dinsdag 22 augustus 2023

Honderd achteruit: Sheryl Lee Ralph


Normaal gesproken ben ik erg trouw met mijn dinsdagavond maar ik heb vanavond 'gespijbeld'. Ik kan niet een goed excuus vinden om de show over te slaan, maar het hoofd staat er niet naar. In plaats daarvan ben ik vanavond naar Dwingeloo gefietst voor boodschapjes en vrijwel dezelfde route terug gefietst als vorige week zaterdag. 'Niets bijzonders', ook al moet ik deze route toch nog eens onder een vergrootglas leggen. Ik heb extern toetsenbord en muis even uitgesteld. Enerzijds wil ik wel draadloos maar aan de andere kant... het is ten behoeve van de uitzendcomputer en wat dat betreft zou ik me ook kunnen redden met een toetsenbord van de kringloop. Als ik het toetsenbord van de uitzendcomputer vijf keer per jaar gebruik, is het al veel! Over een paar weken is het een jaar geleden dat ik met de 'Honderd achteruit' ben begonnen met de Gele Bak Top 100 van 2022 als uitgangspunt. Ik heb al lang besloten om de serie af te maken voordat ik met 2023 ga beginnen. Dan is het ongetwijfeld al 2024. Vanavond zet ik de nummer 47 uit de lijst van vorig jaar in de schijnwerpers: 'In The Evening' van Sheryl Lee Ralph uit 1984.

In Nederland ontstaat enige opschudding als de drijvende kracht achter 'Kick Out Zwarte Piet' wordt geridderd. Op Jamaica worden de onderscheidingen eveneens uitgedeeld als ware het koekjes. Sheryl Lee Ralph heeft een 'OJ' achter haar naam staan, hetgeen 'Order Of Jamaica' is. Het is de vijfde in zes gradaties van ridderschap. Ze heeft dit in de eerste plaats te danken aan haar beroemde moeder. Een rol in de musical 'Reggae' in 1980 zal ook hebben bijgedragen. Verder wint ze diverse schoonheidswedstrijden en is ze met haar Jamaicaanse uiterlijk wel degelijk een goede reclame voor Jamaica. Ze wordt echter geboren in Waterbury in de staat Connecticut en dat alles op de op-een-na-laatste dag van 1956. Haar moeder, Ivy Ralph, is een modeontwerper en verantwoordelijk voor het kariba-kostuum. Deze tweedelige set voor mannen wordt in de jaren zeventig een grote hit in het Caribische gebied en fungeert als tegenhanger voor het meer westerse driedelig kostuum. Ze maakt haar acteerdebuut in 1972 in de musical 'Oklahoma'. Ze slaagt in hetzelfde jaar voor de high school en wil aanvankelijk medicijnen studeren. Dan krijgt ze een toelating tot een kunstacademie en dat trekt Ralph méér omdat ze het musical- en filmvak in wil.

Ze maakt haar grote debuut in de film 'A Piece Of The Action' in 1977 maar is daarnaast ook te zien in enkele tv-producties. In 1981 krijgt ze de hoofdrol in 'Dreamgirls', een Broadway-musical gebaseerd op onder andere het verhaal van The Shirelles en andere zwarte rhythm & blues-artiesten. Dit mag niet onvermeld blijven maar... dit is de 'Honderd achteruit' en niet 'De Video Draait' of 'Recenzeuren'. Het gaat op Soul-xotica in de eerste plaats om de muziek en haar hitsingle 'In The Evening' staat vanavond centraal. In 1984 maakt ze een album voor het platenlabel van Sid Bernstein. Bernstein is in de jaren zestig verantwoordelijk voor 'The British Invasion' en haalt menig act uit Engeland voor een Amerikaanse tournee. In 1984 runt hij het New York Music Company-label en Ralph neemt het album 'In The Evening'. Met name het titelnummer zal een grote hit worden. In Amerika piekt het op nummer 6 in de Billboard Dance. In zowel Vlaanderen als in ons land doet de single nummer 16 aan. Engeland blijft achter met slechts een 64e plek. In Australië zal het nummer in 1997 een hit worden in een remix-versie. 'In The Evening' zal lange tijd haar enige album blijven totdat ze vorig jaar het kerstalbum 'Sleigh' heeft uitgebracht. Ze heeft verder nog een paar singles en vaak heeft dat te maken met een soundtrack van een film waarin ze een rol speelt. Haar uitvoering van Eurythmics' 'Here Comes The Rain Again' wordt in 1999 een hit op zowel de Amerikaanse R&B als de Dance.

Vorig jaar oktober heeft ze bekend gemaakt dat ze officieel een 'OJ' achter haar naam mag plaatsen. Ze is al achttien jaar gelukkig getrouwd met een senator van de staat Pennsylvania en ze heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk. Haar meest recente film is 'The Young Wife', een dramafilm met een hoofdrol voor, de door mij zeer gewaardeerde, soulzanger Leon Bridges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten