maandag 16 januari 2023

Blauwe gouwe


Allereerst mijn felicitaties aan Ramon. Het is vandaag zijn verjaardag. Dat is dan ook meteen het laatste positieve dat over deze dag valt te melden? Nee, ik durf dat te betwisten. Ik heb er een moment aan gedacht maar denk dan dat het wellicht volgende week zal zijn. Het zal vast niet vandaag zijn want daarvoor zit ik té goed in mijn zeiknat geregende vel. Vanavond krijg ik dan toch de bevestiging. Het is 'Blue Monday'. Er is op zijn minst één 'blauwe maandag' die ik me voor de geest kan halen welke helemaal niet de kenmerken heeft van een 'offday' en daar kan ik 2023 eveneens onder scharen. Ik heb vandaag gewerkt. Het verschil met zaterdag is dat ik vandaag geen tegenwind heb naar Steenwijk toe. De regen wordt geserveerd in buien en er zijn soms drogere perioden. Verder heb ik nog altijd de nodige millimeters over me heen gehad en als ik thuis kom merk ik dat het regenwater dwars door drie lagen textiel is heen gegaan. Ik heb mezelf onderweg lekker gemaakt met een 'Singles round-up' maar bij thuiskomst blijk ik in de laatste van december helemaal up-to-date te zijn. De single van Wet Wet Wet kan nog wel even wachten, ik ben per slot van rekening net opgedroogd. Dan maar even over mijn schouder kijken naar de 'Blue Mondays' in mijn leven?

Het is vijftien jaar geleden. Op een maandag. Ik werk dan sinds september bij de Dyka en heb mezelf twee keer verslapen in de eerste maanden. De eerste keer presteer ik het om zonder koffie en ontbijt een uur later te arriveren in de fabriek. Dat doen we nóóit weer! Als we dan toch al te laat zijn dan kan ik eerst thuis koffie drinken en een ontbijtje nuttigen zodat ik op het werk meteen aan de slag kan. De tweede keer is eigenlijk helemaal niet zo ongelukkig gepland. Het is de laatste vrijdag voor de kerst en de machines gaan uit in de fabriek. Deze laatste dag is voor opruimwerkzaamheden en daar kijk ik al niet echt naar uit. De voorgaande avond heb ik veel platen gekocht in Zwolle en ook de alcohol vloeit weer eens rijkelijk. Ik kan mezelf wel voor de kop slaan als ik de volgende dag om twaalf uur wakker word. Mijn consulent vindt het wel meevallen en noteert gewoon een vrije dag.

Dan is het een paar weken later en, zoals gezegd, op een maandagmorgen. Het is nog net de tijd voordat ik extreem veel ga zuipen maar het is niet ondenkbaar dat ik zondagavond nog op stap ben geweest. Ik word om elf uur wakker terwijl ik om acht uur had moeten beginnen. Ik bel mijn nieuwe consulent want de vorige is met de kerst afgezwaaid. 'Tja, kan gebeuren', is haar reactie. 'Het is per slot van rekening ook Blue Monday'. Blue what? Ja okay, ik ken 'Blue Monday' van New Order en ook onze spreekwoordelijke 'blauwe maandag'. Ze legt uit dat het de derde maandag in het nieuwe jaar is. Een officiële dag om een 'offday' te hebben. Ik doe er in 2008 mijn voordeel mee want het wordt geoorloofd mits ik om half één op de zaak ben. Daarna zal het geregeld 'Blue Monday' of 'Blue Tuesday' (of welke dag dan ook) zijn voor mij want de motivatie zakt en ik ben steeds moeilijker uit bed te krijgen. Het zal erin resulteren dat ze speciaal voor mij een dienst gaan opzetten. Bij wijze van experiment zal ik van twee uur 's middags tot tien uur 's avonds werken. Dat is zes uren in mijn uppie als de rest van de afdeling naar huis is. Ze hebben me zien werken en hopen dat ik solo de schade kan inhalen. Het blijkt later niet rendabel te zijn maar tegen die tijd ben ik al in ploegendienst begonnen.

De Blauwe Maandag die me het meest bij staat is die van 2012. Ik heb vlak ervoor de sleutel gekregen van Nijeveen maar heb daar nog helemaal niets. Voordat ik een gaskachel kan plaatsen moet eerst de schoorsteen worden geveegd en de man kan op maandagochtend langs komen. Ik ga met de bus naar Nijeveen omdat ik een groot pakket bij me heb. Ik zet die dag het koffiezetapparaat in het huis. Op de weg terug naar huis lees ik over Blue Monday. Meteen gaat de herinnering terug naar 2008 maar niet voor lang. Ik zit in 2012 al een stuk beter in mijn vel dan vier jaar eerder en heb helemaal geen behoefte aan een feestdag voor negativiteit. Anno 2023 evenmin, ook al is de vijftiende verjaardag van 'mijn' Blue Monday een mooie gelegenheid tot een berichtje. Maar veel langer dan zeven minuten mag het ook niet duren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten