vrijdag 27 januari 2023

Een plaatje om te zien


Hoewel ik al wel een foto had gemaakt van de volgende negen uit de partij van maandag heb ik op dit moment even niet de moed hierover te schrijven. Ik zou de twee singles van Baz en een andere nieuwe aanwinst bewaren voor een latere 'Singles round-up', maar vooruit...! Ik ga deze aanwinst even apart behandelen. Het begint allemaal in december. Voor 'Van het concert des levens' zoek ik naar een plaatje uit 2002 welke het bericht mag vergezellen. Ik heb meteen het idee om 'Round Round' van Sugababes te doen maar ben dan opeens benieuwd of de plaat ooit als vinylsingle is uitgebracht. Niets daarover te vinden. De opleving van de jukeboxen en de jukebox-singles met de zwarte labels is ook een paar jaar eerder. Dan valt mijn oog op deze promo en ben meteen geïnteresseerd. Nog vóór het publiceren ben ik al aan het grasduinen op Discogs en vind daar het exemplaar dat ik nu aan de collectie mag toevoegen. Té mooi om te draaien? Ach welnee. Té mooi om zomaar weg te stoppen. Ik heb dus al besloten dat deze voor de b-kant in de Blauwe Bak mag.

Vreemd als het mag klinken, maar ik heb 'Overload' in eerste instantie gemist. Het is jaren later als ik een bandje aanschouw in De Singel in Zwolle dat het nummer in een rockversie op het repertoire heeft staan. Het is dermate een 'hit' dat het in de toegift nóg eens wordt gespeeld. Dat het nummer reeds in 2000 is uitgebracht, weet ik pas sinds een paar weken. Ik heb altijd gedacht dat het een opvolger was van 'Round Round'. Door de jaren heen ben ik erg van dit plaatje gaan houden maar niet zoveel dat ik speciaal op zoek ben gegaan naar het vinyl. Ik weet zelfs niet eens dat die op vinyl is uitgebracht. Nee, officieel ook niet. Hij is in een gelimiteerde oplage op zowel 12" als 7" geperst waarvan de laatste écht een plaatje is om te zien. Ik reken de plaat vlak voor de kerst af en wil nog de opdracht geven hem pas in het nieuwe jaar te verzenden. Té laat want de verkoper doet hem nog dezelfde dag op de post. Toch is het een kwestie van geduld want de plaat is een maand onderweg geweest. Dat heeft onder andere te maken met de stakende postbodes in Engeland, zo vermoed ik. Hij heeft blijkbaar de douane overgeslagen. In geval van Discogs moet immers vaak worden bij betaald.

We zullen nooit weten wie de creatieve geest is geweest bij London bij het verschijnen van 'Overload'. Feit is dat zowel de 12" als de 7" een authentiek Engels London-label hebben uit de jaren zestig. Of... in geval van de single uit de jaren vijftig. Bij de laatste hebben ze namelijk een 'tri-centre' aangebracht. Geen gimmick, zoals je vaak treft, maar je kan wel zien dat ze het procedé niet meer zijn gewend. Het tussenstuk is even dik als het label waar bij een originele jaren vijftig-single het 'hartje' iets dunner was. Veel van de platen op Discogs zijn het 'hartje' kwijt. Ik denk dat je het zelfs nog behoedzaam zou moeten doen als je het zou willen want het voelt erg stevig aan. Het geheel is gestoken in een replica van een London-hoesje maar dan van steviger karton. Omdat Sugababes dan pas 'nieuw' is en de nodige promotie moet worden gedaan, komt de plaat met foto's en ander papierwerk. Deze single komt zonder dat alles en is dan ook een stukje goedkoper dan de meeste anderen. Let wel: Hij is nog steeds aan de kostbare kant. Resultaat is echter wel een knalnummer op de a-kant terwijl ik de b-kant, 'Lush Life', meen kwijt te kunnen tussen sommige Modern Soul-dingen die ik in de laatste jaren heb gekocht. Het zal nooit helemaal inburgeren in de soul want daarvoor is het een hit geweest. Toch gun ik het een plekje in de Blauwe Bak vanwege het ontspannen 'Lush Life', hoewel 'Overload' gewoon een onweerstaanbare popsong is.

Ik zal in het weekend even een tandje bij zetten want uiteraard krijgen jullie nog tweemaal een 'Singles round-up' van de platen uit Assen. Verder heb ik gistermorgen een tiental singles gekocht bij de kringloop in Meppel en deze ga ik presenteren samen met de twee singles van Baz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten