dinsdag 10 januari 2023

Gegeven paarden


'Hier is een boek dat je pas met Sinterklaas mag uitpakken'. Met deze woorden krijg ik in november 2021 een boek van een vriend. Sinterklaas passeert en ook de Kerstman brengt ons een bezoekje, maar het cadeau blijft ingepakt. Zelfs de Paashaas komt voorbij huppelen en opnieuw word ik herinnerd aan het boek dat ik vier maanden geleden al mocht uitpakken. Dan pak ik het uit en kan ik tevreden vaststellen dat het al mijn eerdere verwachtingen overtreft! Ik weet niet precies wanneer het is begonnen, maar het ongeduld bij het uitpakken van cadeautjes is bij mij al heel lang afwezig. Ik kan eindeloos wachten met iets uit te pakken. Ik heb mijn Schotse maat voor het weekend laten weten dat het pakket is gearriveerd. Vanavond tijdens de show krijg ik de eerste vragen, maar... het staat nog ingepakt op de trap. Dan besluit ik het 'live' te openen en is de elpee kortstondig te horen in de show van vanavond. Zo wil ik een bericht maken over cadeaus en herinner dan het presentje van W. Daarbij is het ook maar goed dat ik niet een jaar heb gewacht want het is een scheurkalender. Omdat de elpee van Baz niet in een 'Singles round-up' past mits ik hem helemaal ga vernielen, maak ik hier nu een apart berichtje van.

Baz is meubilair in onze chatroom en we hebben hem een paar jaar geleden toegevoegd aan het personeelsbestand. Aanvankelijk voor het ontwerpen van posters en flyers, maar het lijkt erop alsof hij in 2023 gaat debuteren met zijn eerste radioshow. Baz is een verzamelaar en dj van reggae. Hoe obscuurder hoe beter. Waar veel van mijn collega's in de soul doorlopend platen uit hun bak verkopen om weer een exclusievere track te bemachtigen, daar heeft Baz al jaren een bloeiende handel op Ebay. Hij schuimt kringloopzaakjes af op zoek naar platen en voetbal-memorabilia. Dat bekostigt dan weer zijn hobby van de reggae. Intussen neemt hij ook veel teveel niet-reggae-platen mee en hebben we samen de eigenaardigheid om bespottelijke platen mee te nemen om even een avondje lol te hebben. Baz introduceert ons bijvoorbeeld naar Mrs. Miller, daar waar ik hem op het spoor heb gezet van The Shaggs. Hij stuurt me meerdere malen per jaar een pakketje met singles toe. Het is al een paar jaar geleden als Reveen ter sprake komt en ik toon belangstelling. Waarom? Het moet het moment zijn geweest? Dan laat Baz weten dat hij een dubbel exemplaar heeft gevonden en de envelop al heeft beplakt met postzegels.

Peter J. Reveen komt op 8 oktober 1935 ter wereld in Adelaide in Australië. In de jaren zestig trekt hij na omzwervingen naar Amerika waar hij intensief aan de slag gaat als 'impossibilist'. Met zijn shows trekt de illusionist volle zalen en in de jaren tachtig maakt hij de oversteek naar de grammofoonplaten. Daarop demonstreert hij hoe je in trance kan raken en tijdens dat verblijf afstand kan doen van de drang naar nicotine en overbodig voedsel. Op deze bewuste elpee gaat het op één kant uitsluitend over roken en de andere kant over teveel eten. Reveen blijft door dreunen en met name op 45 toeren vind ik het nog wel te happen. Het is bovenal sample-materiaal en daarin sta ik niet als enige. Zijn platen zijn verscheidene malen gebruikt voor deze doeleinden en ik heb ook al ideeën over korte jingles voor in mijn shows. In 1998 gaat hij met pensioen en zal ons op 8 april 2013 ontvallen. Reveen is dan slechts 77 jaar oud geworden.

De single van Wet Wet Wet kan nog wel in een reguliere 'Singles round-up' maar de tweede single is net zo'n novelty als de plaat van Reveen. Na wat spitten op het internet kom ik erachter dat de beste man Jerry Ackley heet. Een Amerikaan die een aantal EP's heeft opgenomen waarvan 'Play Bass Guitar Today' er eentje is. Een ander is een dubbel-single uit 1976 voor de blues harp terwijl hij ook een plaat over de rockgitaar heeft gemaakt in 1969. De EP van de basgitaar is al voor gevorderden zoals het lijkt. Alleen het stemmen kan van pas komen, de overige nummers zijn kant en klare bluesjes in verschillende akkoorden. Qua opnamekwaliteit van de drums denk ik dat deze uit de midden jaren zeventig moet stammen. Al iets minder interessant voor samples maar altijd leuk om informatie te zoeken bij zo'n plaat.

Tot slot heeft W.  voor mij een scheurkalender gekocht. 'Typisch iets voor jou', maakt me meteen erg nieuwsgierig maar desondanks zit het al sinds kerstavond ingepakt. Té mooi om te gebruiken is mijn oordeel en dus ga ik het als boek behandelen. Het is een taalscheurkalender met iedere dag een weetje en op vrijdag de taalfoutjes. Helemaal in de stijl van de taal- en stijlfouten zoals ik die zo graag zie. 'Koffie gemaakt van verse bonen en appeltaart', om een voorbeeld te noemen. Misschien iedere maand even de blaadjes van de maand doornemen? Ik ben nu gestopt bij komende vrijdag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten