woensdag 30 augustus 2023

Week Spot: Bernetia Miller & The Soul Groovers


Een werkdag om niet snel te vergeten? De kleding hangt nog altijd te drogen evenals de schoenen. Tijdens het post bezorgen heeft het al even geregend maar niets is te vergelijken met de bak regen die ik op de terugweg heb mogen genieten. Zelfs onderbroek en sokken kan ik uitwringen als ik thuis ben. Daar is het dan overigens nog steeds droog. Zoals ik al eerder al heb geschreven heb ik even vlug geteld in de bakken en ergens rond de 20e of 25e single een Week Spot gekozen. Ik weet nu nog niet of het een traditie gaat worden maar ik weet van vorig jaar te herinneren dat de Week Spots vooral nieuwe uitgaven zijn waarbij ik in het uiterste geval ook het moderne platenlabel centraal kan zetten. In deze aflevering van de Week Spot moet dat het geval worden want met de plaat en de artiest ben ik al snel klaar met schrijven. De Week Spot van deze week gaat 'You Can Tell Me Goodbye' worden van Bernetia Miller & The Soul Groovers uit 1970.

Deze Mrs. Miller, niet te verwarren met Elva Mller, heet inmiddels Bernetia Hughes. Ik heb haar kunnen traceren op Facebook. We hebben een gezamenlijke vriend hoewel ik geen vriendschapsverzoek heb gestuurd. Ze heeft haar profiel dichtgetimmerd of maakt nauwelijks gebruik van Facebook. Haar meest recente toevoeging is een 'Vote'-aanpassing op haar profielfoto en dateert van november 2022. Geen idee waarvoor kan worden gestemd in november 2022? Er wordt in 2023 nog door iemand gezegd dat een origineel 'close to a four figure' is, maar deze is niet goed op de hoogte. De plaat is in 2021 namelijk nog geveild voor een slordige vierduizend euro. 'Close to a four figure' zou wijzen op net onder de duizend. Euan Fryer moet zelfs bekennen dat hij nog nooit een exemplaar in het wild heeft gezien maar dankzij hem kunnen we nu met zijn allen genieten van een fraaie heruitgave!

Hoewel de tegenwoordige mevrouw Hughes nog een levendige herinnering heeft aan haar tijd met The Soul Groovers Band en de opname van deze single, zijn deze nog niet openbaar gemaakt door de verschillende interviewers. Miller komt oorspronkelijk uit Georgia en de plaat wordt opgenomen in de Capricorn Sound Studios in Macon, Georgia. Dat is de huisstudio van het Capricorn-label dat we vooral kennen dankzij The Allman Brothers Band maar dat onderdak biedt aan meerdere bands en artiesten. De geluidstechnici op deze platen hebben een vrije dag want de opname van Bernetia Miller is erg 'lo-fi' voor een zo'n grote studio. Het klinkt mij bij de eerste noten vooral als een opname uit de Wirl-studio op Barbados. De single zorgt al ruim tien jaar voor enige opschudding in de funk- en soulwereld en staat uiteraard ook hoog op het verlanglijstje van Euan Fryer. Hij zal, zo gezegd, nooit een origineel zien maar komt wel in contact met Bernetia. Deze heeft nog altijd de mastertapes in haar bezit. De master voor de single wordt gemaakt in de workshop van het Finse Timmion-label en het resultaat is in Engeland geperst op het Athens Of The North-label.

Iedere dag is een schooldag. Er zijn blijkbaar meerdere plekken om deze platte pannenkoek welke 'Athens Of The North' als bijnaam hebben. Huddersfield bijvoorbeeld! Een middelgrote stad in West-Yorkshire. Hemelsbreed is het lastig uitrekenen omdat de Yorkshire Moors er tussenin ligt maar als je oostelijk vanuit Mossley vertrekt, is het de eerste grote stad die je tegenkomt. Toch verwijst Athens Of The North niet naar Huddersfield of een van de andere plaatsen. De meest bekende Athens Of The North is zonder twijfel het Schotse Edinburgh en dat is waar het label zijn oorsprong heeft. Euan Fryer is al jaren actief als dj en liefhebber van Modern Soul en disco. Ook is hij voortdurend op zoek naar ouder werk dat niet tot nauwelijks verkrijgbaar is op origineel vinyl. 'When You Have Love' van Felony Theft is mijn eerste kennismaking met het label en ik beb lange tijd geprobeerd het label niet teveel te volgen omdat het me anders teveel geld zou kosten. De disco en boogie vind ik niet altijd even interessant maar qua oudere dingen juist wel. Voordat een plaat verschijnt op Athens Of The North wordt deze eerst opnieuw gemastered want het moet letterlijk van het vinyl knallen. Niet zelden zijn de gelimiteerde oplagen binnen een paar weken uitverkocht en doen naderhand al rare prijzen op Discogs.

Bij eerdere opsommingen van de platenlabels heb ik wel eens een halve uitzending gedaan met alleen maar Atlantic en Atco maar dat lijkt dit jaar mee te vallen. Met een beetje mazzel eindig ik zaterdag halverwege de labels met een B. Zoals het nu lijkt is Bernetia Miller de twintigste single in de show. Toch kan het nog veranderen want ik verwacht een pakketje van Juno.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten