zondag 13 augustus 2023

Singles round-up: augustus 2


Voor mij persoonlijk is de vakantieperiode nog niet aangebroken, maar als ik door mijn oogharen om me heen kijk en als het enigszins fraai weer is, dan kan ik de vakantie ook beleven. Zo ben ik gisteravond op de fiets naar Dwingeloo geweest voor een aantal boodschapjes. Ik ben niet meer dan drie kilometer van huis of ik zou me kunnen voorstellen dat ik ergens verderop in Drenthe fiets. Bij het verlaten van Uffelte zie ik een bordje van de oldtimerdag in Ruinerwold. Ik meen even te hebben gelezen dat het gisteren was, maar nee... de derde zaterdag van augustus is volgende week. Dat is doorgaans de start van mijn vakantie maar in navolging van vorige jaren moet ik andermaal even wachten. Het heeft me wel geïnspireerd tot een kleine serie 'vakantieverhalen'. Na deze 'Singles round-up' zal ik aftrappen met het eerste deel, hoewel dat ook best vanavond kan worden. Vrijdag is een pakketje van Juno binnengekomen en gisteren eentje uit Rotterdam van Discogs. De laatste heb ik samen met een Franse order bijna twee weken geleden geplaatst en bij beide duurt het een week eer ze op de post gaan. In de tussentijd arriveert de Italiaanse order (Jackson Sisters) terwijl juist deze verkoper een lage score haalt op het 'snel verzenden'. Enfin, de Franse partij moet nog arriveren en kan in één bericht, nu eerst de meest recente Juno's en de Nederlandse.

* Avis- Baby This Love I Have (US, Feline, 2023)
Het label vermeldt 2022 maar de single is eerder deze maand verschenen. Oorspronkelijk is 'Baby This Love I Have' in vermoedelijk 1987 uitgebracht. Deze nieuwe uitgave heeft geen catalogusnummer van Feline, er zijn in 1987 drie verschillende singles met 32187 als catalogusnummer en eentje daarvan is 'Baby This Love I Have'. Tot in hoeverre deze remix afwijkt ten opzichte van het origineel kan ik nog niet oordelen. 'Baby This Love I Have' is oorspronkelijk van Minnie Riperton en komt van haar postuum verschenen elpee 'Adventures In Paradise'. Avis' stem komt erg in de buurt van Minnie en haar liefde voor de zangeres spreekt uit het feit dat de oorspronkelijke b-kant, 'Simple Things', van hetzelfde album komt. Dat verklaart ook meteen waarom het nummer me een paar weken geleden heeft 'gegrepen' want voor Minnie Riperton kun je me altijd wakker maken. Op de keerzijde staat de instrumentale versie van dezelfde remix.

* Junei'- You Must Go On (US, Numero, 1987, re: 2022)
Ik denk dat iedere radiomaker zijn of haar eigen tactiek heeft om een speellijst te maken. Ik ken genoeg makers die kijken hoe de vlag waait en daar een speellijst op afstellen. In de tijd van 'Floorfillers' liet ik me ook graag leiden door Youtube en welke aanbevelingen het doet op basis van eerdere zoekpogingen. Mijn collega Lee hanteert dit nog altijd voor zijn show op maandagavond en zo is het bijna twee weken geleden dat ik 'You Must Go On' van Junei' hoor. Als ik de plaat zoek op Discogs wordt het me al gauw duidelijk want Numero doet veel om in de zoekresultaten te komen op Youtube. Junei' is het pseudoniem van Willie Lee en hij neemt in 1987 twee nummers op voor een single op het Pharaohs-label. De originele single is onvindbaar en stevig aan de prijs (gemiddeld zo'n 250 euro) en zelfs heruitgaven zijn kostbaar. Numero heeft de kanten omgedraaid en 'You Must Go On' is nu de b-kant van 'Let's Ride'. 'Let's Ride' is de meer upbeat kant en ontbeert de sfeer van 'You Must Go On'. Op beide kanten kun je de beste bedoelingen horen maar geldgebrek levert niet de beste studio op en door het gebruik van moderne synthesizers krijg je dan al snel een 'lo-fi'-geluid zoals je dat in oude horrorfilms tegenkomt. Onderhuids is 'You Must Go On' juweel van een nummer en misschien had ik de plaat wel overgeslagen als het minder klungelig was opgenomen.

* Les Imprimés- Falling Away (US, Big Crown, 2023)
Bij de aanblik van het label moet ik even denken aan de vrouwelijke voetballers die wellicht onderweg zijn naar huis. De Martens op het label is echter een Noorse producent met de naam Morten Martens. Les Imprimés is de naam van zijn project. In 'Falling Away' overstemmen de drums waarmee zijn producties in de verte lijken op die van Kelly Finnigan. Big Crown staat bekend om de grootse retro-soul-opnames welke oprecht klinken alsof de jaren zestig en zeventig een aanvaring hebben gehad met de hiphopbeats uit de jaren negentig. Het levert altijd fraaie muziek op en dat is bij Les Imprimés andermaal het geval. De b-kant heet 'Still Here' en dat is méér van de psychedelische soul zoals The Monophonics deze maakt. 'Falling Away' is hier echter mijn ultieme favoriet.

* Bernetia Miller- You Can Tell Me Goodbye (UK, Athens Of The North, 1970, re: 2023)
Ik heb jaren geleden eens geschreven dat ik tracht om zo weinig mogelijk op de hoogte te blijven van Athens Of The North omdat het me anders teveel geld kost. Anno 2023 is het 'mis'. Ik laat Juno me informeren als Athens Of The North een nieuwe release heeft. Dat heeft me reeds Antone & The Underworld opgeleverd en nu de 140e single van Athens. Toch mag ik bij dit label nog kritisch zijn want niet iedere plaat is automatisch een winnaar voor mij. Bernetia en haar Soul Groovers lijken gewoon uit Amerika te komen, maar het voelt aan als een product van Barbados. Het is funky soul maar de positionering van de zang in  het geheel lijkt overeen te komen met de opnametechniek van Barbados. De b-kant is een ballade welke evenzeer past in de Carib-soul. 'Goodbye' is meer het werk voor de dansvloer maar beide kanten intrigeren me in zekere zin.

* Emilia Sisco- Trouble (Finland, Timmion, 2023)
Emilia Heinonen is de naam van deze 32-jarige Finse schone en één van de laatste aanwinsten aan de boom van Timmion Records en Cold Diamond & Mink. 'Trouble' zou zomaar een grote hit kunnen worden maar helaas zal dat vooralsnog alleen binnen de Blauwe Bak het geval blijven en bij collega soul- en funk-dj's. 'It'll Get Better' belooft de titel van de b-kant. Het is een meer bluesy kant met orgel maar Emilia staat te boek als een zangeres binnen de soul, blues en jazz en kan dus overweg met deze opzet. Voor de Blauwe Bak is het iets minder interessant maar we hebben hier zeker te maken met een eigenzinnig talent. 'Trouble' is dé hit voor mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten