maandag 2 januari 2023

Functioneel zeven letters


Allereerste wil ik al mijn volgers en lezers een zeer fijn 2023 toewensen! Van verticaal vijf letters is gisteren weinig meer gekomen. Reden: Ik ga té laat van huis en achter Uffelte begint het al te schemeren. Jammer! Ik heb een paar ambitieuze plannen en ontdek dan een leuk rondje. Ik doe het in een klein uurtje en het is de volgende keer gemakkelijk uit te breiden tot een anderhalf uurtje. Ik heb momenteel meerdere jassen tot mijn beschikking en in ieder zitten tenminste twee pakjes met papieren zakdoeken. Alleen niet in mijn groen bomberjack en dat is degene die ik gistermiddag had aangetrokken. Omdat ik wel een proestbui verwacht onderweg of even de neus wil snuiten, blijft het beperkt tot een kilometertje of zes, maar... wat ik zeg: Het is een erg leuk rondje dat ik zeker nog wel eens wil doen. Gisteravond heb ik 'The Vinyl Countdown' gedaan met een lege chatroom en dat gebeurt me ook niet dagelijks. Ik had de buienradar gekeken en dat voorspelde veel regen voor vandaag. Lekker dan want ik zal toch even aan de arbeid moeten. Achteraf gezien blijft het beperkt tot één bui van betekenis en lijkt het alsof een andere collega de post van zaterdag al heeft weggebracht. Er ligt post van een school welke niet vóór 2 januari bezorgd mag worden. Ik pak alle wijken van Steenwijk (gemiddeld drie brieven per wijk) en ga een lekker stukje fietsen in Steenwijk.

Vaak begint mijn ronde op het industrieterrein maar dat kan ik nu overslaan. Er zitten nog wel een paar andere brieven tussen maar het merendeel is voor scholieren en hun ouders. Ik hoef dus niet rond te fietsen op het industrieterrein en dat scheelt weer. Ik begin dus in Steenwijk-West waar ik slechts twee brieven hoef te bezorgen. In de Bleomenbuurt zijn het ongeveer evenveel en in Clingenborg slechts eentje. Deze zit gelukkig aan de kant van De Beitel en daar heb ik een paar meer. Vervolgens naar de Oostwijken en de Looijersgracht. Dan kijk ik weer even naar het stapeltje post. Tuk zit er ook bij in en bij de sortering had ik bedacht om gewoon even Tuk op en neer te doen en in Steenwijk in het centrum te beginnen. Ik kan namelijk ook net zo goed de vier in het centrum bezorgen en vanuit Tuk rechtstreeks naar de Woldmeenthe gaan. Dat blijkt een uitstekend idee te zijn. Dan de Torenlanden en het Steenwijkerdiep. Omdat ik dan alweer dicht bij de Jumbo ben en ik thuis door mijn brood heen zat, ga ik naar binnen voor een paar broodjes voor uit het vuistje.

Hoewel ik de plattegrond van Tuk in de fietstas heb zitten, hoef ik slechts zes brieven in Tuk te bezorgen. Alleen de straat Achterveld moet ik gokken en ik heb meteen een idee waar deze moet zitten. Dat klopt en dan kan ik door naar de Tukseweg. Even terug naar de bowlingbaan en twee in de nieuwbouwwijk aan het spoor. Daarna oversteken naar de nieuwste woonwijk van Tuk. Ik heb bewust gekozen voor een Google Maps-foto om aan te tonen hoe misleidend deze zijn. Het lijkt alsof de straat (De Erfgenamen) zo vlak is als wat, maar de straat is tegen een heuvel opgebouwd. Toch voel ik een dot frisse energie en fiets ditmaal zonder blikken of blozen tegen de heuvel op. Nadat deze zijn bezorgd kan ik gerust een sigaartje opsteken. De volgende brief is bestemd voor de Buitengracht in Steenwijk. Het spoor over richting Woldberg en meteen rechts het Woldmeenthepad op. Dat is een fietspad langs het spoor en hiermee kun je van Tuk naar Eesveen zonder door Steenwijk te komen. Het is bovenal een prachtig fietspad en doordat het spoor hoger gelegen is, heb je ook nog een zekere schaduw van de wind. Eerder eindigde het pad in de weilanden tussen Steenwijk en het industriegebied met de McDonald's maar sinds een jaar of vijftien is daar een witte schimmel tussenin gegroeid. Het heet de Woldmeenthe en ik heb daar vier adresjes. Daar begint de lucht even te dreigen en voel ik een paar spatjes regen. Die voel ik eveneens als ik de Oostermeenthe binnen fiets. Dit is een wijk met behoorlijk veel gezinnen met schoolgaande kinderen want eigenlijk heb ik hier de meeste post. Ik laat mezelf eindigen op Het Schar zodat ik wat boodschapjes kan halen bij de Albert Heijn. Het heeft een aanbieding met de groenteschotels en dus is het avondeten ook meteen opgelost.

Buiten de winkel merk ik dat het menens is geworden met de regen. In de Nieuwe Gagels krijg ik het meeste van de regen en tegen de tijd dat ik in de Gagels 2 ben is het alweer droog. Jas en broek zijn nagenoeg droog als ik later in Uffelte kom. Normaal gesproken bezorg ik niet in de 'oude' Gagels maar gezien ik bij de pannenkoekenboerderij aan de Meppelerweg moet zijn, kan ik net zo goed deze vier brieven bezorgen. De ronde eindigt zoals altijd op het Kornputkwartier, ofwel: Het oude kazerneterrein. Kilometers? Geen idee, maar van Tuk naar Kornputkwartier zal het vast een kilometer of vijf zijn? Ik moet bij Havelte de verlichting aan doen maar heb het geheel in twee uurtjes gedaan inclusief even rusten met ijskoffie en een broodje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten