woensdag 16 augustus 2023

Week Spot: Gloria Bare


Komend weekend is de op een na laatste 'Vinyl Summer Spirit' op de radio. Op de zondagavond ga ik wellicht nog de Gele Bak Top 100 doen in twee of drie weken. Een oude radiocollega keert terug op de zondagavond hetgeen voor mij betekent dat ik precies drie uren heb. Op de zaterdag kan ik los met de inmiddels ook traditionele behandeling van alle Blauwe Bak-singles sinds december op alfabetische volgorde van de labels. Daar ben ik wel even zoet mee en bovendien lijkt het alsof we ook nog een radiomarathon gaan doen. Komend weekend ga ik een show doen op zondagavond met een top 40 van favorieten uit 1981. Ik moet overigens nog aan deze lijst beginnen maar dat gaat zeker goed komen! Op zaterdag draai ik tenslotte de top 40 van de top 80 die ik een paar weken geleden heb samengesteld. Veel van de hoger geplaatste titels in deze top 40 zijn ooit al eens Week Spot geweest en dus zoek ik verder in de lijst. Dan zie ik deze van Gloria Bare en dat herinnert me eraan dat ik hem altijd nog eens als Week Spot wilde hebben. Daar is nu dus mooi de gelegenheid voor, ook al ben ik met de artieste in kwestie snel klaar. De kersverse Week Spot is 'From The Heart' van Gloria Bare uit 1985.

Dankzij Soulwalking weten we dat er op 26 maart een taart op tafel komt in huize Bare. Hoeveel kaarsjes erop staan, wordt niet verteld en het is onbeschoft om een dame naar de leeftijd te vragen. Ze komt oorspronkelijk uit Cincinatti en ik kan wel iemand met die naam vinden die aan dit signalement voldoet, maar dan opnieuw... Soulwalking heeft het over een nieuw project en je zou verwachten dat ze wel iets hierover zou delen op Facebook. Het lijkt allemaal niet zo levend te zijn op haar Facebook. Ze maakt slechts één album op en de titeltrack van de elpee verschijnt op single. Haar nieuwste project zou Full Circle heten maar het album is 'forthcoming in 2009' en ook Soulwalking behoort tot het stenen tijdperk. Gelukkig is de producent en songschrijver beter gedocumenteerd.

Hidle Brown Barnum heeft op 15 juli naar verluid alle 87 kaarsjes ineens uitgeblazen. Hij wordt geboren in Houston in Texas en heeft als professie pianist, arrangeur, producent, liedjesschrijver en voormalig kindacteur. Als vierjarige wint hij een talentenjacht en dit resulteert in een rol in een film. In 1950 maakt hij zijn eerste opname als Pee Wee Barnum. In 1955 voegt hij zich bij The Dootones en krijgt vervolgens de kans om toe te treden tot The Robins. Dat geldt op dat moment als één van de meer invloedrijke zanggroepen van het genre. The Robins maakt dan platen voor het Whippet-label waar Barnum alras A&R-manager wordt. In 1960 heeft hij een radiohit met 'El Pizza' als Dudley, een parodie op Marty Robbins' 'El Paso'. Het instrumentale 'Lost Love' verschijnt onder zijn eigen naam (H.B. Barnum) en wordt een Amerikaanse hit. In 1961 neemt hij zijn eerste versie op van 'Nut Rocker' als Jack B. Nimble & The Quicks en het schijnt dat Kim Fowley hier inspiratie heeft opgedaan voor B. Bumble & The Stingers. Vanaf de midden jaren zestig is hij een veel gevraagd arrangeur en producent en werkt met alle grote namen uit de business. Van Frank Sinatra tot Little Richard en van Aretha Franklin tot Count Basie. In de midden jaren tachtig werkt hij voor JWP, het platenlabel van Johnnie Walls. Gloria Bare is dus een van de 'young hopefuls' welke het mag proberen voor het label. Het levert geen verkoopsucces op en de plaat is een soort van culthit in Europa geworden.

Geheel terecht overigens want 'From The Heart' is enerzijds een moddervette en gelikte ballad welke geen raar figuur slaat bij andere soulplaten uit deze periode. Toch komt deze plaat met een extra lading soul welke bij meer mainstream producties nog wel eens wil ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten