vrijdag 10 mei 2013

Raddraaien: Nazareth



Na de jolijt van The Dutch Boys is het Raddraaien me ditmaal ietsje gunstiger gezind. Nazareth. Niet bepaald een band die ik anders had uitgezocht voor een verhaaltje, maar zeker wel een naam die het verdient om in de volgspot te staan. Ik heb de groep altijd als een buitenbeentje beschouwd. Op de albums laat de band zich nogal van een ruige kant horen, maar op de singles speelt zich een heel ander geluid af. Neem nou de fakkelballade 'Love Hurts', niet zonder toeval de Raddraaier van vandaag. Maar ook een aantal andere bizarre cover-versies. En leer ik 'en passant' ook nog iets over de bandnaam. Kortom: Ik moet nog aan het verhaal beginnen of het is nu al leuk! De Raddraaier van vandaag is 'Love Hurts' van Nazareth (1974)

Laten we het dan als eerste maar over de bandnaam hebben. Nee, het heeft geen religieuze betekenis. Nazareth is gebaseerd op de gelijknamige plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Deze plaats wordt in de eerste zin genoemd van 'The Weight' van The Band en dit inspireert de Schotse groep tot de bandnaam. Ook dat is nieuw voor mij, want ik had 'The Weight' vanwege Nazareth altijd een bepaalde religieuze sfeer toegedicht. 'The Weight' is een grote hit als een aantal Schotse muzikanten samenkomen. Een aantal van hen heeft vanaf de vroege jaren zestig gespeeld in een semi-professionele groep, The Shadettes. Zanger Dan McCafferty, gitarist Manny Charlton, bassist Pete Agnew en drummer Darrell Sweet staan aan de wieg van de Schotse band, die ondanks enkele bezettingswisselingen, vijfenveertig jaar later nog immer actief is. In 1970 verhuist de groep van Dunfermline in Schotland naar Londen en publiceert een jaar later haar eerste album. De tweede elpee heet 'Exercises' en verschijnt in 1972. De heren worden uitgenodigd om op tournee te gaan met Deep Purple en het is Roger Glover die in 1973 hun derde plaat, 'Razamanaz', produceert. Nazareth heeft haar eerste Engelse hits met 'Broken Down Angel' en 'Bad Bad Boy'. Later hetzelfde jaar verschijnt 'Loud'n'Proud' met als uitschieter een uiterst bizarre hardrock-versie van 'This Flight Tonight'. Het origineel van dit nummer is te vinden op Joni Mitchell's album 'Blue'. De elpee 'Rampant' consolideert het succes, alleen ontbreekt hierop een hitsingle.

Als medewerker van Phonogram wordt Ad Visser in 1969 gevraagd om een progressief platenlabel op te zetten. Dat wordt Vertigo. Doordat Visser in de jaren zeventig eveneens betrokken is bij de Nederlandse radio en televisie krijgt Nederland her en der nog wel eens een primeur voorgeschoteld. We zijn bijvoorbeeld nog steeds het eerste land dat Dire Straits een hit heeft bezorgd. Daar had de invloed van Ad Visser in Hilversum natuurlijk van alles mee te maken. In het geval van Nazareth krijgt Nederland ook een beetje een primeur. In december 1974 staat 'Love Hurts' even in de Tipparade, maanden voordat het nummer een zegetocht in Amerika en Europa zal maken. Nederland beseft dat pas in 1976 als de single alsnog op nummer 1 terecht komt. 'Love Hurts' is oorspronkelijk een liedje van The Everly Brothers (geschreven door Boudleaux en Bryant) dat voorheen de meeste bekendheid heeft verworven in de uitvoering van Roy Orbison. Sinds 1976 is de definitieve cover in handen van Nazareth. In Noorwegen heeft 'Love Hurts' alle records doen sneuvelen, de plaat staat daar zestig weken in de hitparade!

Nazareth heeft intussen niet op haar lauweren gerust en heeft Engeland getracteerd op een 'exclusieve' single: 'My White Bicycle'. Alweer een Nederlandse connectie! Het nummer is in 1967 opgenomen door Tomorrow met Keith 'Teenage Opera' West als leadzanger. Het nummer is gebaseerd op de 'witte fietsen' in Amsterdam. Tot 1991 is de bezetting van Nazareth nagenoeg ongewijzigd. Enkel maakt de band gebruik van een tweede gitarist of een toetsenist. Eén van die gitaristen is Billy Parkin die in 1992 het stokje overneemt van Charlton, maar uiteindelijk in 1995 wordt opgevolgd door Jimmy Murrison. Drummer Darrell Sweet overlijdt tijdens een Amerikaanse tournee in 1999 en zijn plek wordt ingenomen door Lee Agnew, de zoon van Pete Agnew. Op deze uitzonderingen na is de bezetting van 1968 is nog steeds in tact. In 1993 krijgt de groep het opmerkelijke verzoek van Axl Rose van de rockband Guns'N'Roses. Hij wil Nazareth boeken om op zijn bruiloft te spelen, maar de Schotten weigeren dit. Wel neemt Guns'N'Roses 'Hair Of The Dog' op voor hun 'tussendoortje' 'The Spaghetti Incident'. Het meest recente album is twee jaar geleden verschenen, de groep blijft een graag geziene gast op rockfestivals in Europa en Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten