zaterdag 7 januari 2023

Het verzetje


Toen ik vanmorgen de kamer binnenstapte, kon ik het niet laten en moest ik even aan het tafelkleedje trekken. Een jaar geleden... Niet te geloven! Ook niet te geloven dat het voelt alsof het gisteren was waar andere momenten uit 2022 al jaren geleden lijken te zijn. Ik weet de dag tot in detail te herinneren. Ik weet van veel momenten tijdens de fietstocht nog welke muziek ik hoorde via mijn oordoppen. Als ik in 2022 naar huis fiets, besef ik me wel dat ik het niet hier kan delen. Het zou immers discussies uitlokken en meer van dat alles dat ik liever niet zie op Soul-xotica. Een jaar later ligt dat anders voor mij. Ik beschouw het nu als een uitstapje, een 'spannend' uitstapje en in die zin een verzetje. Ik ga niet diep op Google bij het zoeken naar een afbeelding. Ik herken het beeld meteen als van deze dag in 2022. Als ik het heb opgeslagen, kijk ik nog eens. En nog eens. En nog eens. Want... wie staat daar toch rechts van de tractor voor dat huis? Is dat? Jawel, ik ben blijkbaar toch nog opgemerkt door de fotograaf van Ninefornews. Als je het oor tegen de foto legt, kun je me wellicht nog horen klappertanden.

Demonstreren is een recht. Betekent dit dat je zomaar overal en op elke dag mag demonstreren? Ik zeg van niet. De meeste demonstraties vinden plaats in Den Haag of Amsterdam en daarvoor ben ik afhankelijk van vervoer, hetzij meerijden met een gezelschap of de trein. Ik wil juist bij een demonstratie elk moment weg kunnen. Bij wijze van spreken de fiets om de hoek. Daarbij komt ook nog dat veel van de demo's op zaterdag zijn als ik aan het werk ben. En heb ik vaak niet de fut om op zondag vroeg uit de veren te gaan. Ik kies dus een paar demonstraties uit die in de buurt zijn zodat ik snel weg kan zijn als de situatie me té dreigend wordt. Een demonstratie verandert namelijk niets aan regeringsbeleid, ik zie het vooral als een manier om andere burgers wakker te schudden zodat we op een dag massaal kunnen opstaan tegen het beleid. Een jaar geleden is er nog genoeg om 'tegen' te zijn. Ik lees op Facebook van een op handen zijnde demonstratie in Oldeberkoop 'of all places'. Ik weet van de laatste vakantie (in 2021) dat dit vrij eenvoudig is te fietsen en dichterbij gaat het wellicht niet komen.

De aandacht op Facebook wordt getrokken door een 'grote' naam in het demonstratie-circuit. Hij vermeldt er niet bij dat de winkel al twee zaterdagen open is geweest. Deze zaterdag, 9 januari 2022, zal het wederom de deuren openen terwijl niet-essentiële winkels niet open mogen zijn. Mijn aanwezigheid aldaar gaat geen verschil maken in Den Haag, maar het is een begin? In Oldeberkoop hoor ik echter dat in een paar andere steden ook winkeliers demonstratief hun winkel hebben geopend en een week later moet de regering wel besluiten dat deze regel eraf moet. Het heeft dus tóch invloed gehad! De winkel is overigens een warenhuis annex inbrengwinkel voor kleding. Als ik arriveer staat er een klein groepje voor de winkel. De komende uren zal dat flink uitbreiden tot een meute en een paar tractoren. De gemeente heeft al gedreigd met stappen en dus zijn we vanaf het begin meteen op onze hoede. Zeker als een aantal agenten naar binnen willen treden. We vormen een haag voor de deur. De agenten zijn schappelijk. De wapenstok blijft afwezig en ze hopen ons over te halen om met hun te praten. Nee, er wordt niet overlegd. Even later druipen ze af. Vervolgens gaan de wildste verhalen. De ME zou al klaar staan bij de rotonde. Een paar boeren besluiten de tractor voor de ingang te zetten. Dat helpt! We hebben niets meer gemerkt van de overheden. Later dat weekend zal de gemeente de sloten vervangen, maar de boete is al binnengehaald middels 'crowdfunding' dus dat is het probleem niet.

Deze dag is de vuurdoop van mijn nieuwe groene bomberjack. Hetzelfde jack dat ervoor zorgt dat mijn wandeling op Nieuwjaarsdag niets is geworden. Ik heb dit model eerder in het zwart gehad en moest het dus wel weten? De rits sluit niet goed aan op de hals waardoor een opening is welke je moet opvullen met een sjaal. Hoewel er winterse buien worden voorspeld voor later op de dag, denk ik dat ik met bomberjack en hoodie wel warm ga blijven. Niet dus! Het is vroeg op de middag en het stil staan voor een gebouw maakt dat ik begin te rillen. Ik stap de winkel binnen en vind een omslagdoek. Zó groot dat je er bijna een tent van kan maken. Ik pin geld bij de buurtsuper en mag het voor een paar euro hebben. Ik geef een paar euro extra fooi voor het goede doel. Ik zou het als cape kunnen gebruiken maar het wordt een duimendikke worst die mijn hals en nek warm mag houden. Dat is inmiddels het tafelkleedje geworden.

De uren verstrijken maar er volgt geen verdere actie. Er zijn alleen een paar plaatselijke jongeren die een sponsor hebben gevonden voor eieren en deze worden op ons afgevuurd. Een paar militairen en boeren sussen de boel maar het houdt de sfeer de hele middag ietwat grimmig. De winkel draait een topomzet maar dat alleen met demonstranten. Wie zou je anders verwachten op een koude zaterdag in januari in Oldeberkoop? Het wordt langzaam aan duister. Sluitingstijd komt in zicht en er gaat niet niets meer gebeuren. Ik stap op de fiets naar huis. Dat is een hachelijke onderneming. Net zoals vandaag is de wind zuidelijk, alleen is die in 2022 snijdend koud. Even voor Noordwolde begint het te regenen en vanwege de temperatuur voelt het aan als ijs. In de buurt van Frederiksoord merk ik dat de regen is doorgedrongen tot ondergoed en sokken en dan moet ik altijd nog vijftien kilometer met tegenwind. Eenmaal thuis warm slapen en douchen en droge kleren aan. Na een maaltijd voel ik me al een stuk beter. De volgende dag ontmoet ik W. voor een wandeling in Steenwijk en ik heb me dan beter aangekleed.

Een jaar later weet ik nog alle details te herinneren van deze dag en ik heb verschillende momenten gehad dat ik terug dacht aan de koude zaterdag. Het voelt anno 2023 aan als een uitstapje dat ik heb gemaakt. Of ik het weer zou doen? Niet bij deze winkel in ieder geval. Ik ben in mei nog eens terug geweest en vind de zuurtegraad dermate hoog dat ik mijn tijd liever ergens anders in stop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten