dinsdag 31 januari 2023

Week Spot: Barrett Strong


Zondagavond ben ik al een paar uur klaar met 'The Vinyl Countdown' en heb een rondje gemaakt over Youtube als ik voor het slapen gaan nog even kijk op Facebook. Dan zie ik een bericht van Albert. Barrett Strong is niet meer... Voor de rest van de maandag heeft 'Man Up In The Sky' in mijn hoofd gezeten en het is 's avonds als ik een blik werp op de Week Spots van vorig jaar. Barrett Strong moet ongetwijfeld Week Spot zijn geweest of...? Hij is niet te vinden in de lijst en dus besluit ik een twee-in-een ervan te maken. 'Man Up In The Sky' mag alsnog de Week Spot heten en dat in de week die volgt op zijn overlijden. Barrett is afgelopen zaterdag overleden en is 81 jaar geworden.

Als solist heeft Strong één wapenfeit op zijn naam, maar feitelijk heeft hij Motown voorzien van een aantal grote klassiekers. De impact van het label op de hedendaagse popmuziek zou aanmerkelijk kleiner zijn geweest zonder deze klassiekers. Strong wordt op 5 februari 1941 geboren in de staat Mississippi. Zijn grootste claim is dat hij de eerste hit scoort op het Tamla-label. De naam Motown wordt dan nog niet gebruikt. Berry Gordy heeft al wel een hit gehad met Marv Johnson welke vaak als eersteling wordt gerekend, maar dan heeft hij zijn label nog niet opgezet. Overigens is 'Money' tijdens zijn wandeling door de hitparade op het Anna-label, maar is oorspronkelijk op Tamla. Motown is echter geen platenmaatschappij als alle anderen. Gordy heeft hierover zijn eigen ideeën en beschouwt de platenmaatschappij als een fabriek. De salariëring van het 'personeel' valt tegen: Het maakt niet uit of je vijf platen verkoopt of een miljoen, het bedrag op de cheque blijft hetzelfde. Dit zorgt vanaf 1964 voor een leegloop als Mary Wells als eerste opstapt. Hoewel Strong nog wel enkele pogingen onderneemt met singles voor Motown zal hij nooit weer een eigen hit hebben. Hij gaat echter liedjes schrijven voor andere Motown-artiesten, vaak in gezelschap van Norman Whitfield. Dat levert een catalogus aan prachtige klassiekers op waaronder 'I Heard It Through The Grapevine'. Zoals mijn radio-collega het treffend verwoordt: 'Als hij buiten dit nummer niets anders had geschreven, dan had hij al méér gepresteerd dan menigeen'. Goed gesproken, Lee!

In 1975 heeft Strong zich losgemaakt van Motown en heeft een contract bij Capitol. Hij maakt zijn eerste elpee welke de titel 'Stronghold' krijgt. In de nieuwe eeuw zal hij dat album een vervolg geven als 'Stronghold II'. 'Man Up In The Sky' staat eveneens op de elpee uit 1975. Het nummer is nog onder de hoede van Motown geschreven en heeft dus de eerste publicatiedatum als jaartal. Dat vertelt ons dat Strong het nummer reeds in 1971 heeft gepubliceerd. Het moge duidelijk zijn wie de 'man up in the sky' is? Het is de man met wie Strong afgelopen zaterdag is herenigd. Omdat hij het beestje niet bij de naam noemt, heeft het alleen een gospel-gedachte en maakt het daarmee aantrekkelijk voor dj's die een hekel hebben aan 'name dropping'. Het Engelse Expansion-label zorgt in 2020 voor een welkome heruitgave. Ik 'mis' het nummer aanvankelijk maar heb het afgelopen jaar ontdekt. De plaat is een grote in de Top 100 van december en eigenlijk had ik verwacht dat dit al eens de Week Spot zou zijn geweest. Daar dit niet het geval is, kan ik het deze week doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten