woensdag 2 augustus 2023

Gele Bak Top 100: Quicksilver Messenger Service


Lieve help! Had ik niet een eenvoudigere nummer 1 kunnen uitzoeken voor de Gele Bak Top 100 van dit jaar? Het antwoord luidt ontkennend. Okay, de top twintig doet soms al een beetje pijn maar als puntje bij paaltje komt, verdient Quicksilver Messenger Service de toppositie. Ik heb mezelf zojuist door de geschiedenis van de band geworsteld. Als je weet dat veel van de geciteerde leden hebben vastgezeten voor bezit van marihuana is het ook niet verbazingwekkend dat de ervaringen haaks op elkaar staan. Dat gaat vooral over het ontstaan van de groep in 1965. De band wisselt vaker van leden dan van sokken en gaat een aantal malen uit elkaar. Er wordt verschillende malen gepoogd een reünie te ondernemen, maar intussen eist Magere Hein de nodige leden op. Uiteindelijk zullen twee oudgedienden in 2009 weer van start gaan met Quicksilver Messenger Service waarvan er nu nog eentje over is. 'Fresh Air' is de meest succesvolle single voor de groep. Het bereikt een 49e plek in Amerika en woont enige tijd in onze vaderlandse Tipparade. 'Fresh Air' van Quicksilver Messenger Service uit 1970 is de ultieme nummer 1 van het afgelopen jaar voor mij.

Ik ken de naam van de band naast het Hitdossier uit een Engelse rockencyclopedie welke ik in de jaren negentig langdurig leen van de bibliotheek. In 1996 vind ik 'The Best Of The Rock Machine' op cassette en dat is een compilatie van de twee CBS-samplers: 'Rock Machine Turns You On' en 'Rock Machine, I Love You'. Hierop staat ook een nummer van Dino Valenti welke ik meteen kan koppelen aan Quicksilver. Er gaat een verhaal in de ronde dat Dino zelfs het initiatief heeft genomen voor de oprichting van Quicksilver. Hij heeft idee van draadloze gitaren en leren jacks met klemmen waar de gitaar in gehangen kan worden. Ook zou de groep een vrouwelijk achtergrondkoortje moeten hebben in indianenstijl. Rond dezelfde tijd wordt Valenti echter gearresteerd voor bezit van marihuana en moet een tijdje brommen. David Freiburg heeft net gezeten voor hetzelfde delict en zal de kar trekken samen met John Cipollina, Gary Duncan, Greg Elmore en enige maanden met Jim Murray. De naam ontstaat ook na gebruik van middeltjes. Cipollina en Freiberg zijn op dezelfde dag geboren en dat geldt ook voor Duncan en Elmore. De vier hebben maagd als sterrenbeeld en Murray is een tweeling. Maagden en tweelingen staan onder leiding van de planeet Mercurius welke ook bekend is als Quicksilver. Quicksilver is de boodschapper van de goden en maagden zijn onderdanen. Voeg dat samen en je krijgt Quicksilver Messenger Service.

In 1967 tracht iedere grote platenmaatschappij een 'hippiegroep' in haar stal te krijgen. Capitol is iets aan de late kant en tekent eind 1967 een contract met Quicksilver. De groep repeteert in de club van Marty Balin van Jefferson Airplane en hij 'steelt' hun drummer. Dat is dan Alexander 'Skip' Spence die later ook zal opduiken in Moby Grape en één van de meest onnavolgbare elpees zal opnemen ('Oar' in 1969). In 1969 voegt Nicky Hopkins zich bij de groep, de sessiepianist die heeft meegedaan met zowel The Beatles als The Rolling Stones. Quicksilver zal zijn eerste 'vaste' band zijn. Dino Valenti heeft het solistisch geprobeerd voor Columbia (CBS bij ons) en treedt in 1970 toe tot Quicksilver. In dat jaar neemt de groep twee albums achtereen op op Hawaï. Hopkins verlaat de groep gedurende deze sessies en is wel op de eerste elpee te horen maar niet op de tweede, terwijl het vrijwel dezelfde sessies zijn. De groep trapt dan al enige tijd haar live-optredens af met 'Fresh Air' en het lijkt dan ook een logische kandidaat voor een single. Er moet wel twee minuten uit de albumversie worden geknipt.

Na 99 indrukwekkende platen... Waarom uitgerekend 'Fresh Air' op nummer 1? Dat is mijn liefde voor de Westcoast-muziek. Ik kan van zeer uiteenlopende muziekstijlen heel erg enthousiast worden en dat blijkt eveneens uit mijn platencollectie en, uiteraard, Soul-xotica. De psychedelische Westcoast-sound is iets dat er nergens dik bovenop ligt, maar ik ben iedere keer weer blij als een kind als ik zo'n plaatje op de kop heb getikt. Dat geldt overigens niet alleen voor de Amerikaanse westkust, ook Engelse psychedelica lust ik graag (ik had vorig jaar The Smoke op nummer 1 en 'See Emily Play' van Pink Floyd een jaar eerder). Geluiden die van links naar rechts gaan op mijn koptelefoon. Deze liefde is me ingegeven door The Moody Blues ('Best Way To Travel' op 'In Search Of The Lost Chord' is zo'n zweefnummer) en even later door de kennismaking met The Electric Prunes' 'I Had Too Much To Dream Last Night'. Ik ga vanaf dat moment in 1992 actief zoeken naar psychedelische rock. Zonder internet is dat veel gokwerk. Rondkijken naar bizarre namen en kleurige platenlabels. Het levert vooral erg veel flauwe bubblegum op. Nu heb ik dan de beschikking tot het internet en met Discogs zou het gemakkelijk moeten zijn om een koffer te vullen met psychedelische hoogstandjes. Nu vind ik het echter veel leuker om platen 'in het wild' tegen te komen. Heel soms kan ik de verleiding niet weerstaan. Zo vermoed ik dat 'Jabberwock' van Boeing Duveen & The Beautiful Soup nog wel eens mijn richting kan op gaan. Wel in de heruitgave want het origineel is me té duur.

'Fresh Air' heeft een overheerlijke gruizige Westcoast-sound. Het klinkt alsof het in een leegstaand fabriekspand is opgenomen met een hoop echo en alle hippe gitaareffecten die je kan treffen in San Francisco. Hoewel de plaat vrij mono klinkt (en het vermoedelijk ook is), geeft het een ruimtelijk geluid waar ik mezelf helemaal in kan verdrinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten