dinsdag 22 augustus 2023

Week Spot: Cornelius Brothers & Sister Rose


'De betreffende groep heeft al eerder een Week Spot gehad'. Nou en? Denk ik nu werkelijk dat ik het hierdoor een stuk eenvoudiger krijg op deze dinsdagavond? De vorige Week Spot dateert van week 32 in 2012. Elf jaar geleden! Ik heb niet terug gebladerd om te zien wat ik toen heb geschreven, maar na elf jaar mag je best eens in herhaling vallen? 'Too Late To Turn Back Now' zorgt in 2012 al voor een ware revolutie in mijn soulhobby. Ik ben in de voorgaande maanden uitsluitend op zoek geweest naar stampers van 120 kilometer per uur en rauwe jaren zestig-klanken. Dan hoor ik op een zeker moment 'Too Late To Turn Back Now' op de 'Northern Soul Jukebox'. Het is veel té 'modern' voor mij, maar toch... het is oorstrelend stereo en het nummer gaat me steeds beter bevallen. Na een paar weken besluit ik de plaat aan te schaffen. Op Amerikaans styreen dat inmiddels een ronde heeft gehad in de Engelse soul-scene. Ik heb in de afgelopen elf jaar genoeg kansen gehad voor een upgrade maar dit is gewoon de definitieve versie voor mij. Inclusief een beetje 'distortion' her en der. Door de jaren heen verzamel ik verschillende andere titels van Cornelius Brothers & Sister Rose. Het verbaast me nog dat ik 'Got To Testify (Love)' nooit tot Week Spot heb gemaakt. In 2023 koop ik eerst 'Treat Her Like A Lady' maar dat is een beetje een tegenvaller. Dan kom ik 'I Just Can't Stop Loving You' tegen en meteen heb ik weer hetzelfde gevoel als in 2012. Deze single uit 1973 mag deze week de Week Spot zijn.

Het verhaal komt me opeens weer bekend voor en dus heb ik het verhaal elf jaar geleden eveneens gedaan. De Cornelius-familie is afkomst uit Dania Beach in Florida. De broers Eddie en Carter staan in de midden jaren zestig aan de wieg van The Cornelius Brothers. Cleveland E. Barrett is geen familie maar wel een jeugdvriend van de broers en is aanvankelijk ook lid van de groep. Hij komt vóór het grote succes om bij een verkeersongeluk. Zus Rose Cornelius heeft in 1967 al haar opwachting gemaakt in de Ed Sullivan Show en toert intensief met een groep genaamd The Gospel Jazz Singers. Het is moeder Cornelius welke Rose overhaalt om weer naar huis te komen en aan de slag te gaan met haar broers. Bob Archibald heeft de broers al beloond met een platencontract maar de eerste opname is meteen samen met Sister Rose. 'Treat Her Like A Lady' verschijnt in 1970 op het Archibald-label en zal in het jaar erop een nationale release krijgen op United Artists. De single schopt het tot een derde plek op de Billboard en 'Too Late To Turn Back Now' doet het nog een positie beter. Ik heb me altijd afgevraagd wie de tweede dame is op het hoesje van 'Got To Testify' en krijg vanavond antwoord: Billie Jo Cornelius is de jongste telg uit de familie. Ik heb haar dikwijls uitgescholden voor vriendinnetje van één van de gebroeders. Na deze twee monsterhits droogt het succes al snel op. 'I Just Can't Stop Loving You' is de laatste single die in de buurt komt van de Billboard Hot 100, ook al piekt het op 104 in de Bubbling Under. In 1976 verschijnt een 'Greatest Hits'-album van de groep.

In 1976 valt definitief het doek als Carter Cornelius lid wordt van 'The Black Hebrew Israelites', een twijfelachtige geloofsgemeenschap welke er vanuit gaat de Afro-Amerikanen directe afstammelingen zijn van het volk Israël. Hij zal zijn muzikale kunsten uitsluitend in zetten voor producties van deze sekte. Eddie zal later opnieuw in contact komen met de Here en zal pastoor worden. In 2020 publiceert hij een boek met de titel 'It's Not Too Late To Turn Back Now (To The Open Arms Of God)'. Halleluja! Carter ons op 7 november 1991 ontvallen na een hartaanval. Van Rose Cornelius is recent nog een 12"-single uitgebracht met een oudere opname. Ik heb even zitten twijfelen maar heb er vanaf gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten