donderdag 16 augustus 2012

dunderdag Möppeldag 2: de singles


Vandaag is het even dubbel feest, zodat ik na een week weer op orde ben met Soul-xotica. Nee, een deel drie zie ik naar alle verwachting niet komen. Het eerste bericht met de titel 'dunderdag Möppeldag' ging over de derde editie van dit jaar en met name de avond met W. in het stapcircuit. Vandaag moest ik om half tien voor een afspraak zijn om het stadhuis en ben daarna even de kindervrijmarkt over geweest. Jazeker! Heerlijk geknuffeld met een stel peuters, totdat iemand me erop wees dat het een vrijmarkt voor kinderen was. Toen viel me ineens ook op dat er her en der op de kleedjes wat singles lagen. De eerste twee adressen waren aan de prijzige kant: 1,50 per single, maar dan kan ik mijn ogen nauwelijks geloven: Twee bananendozen propvol singles! Jaren zestig tot rond 1990. Kosda? Vijftig cent per stuk! In dit bericht vier ik dus de 25 aankopen van deze ochtend.

* April Shower-Railroad Song (1971)
Het groepje waarmee Heddy Lester (bekend van de songfestivalhit 'De Mallemolen') doorbrak. Complimenten aan mevrouw Lester, maar ook aan songschrijver G. Balke (als ik me niet vergis haar broer, Heddy Lester zou een pseudoniem zijn). 'Railroad Song' is een prachtig folkrock-achtig nummer waarin haar stem werkelijk schittert. Hoewel, ik kan niet erg over de grens denken, de stem doet me nog het meest denken aan die van Anneke Konings, ook bekend als Andeane. Een bijzonder leuke ontdekking!

* Argent- Tragedy (1972)
Hoewel 'Tragedy' hier geen hit is geworden, is die hier wel in de Nederlandse uitdossing met fotohoes. Ik ben over het algemeen niet zo heel erg kapot van Argent, maar zo'n kans laat ik niet liggen. Te meer omdat dit de eerste handel was, waar de singles 1,50 waren, maar 4 voor 5 euro. Dit was dus de bonus bij de Lenny Kravitz-singles.

* Axe- Mony Mony-Land Of Thousand Dances (1973)
'Discotheque Special' staat er op het hoesje (nee, het is geen Franse Polydor, maar een MCA) en daar stampt de plaat ook naar. Toch heeft het een reden waarom de plaat niet hoog in de hitparade is gekomen, hij is gewoon erg matig. Het idee is leuk: Je neemt 'Mony Mony' van Tommy James & The Shondells en zingt 'naa-nanana-naa etc.' uit 'Land Of Thousand Dances' na het refrein.

* Roy Brown- Hard Luck Blues (1959)
Uiteraard een heruitgave met 'Trouble At Midnight' uit 1954 op de flip. Een heerlijk aanstellerige Roy Brown in het hartverscheurende 'Hard Luck Blues'. Ik ben niet een hele grote bluesliefhebber, maar van zoiets krijg ik zelfs kippevel!

* Chic- Everybody Dance (1978)
,,Ja en er zit geen krasje op", roept de vader van de twee kinderen nog maar eens als ik hem het geld overhandig. Krasjes? Nee. Ik zou daarvoor geen verkleinwoordje gebruiken. Enkele platen hebben een grote kras, maar het is alsof er iets op de plaat zit. Ik zal een paar even moeten bewerken met een schuurspons, want ja, anders heb je een plaat die blijft hangen en dat is ook niks. Zo ook deze van Chic, wat verder een ontzettend leuke aanwinst is!

* Gigliola Cinquetti- Romantico Blues (1970)
Er zijn volksstammen die denken dat ik homo ben. Om het tegendeel te bewijzen, heb ik deze single van Gigliola Cinquetti meegenomen. Waarom? Vanwege de fotohoes natuurlijk! Ze was in 1970 niet meer minderjarig, maar zag er erg leuk uit! Leuker dan de plaat die in het hoesje zit, maar dat is een detail...

* Cobra- I'm In Love (1971)
Net op tijd. Ik had bijna afgelopen week 'Cloud Nine' van Winston G. in de Soul-x-rated willen draaien, nu heb ik daar een gelegenheid voor! Winston G. is eigenlijk Winston Gork die dat liever spelt als Gawke. In 1971 sluit hij zich aan bij de Nederlandse formatie Cobra voor een drietal singles. Dit was de tweede. Muzikaal niet heel erg interessant, maar verzameltechnisch een leuke aanwinst!

* Wayne Fontana & The Mindbenders- The Game Of Love (1965)
Die zat wél in de laatste Soul-x-rated, maar toen vanaf de Amerikaanse persing. Dit is namelijk de Nederlandse, die ik nog nooit eerder heb gezien! Ik kreeg vanochtend het mooiste compliment over de Engelstalige Soul-x-rated: 'For a Dutchman you speak better English than the most English'. De woorden van de man die me de Engelse taal begin 1998 grotendeels heeft bij gebracht!

* Gloria Gaynor- Honey Bee (1974)
Deze discomug ontbrak volgens mij nog in mijn verzameling, dus die heb ik maar mee genomen!

* Johnny Hallyday- EP Wap-Dou-Wap (1963)
Ook deze Franse rocker van de oude stempel liet de twist niet aan zich voorbij gaan en bracht ondermeer deze titelloze EP uit met zijn visie op de dansrage.

* Oscar Harris & The Twinkle Stars- A War I Never Wanted (1971)
Voor anderhalve euro een behoorlijke gok, die desondanks niet verkeerd is uitgevallen. Helaas, geen Caraïbische swinger, meer de Arubaanse Cats, maar zeker geen slecht nummer.

* Hookerty- Time Is Tight (1977)
Men neme een groepje dat een flinke discobeat kan neer zetten en combineert dat met een stuk orgel-talent met iets wat in de buurt van een Hammond is gemaakt en laat dat gezelschap de trage 'Time Is Tight' spelen van Booker T. (rijmt op Hookerty) & The MG's. Een plaatje op Killroy, het poplabel van Telstar. Adrian Hoes, de zoon van, heeft de b-kant geschreven, zeer origineel 'Time Is Money' genaamd, al raakt die instrumental helemaal kant noch wal!

* Intruders- She's A Winner (1974)
Dit kraampje was goed voorzien van Phillysound, dat mag duidelijk zijn. Deze van The Intruders zat ook nog niet in mijn koffers, dus bij deze...

* Gladys Knight & The Pips- Home Is Where The Heart Is (1977)
Je hebt van die platen waar je meteen een goed humeur van krijgt. Dit is er zo eentje!

* Lenny Kravitz- Always On The Run (1991)
Ik heb door de jaren heen al wat vinyl verzameld van Kravitz, maar bij deze eerste kraam kom ik meteen een trio tegen die nog op mijn verlanglijstje stond. Ten eerste 'Always On The Run', min of meer het titelnummer van het album 'Mama Said'. Tot mijn volle tevredenheid staat de instrumentale versie op de b-kant, dat is weer eens wat anders!

* Lenny Kravitz- Fields Of Joy (1991)
Hier zit Kravitz een beetje tussen Hendrix en John Lennon in. Een beetje een vergeten plaat!

* Lenny Kravitz- What The Fuck Are We Saying (1992)
Twintig jaar geleden was dit één van mijn cassettesingles, tevens de eerste die na een half jaar vastliep in het cassettedeck. Fijn om deze weer eens te horen. Speelt Guns'N'Roses-gitarist Slash hier niet de solo-gitaar?

* Ramsey Lewis Trio- Hang On Sloopy (1965)
Nee, die had ik nog niet! Ik heb al een kleine verzameling 'Hang On Sloopy'-covers bijeengeraapt, deze instrumentale live-versie met spontane samenzang van het danspubliek mocht evenmin ontbreken.

* Muppets- Mah Na Mah Na (1977)
Volgens mij heb ik wel eens geschreven over het wereldrecord barkrukzitten, waar ik aan mee heb gedaan. Anders ga ik dat snel eens doen. Tijdens een van deze avonden mag ik de deejay spelen, maar... mag niet van mijn kruk komen! Dus wat moet je dan doen als er iemand wegloopt met je single van The Muppets en zegt dat je hem volgende week terug krijgt. Van de kruk springen en hem achterna lopen? Tuurlijk niet, want dan word ik gediskwalificeerd en loop ik de duizend gulden mis die me in het verschiet ligt. Ik heb de single nooit weer gezien en dus ben ik blij dat ik vanochtend dit exemplaar heb gevonden. Net als bij Chic zit hier ook rommel op de plaat die ik maar even moet weg poetsen.

* PG&E- Heat Wave (1972)
Volgens mij ging Blood Sweat & Tears zich toen ook BS&T noemen, Pacific Gas & Electric was ietsje eerder met hun afkorting. 'Heat Wave' is inderdaad de Motown-hit die we kennen van Martha & The Vandellas en van een smakelijk rock-arrangement wordt voorzien.

* Diana Ross & Michael Jackson- Ease On Down The Road (1979)
,,Die-da-da, die-da-da, the roa-hoad". Mijn lieve vriendin Roelien wenstte even dat Ilmer nog zijn platenbusiness had op de hoek van de Woldpromenade, want die wist altijd meteen welke plaat bedoeld werd. Ik betwijfel of ik het zo snel had herkend, maar ze zocht dus 'Ease On Down The Road' uit de musical 'The Wiz'. Ik moest meteen bekennen dat ik die nog niet had, maar... voilá!

* Shakane- Love Machine (1972)
Op papier leuker dan in werkelijkheid, een beetje een onbenullig popnummertje. Het kan erger: De b-kant is 'kuntrie'!

* Russell Stone- I Can't Believe My Eyes (1968)
In de Northern Soul wordt regelmatig gesproken van 'the Teddy Randazzo-magic'. Deze songschrijver/arrangeur zet in ieder nummer zijn handtekening in de vorm van een riedeltje, dat eveneens present is in 'I Can't Believe My Eyes'. Helaas is Stone (de broer van Jan!) een derderangs Tom Jones met een iets té bombastisch orkest dat het liedje geen goeds doet. Iets subtieler en het was inderdaad een Randazzo-parel geweest!

* Three Degrees- Year Of Decision (1974)
Het exemplaar dat ik had, 'stoorde' wat in het hoog, dus heb ik dit nagenoeg nieuwe exemplaar maar als vervanger gekocht.

* Yamasuki's- Yamasuki (1969)
Per 1 september 2004 verdween op Radio 2 de nachtprogrammering. Vanaf dat moment zou de mp3-jukebox tussen 1 en 7 de honneurs waarnemen, waar eerder een paar leuke programma's de ether bevolkten. Neem nu de zondagochtend, deze was voor de Vara. Rob Stenders begon er met zijn alfabetische overzicht van het Hitdossier, maar maakte plots de overstap naar Veronica ('history repeating', nu hebben we het over 2004!) en nam het Hitdossier mee naar die zender. Daarna was het een paar weken dikke pret met Fred's alfabet, een lekkere eigenzinnige muziekkeuze van ondermeer popkenner Wim Friesinger. In de allerlaatste uitzending in augustus 2004 draaiden ze tot slot een merkwaardig Chinees-klinkend nummer. Ik heb hem acht jaar gezocht en vandaag gevonden. 'Yamasuki' is een echte novelty, volgens mij van Belgische komaf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten