maandag 6 augustus 2012

The Sunshinepitcher (maar dan in het Nederlands...)


Hij heeft bloed, zweet en tranen gekost, ik kan zélfs Sharon Tandy even niet meer aanhoren! Toch heb ik vanmiddag de laatste hand gelegd aan 'The Sunshinepitcher', de Engelstalige northern soul-podcast die ik de wereld had beloofd en waarvan ik zaterdag al spijt had. Hoewel het resultaat ver beneden mijn niveau zit, moest hij toch maar zo! En wat denk je? Ik heb de eerste reactie al vanuit Engeland: 'Zeer professioneel, informatief, een plezier om naar te luisteren, fijn dat je niet vasthoudt aan die paar jaren zeventig-klassiekers maar verder durft te kijken'. Daar viel mijn mond even van open. Ach, de meesten hier zullen mijn 'stijl' van presentatie wel wat gewend zijn, maar dit is wel een hele grote stap terug, als je het mij vraagt. Ik zal evenwel de download-link onder 'opmerkingen' plaatsen. Listen for yourself... euh... oordeel zelf!

Sharon Tandy was oorspronkelijk bedoeld als openingstrack, maar ik heb 'last minute' nog wat nummers geschrapt en anderen ervoor in de plaats gezet. Thelma Houston zou volgen na Sharon Tandy, maar had ineens zin aan The Cooperettes. Omdat het outro van Sharon Tandy en het intro van The Cooperettes niet lekker in elkaar overgaan, heb ik die twee omgedraaid.

1. Shing A Ling-The Cooperettes (1965)
Ik geef vooraf in de podcast de waarschuwing dat niet alles uitsluitend 'northern soul' mag heten. Dit is het meest gericht op de vrienden van de Northern Soul Is In My Blood-groep op Facebook. Achteraf gezien is het evenwel goed geweest om met eentje te beginnen die in die contreien als een echte northern soul-klassieker wordt beschouwd.

2. I've Found Love-Sharon Tandy (1965)
Een naam die hoog staat aangeschreven in de mod. Hoewel de mod ergens wel de voorloper is van de latere northern soul, kenmerkt dit nummer, bijvoorbeeld, zich door een stampend ritme waarmee de northern soul-dansers niet uit de voeten kwamen. Ik vertel dat het de laatste van drie singles is uit 1965 voor het Pye-label. Omdat de bandnaam Fleur De Lys mij niet lekker uit de mond komt, verzwijg ik maar het vervolg van Tandy's carriére. Vanaf 1967 zal ze met Fleur De Lys een aantal klassieke opnames maken voor Atlantic.

3. My Song-The Jewels (1964)
Ik begin mijn verhaal met het gegeven dat er meerdere acts zijn met de naam The Jewels. Er is een andere formatie die in 1967 het fantastische 'We Got Togetherness' uitbrengt op MGM en ook waarschuw ik mede-verzamelaars voor de groep op Shasta Records. Deze kennen Soul-x-rated-luisteraars dan wel weer van het oergezellige 'Are You Comin' To The Party' uit 1959. Nee, de groep van 'My Song' is een meidengroep. Hun single 'My Song' wordt geproduceerd door James Brown en hoewel de band duidelijk The Famous Flames is, houdt ome James keurig zijn mond dicht!

4. Fancy-Rosalind Madison (1969)
Hoewel het voor de leek nog gemakkelijk voor 'northern soul' kan doorgaan, heet dit echter 'crossover'. Het neigt al iets naar funk. Rosalind Madison's repertoire wordt nog maar sindskort erkend. Ik ben de afgelopen weken tweemaal een single van haar tegengekomen op het wereldwijde rag en beide klinken ze niet zo fijn als deze Bobby Gentry-cover die door tante Madison flink is 'gepimpt'!

5. Don't Pretend-The Belles (1966)
Bij monde van mijn vriend Dave Redshaw, begrijp ik vrijdagavond dat deze plaat momenteel maar weinig is te horen op Engelse dansfeesten. Zeer merkwaardig, want dit is in de jaren zeventig een grote northern soul-hit geweest. Velen herinneren de plaat nog van de roemruchte 'allnighters' in The Casino in Wigan. Bij ome Soul-X ligt hij in iedere set wel een keer op de draaitafel en zo hoort dat ook!

6. The Call Of The Wild One-Sherry Grooms (1966)
De eerste van twee platen van Sherry Grooms, die volgens mij wel een beetje promotie nodig heeft voor in de Engelse northern soul-cultuur. Beide numemrs horen daar thuis!

7. That Same Old Song-Sherry Grooms (1967)
En deze helemaal! Na 24 pogingen kan ik, zo gezegd, Sharon Tandy even niet meer uitstaan, maar bij Sherry Grooms groeit de liefde per keer dat ik hem draai!

8. I Should Have Known Better-Mary Wells (1965)
Ik had inderdaad beter moeten weten! Mijn Engelse schrift is beter dan de uitspraak. Vroeger (Polygon-beelden enzo...) nam ik dan wel eens een borreltje en kwebbelde dan voor het vaderland weg in het Engels, maar ja, dat doen we niet meer! We besparen ons maar een vijfentwintigste kwelling en boeren in onvervalst steenkolenengels door...

9. It's Alright-The Soulettes (1965)
Deze staat nog immer op de rol als 'tune-of-the-week', maar deze week in ieder geval nog niet! Er is eveneens een Jamaicaanse groep met Rita Marley die The Soulettes heet, maar deze formatie komt uit de Verenigde Staten en heeft met 'Bring Your Fine Self Home' een northern soul-klassieker op haar naam staan. Deze is niet veel minder en zou zo eens een klassieker in de notedop kunnen zijn!

10. Queen Of Clubs-KC & The Sunshine Band (1974)
KC & The Sunshine Band is in bijna twee weken Northern Soul Is In My Blood een soort van 'practical joke' geworden. Mijn Ierse soulmate Ken plaatste op dag 1 een clip van KC & The Sunshine Band ('Give It Up'), die spontaan werd weggehaald met de mededeling dat dit 'puur disco' was. Dat klopt in het geval van het nummer, maar de héle vroege KC dan? Óók disco, zo wordt er in Engeland geoordeeld. Bruine viezigheid aan, want ik vind die Miami Soul van rond 1974 erg goed in het idioom passen. Hoor maar eens hoe mooi de overgang van The Soulettes naar KC is!

11. Crying Days Are Over-The Illusions (2011)
We kunnen nog harder vloeken in de kerk, hoewel ze in Engeland die 'new vocal versions' wel weer kunnen waarderen!

12. Nicer Girl-The Assassins (1965)
Met dit soort dingen hebben de puristen dan weer meer problemen. Het was in 1973 nog niet ontdekt in Wigan en omdat het niet gedraaid werd in Wigan, heet zoiets géén northern soul. Deze opname is pas in 2010 opgedoken, een onuitgebrachte acetaat die Goldmine Soul Supply compleet met bijgeluiden op nieuw vinyl heeft geperst!

13. Starting The Hurt All Over Again-Brenda Holloway (1967)
Bij deze heb ik wel weer een leuk persoonlijk verhaal. Natuurlijk heb ik al jaren de vrij zeldzame elpee 'The Artistry Of Brenda Holloway' en had ik in 2007 'Just Look What You've Done' op single gekocht. In december leer ik 'Starting The Hurt' kennen en oriënteer me al op de singlesmarkt, als ik ontdek dat het de b-kant is van 'Just Look What You've Done'. Ik heb hem dus al! Meest verbazingwekkend is dat er niet één clipje van dit nummer op Youtube is te vinden!

14. Do I Love You (Indeed I Do)-Frank Wilson (1964)
En voor drie minuten heeft Soul-X even zijn kousen aangetrokken, jarretelgordeltje en een kanten bh. Tsjongejonge, we wilden de Engelse luisteraars wel even plezieren hoor! Ook al zit er nog een gemene sneer in de afkondiging: 'Alle respect aan de hardcore-soulies die dit geweldig vinden, maar ik hoor liever iets minder alledaags'...

15. She'll Come Tonight-Amos Tamela & His Mustang Soul (1968)
Tuurlijk is dit geen Northern, maar wat krijg je hier een goed humeur van! Ik zal binnenkort nog eens een bericht wijden aan deze eigenzinnige groep van vaderlandse bodem!

16. Something's Bad-The Nomads (1966)
De 'pop stompers' van Thelma Houston, Tom Jones, Brotherhood Of Man en Beverlee & Sidro zijn gesneuveld en stuk-voor-stuk vervangen door échte klassiekers! Zo ook deze van The Nomads.

17. Have Some Everybody-The Flaming Emeralds (1977)
'This is no Northern, this is plain disco', reageerde een hardcore-soulie. En tóch was dit in 1978 een echte dansvloer-kneiter in Wigan! Maar... zelf vind ik hem ook te disco voor woorden...

18. You Hit Me (Right Where It Hurts Me)-Alice Clark (1969)
Jaaaa! Die kennen jullie hier wel! Dit is één van mijn meest favoriete platen aller tijden. Al bijna een jaar in mijn collectie, maar deze gaat nooit vervelen!

19. This Love Is Real-Dana Valery (1972)
Zie 'The Assassins'. Wat de Engelse boer in 1973 niet kende, dat weigert die in 2012 te vreten. Of zoiets... 'Gives you something to think about', sneer ik in mijn laatste zinnen. De invloedrijke Northern Soul-deejay Richard Searling heeft de hoestekst geschreven en noemt het 'kwaliteitssoul van de bovenste plank'. Durf dan nog maar eens te betwijfelen of het Northern is of niet!

Ik heb gesproken! In het Engels! Ik roep aan het einde van de podcast dat het de laatste keer was, maar gezien de reactie van Anthony... Misschien krijgt de Soul-x-rated zo nu en dan een export-versie... als zij content zijn met dat steenkolengebalk! Luister zelf, de link staat hieronder.

1 opmerking: