dinsdag 15 augustus 2023

Honderd achteruit: The Lovin' Spoonful


De verhuizing naar de nieuwe stream is een feit, ook al kan ik niet meteen zeggen dat het veel dynamischer is geworden. Er is zeker nog heel veel werk te verzetten of ik mag hopen dat de oude formats zijn bewaard zodat we ooit weer terug kunnen naar de oude vertrouwde mp3-jukebox tussen de live-shows. Ik had vanmiddag zullen testen maar... ik ben dermate moe dat ik de hele halve dag heb geslapen. En ik heb nodig gehad blijkbaar? Ik heb het gisteren al even genoemd maar dit is het 4900e bericht op Soul-xotica. Over drie maanden kunnen de slingers uit als het 5000e bericht een feit is. Ik ga dit 4900 bericht vullen met de volgende single uit de 'Honderd achteruit', ofwel: De Gele Bak Top 100 van 2022. Op nummer 46 vinden we 'Did You Ever Have To Make Up Your Mind' van The Lovin' Spoonful uit 1966.

In de zomer van 1989 heb ik een paar extra lege cassettebandjes meegenomen als ik met de familie op vakantie naar Denemarken ga. Mijn oudste broer heeft dan nog de discotheek in zijn woonkamer staan en ik ben uiteraard het meest geïnteresseerd in zijn jaren zestig-singles. 'Rain On The Roof' van The Lovin' Spoonful is één van de 'hits' voor mij. Tot mijn grote vreugde tref ik de single een maand later voor twee gulden in Sneek. Dat is het uiterste begin van een kleine hobby want de overige singles tref ik binnen de volgende drie jaar. Ik geloof dat ik 'You Didn't Have To Be So Nice' in Engeland heb gehad op het Pye International-label. Die is waarschijnlijk daar blijven liggen. Verder ontbreekt lange tijd één specifieke single en dat is het onderwerp vanavond in de 'Honderd achteruit'. Ik ben de laatste zaterdag van de vakantie in 2021 al tevergeefs naar Assen gefietst. Tevergeefs tussen aanhalingstekens omdat het Genieten met een hoofdletter is, maar ik ben te laat voor het doel waarvoor ik kom. Op maandag volgt een herhaling van de fietstocht en dan tref ik wel singles in Assen. The Lovin' Spoonful is daar eentje van en dus kan ik deze in 2022 verwerken in de Gele Bak Top 100.

The Lovin' Spoonful is een vertegenwoordiger van de 'good time music'. Het mengt folk met rock en tekstueel luidt het de flower power in. John Sebastian en Canadees Zal Yanovsky ontmoeten elkaar in het huis van collega-folkmuzikante Mama Cass. Zij heeft een feestje georganiseerd om samen naar het debuut van The Beatles in The Ed Sullivan Show te kijken. Intussen spoort ze Sebastian en Yanovsky aan om samen iets te gaan doen. Sebastian speelt harmonica op platen van onder andere Fred Neil en Jesse Colin Young terwijl Yanovsky deel uitmaakt van The Halifax Three. In 1964, de tijd van het feestje, vormen Sebastian en Yanovsky met Cass Elliott en Denny Doherty The Mugwumps. De rest van de eventuele band komt in de loop van 1964 in beeld. John Sebastian's buurman is Erik Jacobsen, lid van een bluegrassgroep en geïnteresseerd in opnamestudio's. Met Jacobsen neemt de nieuwe band twee nummers op welke op dat moment rechtstreeks het archief in gaan. Jacobsen experimenteert dan al met Afrikaanse trommels en sitar en dat is erg vroeg voor 1964!

De naam 'The Lovin' Spoonful' schijnt uit een bluesnummer te komen. Mississippi John Hurt zou het gebruikt hebben in 'Coffee Blues', maar zelf heb ik altijd begrepen dat het met een mannelijke ejaculatie heeft te maken. The Lovin' Spoonful komt vanuit Greenwich Village en alles wat daar vandaan komt is 'hot topic' in 1966. Philles en Elektra tonen interesse voor de groep, maar deze zwicht uiteindelijk voor Kama Sutra. Kama Sutra is in 1964 opgezet en heeft aanvankelijk weinig succes. Totdat The Lovin' Spoonful onder contract komt. The Lovin' Spoonful heeft 'Do You Believe In Magic' al opgenomen met Erik Jacobsen maar Kama Sutra vindt dat het een update verdient. De nieuwe versie van 'Magic' is de eerste single en meteen een grote hit in Amerika. De groep verliest echter wel een deel van haar oude fans. De voorheen akoestische groep speelt nu snoeiharde elektrisch versterkte folkrock.

'Did You Ever Have To Make Up Your Mind' is de vierde single van de groep en de opvolger van 'Daydream'. Overigens is 'Baldheaded Lena' in juni 1966 een andere single van The Spoonful en rond dezelfde tijd verschijnt 'Did You Ever Have To Make Up Your Mind' in Europa. In Zweden is 'Baldheaded Lena' echter een nummer 1-hit. In Amerika piekt het op een tweede plek en in Canada doet het nummer zes. In Scandinavië doet het de top drie aan en in Nederland komt het niet verder dan nummer 21. Vreemd genoeg scoort het niet in Duitsland waar 'onze' single is geperst. Het Duitse Polydor verzorgt een deel van de Nederlandse Kama Sutra-singles.

De jaren 1966-67 zijn de hoogtijdagen voor de groep maar de vraag naar folkrock neemt steeds verder af naarmate de tijd verstrijkt. De countryrock komt om het hoekje kijken als The Lovin' Spoonful in 1968 uit elkaar valt. De afzonderlijke leden zullen elk solo-platen maken. John Sebastian heeft daarmee het meeste succes. Hij staat, hetzij knetterstoned, op Woodstock en heeft in 1976 een hit dankzij de televisieserie 'Welcome Back Mr. Kotter'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten