit Delft.
De groep maakt haar debuut in 1966 met de single 'Early In The Morning', die echter niet verder komt dan een 27e plaats in de Top 40. Maar ach, het is nog vroeg. Op dat moment zijn The Golden Earrings en The Motions ongeveer de enige Engelstalige bands met een oorspronkelijk repertoire die in de top tien hebben gestaan. De gouden tijden voor Tee Set laat niet lang op zich wachten, want dan verschijnt 'Don't You Leave'. Toegeschreven aan manager Theo Cuppens, is dit in werkelijkheid een folkblues-traditional. Doordat Cuppens nogal wat royalties ontvangt voor het nummer, krijgen de mannen gedurende 1967 heibel. Op 'Don't You Leave' is de Engelse gitarist Ray Fenwick reeds te horen, hoewel deze nog niet op de hoesfoto staat. Een internationale carriére ligt nog niet in het verschiet voor de groep, vandaar dat er nog tweemaal 'koeien' geroepen kan worden tijdens het nummer. Begin 1967 verschijnt 'Please Call Me', waarvan ik de b-kant zeker moet noemen. 'So I Came Back To You' is een verrassend goede mod-stamper met een fraai blazersarrangement en zit al jaren gebeiteld in mijn Blauwe Bak. Toch lopen de spanningen op gedurende 1967 en toetsenist/componist Hans Van Eyck, gitarist Ray Fenwick en Polle Eduard stappen in de zomer van 1967 op om een eigen groep te starten: After Tea. Tee Set heeft dan al besloten een plaat over 'thee' op te nemen en bij wijze van 'wraak' is de tweede single 'We Will Be There After Tea'. Maar in de concurrentie met 'Tea Is Famous' van Tee Set delft After Tea het onderspit en Ven Eyck keert op het oude nest terug. Ray Fenwick gaat spelen bij Spencer Davis Group, die het ook nog maar eens proberen met 'After Tea' en Polle Eduard zet een weinig succesvolle incarnatie van After Tea voort.
Intussen heeft Ferry Karmelk de honneurs waargenomen van Van Eyck en het heeft de groep een 'soulvol' geluid gegeven. 'What Can I Do' is een nummer dat volgens mij méér verdient. De b-kant van 'This Rose In My Hand' is me weer té brallerig, teveel 'sock it to me baby', wat overigens veel jaren zestig-soul uit Nederland kenschetst. Het Amerikaanse platenlabel Colossus heeft een contract gesloten met Negram en ook de nieuwste single van Tee Set verschijnt op dat label. 'Ma Belle Amie' bereikt hierdoor de Amerikaanse hitlijsten, maar de groep gooit zelf roet in het eten. 'If You Do Believe In Love' is een minder groot succes dan 'Ma Belle Amie', maar 'She Likes Weeds' kan vanwege de vermeende drugs-referentie niet worden uitgebracht in Amerika. Einde verhaal! 'Ma Belle Amie' zorgt in Nederland voor nogal wat afgunst. ,,Zou je niet liever een hit hebben gehad met een goed nummer", zou Ad Bouman van Veronica tegen Hans Van Eyck gezegd hebben...
We beperken ons vandaag tot de jaren zestig. Woensdag verschijnt hier een act uit de jaren zeventig, maar de geschiedenis van Tee Set houdt niet op in 1970. Tot en met 1975 wordt er met wisselend succes hits gescoord en in 1979 beleeft de groep middels 'Linda Linda' een comeback. In 1983 brengen ze een ode aan Spencer Davis Group en de laatste single is van 1988. Peter Tetteroo blijft optreden tot aan zijn dood in 2002. Voor talentvolle zangers en zangeressen is inmiddels de Peter Tetteroo-award in het leven geroepen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten