maandag 13 mei 2013

Raddraaien: Crosby Stills Nash & Young



Het einde van deze derde serie Raddraaien komt met rasse schreden in zicht. Ik denk dat ik eind volgende week een streep onder deze derde serie kan zetten, die sneller is gegaan dan ooit tevoren. Ik heb, als beheerder, de details van de kijkcijfers van de verschillende berichten en deze moedigen me aan om vooral met een vierde serie te beginnen. We doen het blijkbaar goed op Google? Hoe exotischer de artiest, hoe beter. De groep die we vandaag tegenkomen, zou je wellicht het best kunnen eren met vier aparte berichten, hoewel ik dat weer net iets teveel van het goede vind. Het is echter wel een groep waarbij ieder lid een eigen verhaal heeft. En als je er dieper in duikt, zullen ze het verhaal over 'hun' groep ook allemaal op verschillende manieren uitleggen. Dat de band geen naam had maar een verzameling van hun eigennamen was, zegt al genoeg. De Raddraaier van vandaag is dé ultieme egotrip-band uit de vroege jaren zeventig: Crosby, Stills, Nash & Young met 'Teach Your Children' (1970).

Hoewel ieder lid zijn eigen visie op het geheel heeft, verschillen de bronnen ook stevig van elkaar. Op wiens' feestje kwam het nu tot een spontane 'get together' van Crosby, Stills & Nash? Sommige beweren Joni Mitchell, weer anderen Mama Cass Elliott. Omdat Joni Mitchell al een rol speelt op andere vlakken, denk ik eerder aan Mama Cass. Crosby en Nash kennen elkaar sinds 1966 toen de eerste met The Byrds op tournee in Engeland was. Crosby werd door zijn overmatig drugsgebruik eind 1967 uit de groep gewipt. Stephen Stills hield in die tijd Buffalo Springfield een beetje op de rails, ten tijde van het laatste album van de groep werd deze uit de brand geholpen door de Canadees Neil Young. Toen de peut van Buffalo Springfield opraakte, sprak Stills steeds vaker af met Crosby om wat te 'prutsen'. 'Wooden Ships' was het eerste resultaat uit die samenwerking. Dan is het bewuste feestje waar Nash zich aan het gezelschap voegt. Maar waarom Neil Young? Het debuutalbum van Crosby, Stills & Nash is grotendeels door Stills ingespeeld en de plaat moet gepromoot worden. Er wordt dus rond gekeken naar extra muzikanten. Hoewel de band tussen Young en Stills nooit innig was geweest, haalt de laatste Neil Young toch in de groep. Met alle gevolgen van dien...

Crosby, Stills, Nash & Young worden festival-favorieten. Ze spelen op Woodstock (hun tweede optreden) alsook op Altamont. Op hun eigen verzoek worden de beelden uit de later gepubliceerde film 'Gimme Shelter' gehouden. Ik heb ook nog ergens een bootleg van de groep, 'Wooden Nickel', geen idee waar die is opgenomen, maar het klinkt gezellig... Het nieuwe decennium is nauwelijks begonnen of 'Deja Vu' ligt in de schappen. Middels 'Teach Your Children' en 'Our House' komen we het kwartet tegen in de vaderlandse top tien. De harmonieën van het kwartet zijn buitenaards, zeker voor die tijd. Toch stroken de onderlinge verhoudingen niet met de verhoudingen van hun stemmen. In de loop van 1970 beginnen de eerste scheuren zichtbaar te worden. Net als binnen Buffalo Springfield is het opnieuw Stills en Young die als kemphanen tegenover elkaar komen te staan. Tegen het einde van 1970 is het weer een trio, hoewel dan nog wel het sprekende live-album 'Four Way Street' verschijnt. 'Four Way Street' schetst niet alleen de veelzijdigheid van de afzonderlijke leden, maar ook de reden van het verval. In de loop van 1971 gaat Crosby, Stills & Nash uiteen, ze maken alledrie een solo-plaat, en zullen incidenteel nog gedrieën (en, nog unieker, met zijn vieren) op een podium staan.

Crosby en Nash blijven nog het langste 'partners in crime'. Daarbij is één ding op zijn minst lachwekkend. Nash was in 1969 duidelijk een beetje 'lichtgewicht'. The Hollies was een singles-groepje uit Engeland en woog niet op tegen The Byrds en Buffalo Springfield. Bovendien was Nash van oudsher de meest naïeve hippie van het gezelschap. Sinds zijn elpee 'Songs For Beginners' heeft Nash een hele progressie doorgemaakt en hij haalde omstreeks 1974 David Crosby in, die steeds meer een meewarige hippie begon te worden. Maar ach..., dat zijn maar details. Wie de stemmen van Crosby en Nash samen hoort, is dat op slag vergeten. In 1976 komt Crosby, Stills, Nash & Young bijeen op uitnodiging van Young en Stills. Zij hebben de strijdbijl tijdelijk begraven en zijn bezig aan een album als Stills-Young Band. Crosby en Nash zingen de achtergrondpartijen in, maar als het duo in het vliegtuig naar huis gaat, mixt Neil Young eigenhandig hun stemmen uit de opnames. Een jaar later zegt Neil Young: ,,Ik ben niet op de wereld gezet om David Crosby een plezier te doen". Toch haalt Young een aantal malen de hand over het hart en zo is in 1982 de eerste reünie en heeft Young in 2006 voor het laatst met zijn oude kameraden opgetreden.

Het mag geen verrassing heten dat Crosby, Stills & Nash nog steeds mondjesmaat actief zijn. Als de zomer in aantocht is en de eerste festivals worden voorbereid. Zeker in de tegenwoordige tijd worden overlevenden van het Woodstock-festival steeds schaarser. Inmiddels lijkt de invloed van Crosby, Stills, Nash & Young groter dan ooit. Hippe namen als Fleet Foxes en The Coral steken niet onder stoelen of banken waar zij de mosterd vandaan hebben gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten