maandag 14 augustus 2023

Honderd achteruit: Visage


Nog één bericht en we zitten op 4900. De slingers en het gebak mogen achterwege blijven want over drie maanden hoop ik het 5000e bericht te publiceren. Hoewel ik de Gele Bak Top 100 van 2023 net een paar weken geleden heb afgesloten, ga ik in de 'Honderd achteruit' vooralsnog door met de Top 100 van 2022. Ik ben daarin pas bij nummer 45 aanbeland en dus gaat dit nog wel even duren, ook al zitten verderop in de lijst een aantal 'dubbele' artiesten die ik al eerder heb behandeld en een enkeling die in de 'Honderd achteruit' over 2023 gaat terug komen. 'Honderd achteruit' is in feite een soort van 'Raddraaien' geworden. Wie weet dat ik ooit deze rubriek weer ga introduceren maar het komende jaar in ieder geval de 'Honderd achteruit'. Op nummer 45 vinden we een single van Visage. Een groep welke ik alleen ken van 'Fade To Grey' en ik denk 'aha, interessant' als ik hem tegenkom in de, niet meer bestaande, kringloopwinkel in Steenwijk. Pas nadat ik de plaat een paar keer heb gedraaid, begin ik het nummer meer en meer te waarderen. Waarvan akte want 'Mind Of A Toy' van Visage eindigt op nummer 45 in de Gele Bak Top 100 van 2022.

Malle Pietje. Het duurt even voordat de naam me invalt. Ik ben er héél vaak langs gefietst maar slechts eenmaal binnen geweest. Dat is in juli 2021. Hij heeft ten tijde van de corona hele omslachtige regels waar ik niets voor voel en dus sla ik de winkel in eerste instantie over. In de zomer van 2021 zijn de meeste regels opgeheven en is het 'safe' om binnen te kijken. Ik tref vooral veel rock'n'roll uit de jaren vijftig maar niet allemaal in de beste staat. Verder de nodige jaren zeventig en tachtig en dus ook deze single van Visage. Ik ben eind vorig jaar nog wel van plan geweest om nog eens te kijken bij de winkel. Ik kom er echter steeds langs als ik net aan mijn postronde ben begonnen. Als ik dan uiteindelijk tijd heb gevonden om binnen te kijken, valt er weinig te zien. De hele winkel is leeg en het pand is beschikbaar voor een volgende. Ach, ik geloof dat ik qua singles wel het meest interessante heb meegenomen in juli 2021.

Stephen John Harrington is zijn volledige naam, maar hij gaat door het leven als Steve Strange. Hij wordt op 28 mei 1959 geboren in Wales. In 1976 ziet hij The Sex Pistols in een lokale club en wordt vrienden met bassist Glen Matlock en Jean-Jacques Burnel van The Stranglers. Hij vertrekt naar Londen om zich aan te sluiten bij een paar punkbands. Toch zal hij vooral worden herinnerd als de uitvinder van de 'New Romantic'-beweging. Hij begint in 1978 met het organiseren van clubavonden voor de 'weird and the wonderful'. Jan Modaal in spijkerbroek en t-shirt komt niet naar binnen. Dat blijkt zelfs als Mick Jagger de deur wordt geweigerd. Strange is meer dan organisator alleen, hij is tevens het boegbeeld van de beweging. Hij staat bekend als één van de eerste 'gender benders'. David Bowie is daarbij een inspiratiebron geweest maar hij vindt veel bijval in de 'New Romantic'. Mannen met make-up die doorgaans langer voor de kapspiegel zitten dan hun vriendinnen. Strange is daarnaast openlijk biseksueel en houdt er een snuifhobby op na. Als ik in 1999 in Mossley woon, komt hij nog even in het nieuws als hij is gearresteerd na een winkeldiefstal. De buit is opvallend: Hij heeft een Furby gestolen voor zijn neefje. Hij wordt schuldig bevonden en moet drie maanden brommen. In de jaren negentig organiseert hij trance-feesten op Ibiza en richt in de nieuwe eeuw een nieuwe Visage op. Hij overlijdt op 12 februari 2015 aan de gevolgen van een hartaanval. Strange is slechts 55 jaar geworden.

De eerste incarnatie van Visage houdt zeven jaar stand. Strange richt de 'supergroep' op met Midge Ure. Ure heeft dan al hits gehad met Slik ('Forever And Ever' en Requiem' in 1976) en Rich Kids en zal van 1979 tot en met 1981 deel uitmaken van Thin Lizzy om uiteindelijk toe te treden tot Ultravox. Dat laatste op uitnodiging van Rusty Egan, mede-oprichter van Visage. In 1979 verschijnt de debuutsingle 'Tar' op het Radar-label maar dat is geen succes. Wel wordt Strange en andere bezoekers van de Blitz Club gevraagd om mee te doen in de videoclip van David Bowie's 'Ashes To Ashes'. 'New Romantic' is vanaf 1980 een 'ding' geworden in de Engelse entertainmentindustrie. Het werk voor de debuutelpee ligt onnodig lang op de plank en verschijnt pas eind 1980 bij Polydor. 'Fade To Grey' is dé grote hit van de groep en 'Mind Of A Toy' de opvolger. De laatste doet nog altijd nummer 13 in Engeland, nummer 10 in Duitsland, 16 in Ierland en de Tipparade in Nederland. Kort nadat het album is verschenen zijn de overige leden allemaal actief in andere bands. Strange wil in eerste instantie een nieuwe band samenstellen voor een tweede elpee maar dat gaat niet lukken. Uiteindelijk weten de oorspronkelijke leden nog één keer tijd vrij te maken voor 'The Anvil'. Het album bereikt zowaar de Engelse top tien en hoger dan de voorganger, maar voor de rest is het een middelmatige verkoophit. Met het derde album tracht Strange zelfs een 'live'-band te creëren maar dat is geenszins succesvol. In 1985 valt het doek voor de band.

In 2002 is een tweede incarnatie van Visage welke het vol houdt tot 2011. Een jaar later formeert Strange een totaal nieuwe Visage en blijft daarmee actief tot aan zijn dood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten