donderdag 18 juni 2015

Singles round-up: juni 4



Ze kunnen bij 'De Tafel' in Meppel er bijna de klok op gelijk zetten. In de eerste helft van de donderdagmiddag bestaat de grote kans dat bijna twee meter horizontaal de winkel komt binnen marcheren en recht op zijn doel af gaat: De bakken met platen naast de kassa. Daarna een, meestal, vruchteloos rondje door de winkel en dan met de singles naar de kassa. Uit de rugtas wordt meestal een singles-koffertje getoverd. Alleen het jonge meisje achter de kassa lijkt het niet echt te begrijpen. ,,Nu kunt u wel weer even vooruit", zei ze zaterdag en vanmiddag opnieuw. ,,Nee hoor", zeg ik. ,,Ik kom volgende week weer langs voor een vracht". Zaterdagmiddag inspecteer ik de vangst van die ochtend en verbaas me over een paar singles die ik blijkbaar niet heb meegenomen. Vandaag mogen deze wel mee plus een 'duurdere' plaat die ik té aardig vind om te laten liggen. Vandaag presenteer ik jullie de vierde 'Singles round-up', vandaag met negen singles.

* Marcia Hines- Many Rivers To Cross (NL, Friends, 1981)
Ja natuurlijk, het is zijn handel en ik heb al een flink aantal platen meegenomen voor erg weinig. Een paar weken geleden heeft hij de voorraad aangevuld met singles van Sinéad O'Connor, David Bowie en The Cure. Een paar interessante titels die ik nog niet heb, maar ik hik tegen de vraagprijs aan. Twee euro per stuk vind ik nét even te duur voor een single uit de late jaren tachtig. Daar staat tegenover dat hij ook flink wat vijftig cent-singles in de bak heeft gezet en daar doe ik vandaag andermaal boodschappen uit. Natuurlijk, 'Many Rivers To Cross' is zo'n melodie die je nooit zult vergeten, maar toch moet ik bekennen dat deze van Marcia Hines niet in mijn geheugen is blijven hangen. Ik betwijfel ook of de plaat heel vaak de bak zal uitkomen, maar voor vijftig cent met fotohoesje zul je mij daarover niet horen klagen.

* INXS- Devil Inside (NL, Mercury, 1988)
* INXS- Disappear (NL, Mercury, 1990)
Een paar weken geleden heb ik uit dezelfde bak 'The Original Sin' meegenomen, dit duo van INXS is pas vrij recent toegevoegd. Ook voor vijftig cent per stuk. Dat is precies de juiste prijs, want doorgaans heb ik niet heel veel op met INXS. 'Disappear' blijkt dan toch opeens nog wel leuke herinneringen met zich mee te brengen.

* Jon & Vangelis- I Hear You Now (NL, Polydor, 1979)
Het is met name deze single van Jon & Vangelis die ik zaterdagmiddag mis. Waarom heb ik die laten liggen? Geen paniek, want hij staat onveranderd op zijn plek. Met de singleskoffer ben ik zaterdag net op tijd geweest. Ik wilde eigenlijk die andere vanmiddag meenemen, maar de handel is opgehaald door de eigenaar. Dat is het risico van 'De Tafel', je moet eigenlijk meteen toehappen. Jon & Vangelis moet een euro opbrengen en daarvoor krijg je een fraaie single met fotohoes en een lekker nummer van het duo dat afzonderlijk allergische reacties oproept.

* Level 42- Heaven In My Hands (Duitsland, Polydor, 1988)
Het kan verkeren. Ik word regelmatig op zaterdagmiddag om twaalf uur wakker. Op Radio 2 is dat de start van 'Spijkers Met Koppen' en het intro van de show is afkomstig van Level 42. Alleen meen ik maar dat dit het intro is van 'Take Care Of Yourself'. Bij 'Heaven In My Hands' heb ik een andere associatie, ik moet nu gaan uitzoeken welk nummer van Level 42 dat is. Toch is dit degene met het 'Spijkers Met Koppen'-intro en bovendien een niet te versmaden nummer van Level 42. Met fotohoesje slechts vijftig cent.

* Rita Marley- One Draw (Duitsland, Hansa, 1981)
Deze heb ik al op 12"-single, maar voor vijftig cent vind ik hem leuk genoeg voor in de bakken. Een vlekje op het vinyl blijkt allesbehalve te hinderen.

* The Nits- Red Tape (NL, CBS, 1981)
Een volgend mysterie. Ik associeer deze titel met een Merseybeat-achtig liedje, maar dat is het niet. Toch lust ik alles van The Nits en dus is ook hier geen sprake van een miskoop.

* Rod Stewart- Passion (NL, Warner Bros., 1980)
Ook 'Rod The Mod' is over het algemeen geen artiest waarvoor ik warm loop, maar deze single is fotohoes voor vijftig cent moet gewoon in de bakken staan. Waarvan akte.

* Diverse Artiesten- Apple E.P. (UK, Apple, 1991)
In de jaren 1987 en 1988 brengt EMI het repertoire van The Beatles uit op cd, waaronder ook 'The Beatles', 'Abbey Road', 'Yellow Submarine' en 'Let It Be' op het Apple-label. De rest van de Apple-catalogus blijft achterwege tot 1991. Dan verschijnen de eerste niet-Beatles-gerelateerde albums op het Apple-label op cd en deze EP is daar een voorproefje van. Het bevat vier grote hits: 'Those Were The Days' van Mary Hopkin is de 'leidende' titel en wordt op kant 1 gevolgd door een speciale uitvoering van 'That's The Way God Planned It' van Billy Preston. Op de tweede kant staan 'Sour Milk Sea' van Jackie Lomax en 'Come And Get It' van Badfinger. Ik heb drie van de vier titels reeds op single en ik schrijf de plaat dus weg op naam van Jackie Lomax. Ik noem de plaat een 'duurdere' in de inleiding, maar ik denk dat drie euro een hele fraaie prijs is voor dit kleinood. Jackie Lomax verwacht ik origineel niet voor minder te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten