donderdag 2 mei 2013

Raddraaien: Booker Newberry III



Week Spot, Raddraaien en Schijf van 5. Dat zijn momenteel de bestandsdelen van Soul-xotica. Ik ga vast nog wel eens het recenzeuren oppakken, maar de meest bijzondere concertherinneringen heb ik voorlopig wel even gehad. En het Raddraaien is bovenal zo leuk om te doen. Kijk maar naar het verhaal van Ohio Express van gisteren. Vandaag hebben we een single uit de jaren tachtig te gast. Dat is niet zo lang geleden in vergelijking tot Ohio Express uit 1968, maar of dat meer informatie voor een verhaal oplevert? Helaas, in dit geval niet bepaald. Maar ook daarin is het Raddraaien een uitdaging. We gaan niet van een mug een olifant maken, maar ik ga wel een bericht van normale lengte schrijven over een eendagsvlieg. Een plaatje dat iedereen, die de jaren tachtig heeft mee gemaakt, kan mee fluiten. Een voorbeeld van een plaat die niet te klagen heeft gehad over 'airplay', maar die het desondanks nét niet heeft gehaald. De Raddraaier van vandaag heet 'Love Town' van Booker Newberry III (1983).

Ik ken de titel voornamelijk uit het Hitdossier, de bijbel die ik tot zover uit mijn hoofd heb geleerd dat mijn schoolcarriére eraan kapot is gegaan. Maar heel soms, zoals afgelopen vrijdag in de Muziekkwis in café De Karre, heb ik toch nog even baat bij dit 'stampwerk'. Noem vijf artiesten en groepen die minimaal drie nummer 1-hits hebben gehad. En... natuurlijk met de titels erbij! Dat was dus een honderd procent score... In 1995 ben ik goed en wel begonnen met het kopen van cd-singles. Omdat ik dan al deejay wil worden, koop ik buitensporig veel Top 40-hits. Niet dat ik ze zélf zo goed vind, niet bepaald, maar ik wil me profileren als een 'hippe' dj en dus koop ik alle meuk die dan in de hitlijst staat. Van 'Sjeng Aon De Geng' via The Connells naar 'Roots Bloody Roots' van Sepultura, om mijn veelzijdigheid aan te geven. En dan zijn er nog die afschuwelijke uitverkoopbakken, waar ik nimmer nooit aan voorbij kan lopen. In sommige gevallen heb ik er hele leuke dingen eruit gehaald, maar soms ook wilde gokken die niet altijd even goed uitvallen. Ik ben op deze donderdagmiddag bij de Sneker Free Record Shop en die is aan het stunten met cd-singles, waarvan je kan afvragen hoe de inkoper het in zijn hoofd heeft gehaald om deze op de bestellijst aan te vinken. Daartussen bevindt zich ook 'Love Town' van Booker Newberry III. Waarschijnlijk uitgebracht omdat het in een reclame heeft gezeten? Ik waag er de één-gulden-vijftig aan, maar nogmaals: de plaat brengt geen herinnering teweeg. Dat verandert als ik hem thuis in de cd-speler stop. Toch is er niet sprake van een directe liefde, ik heb de cd daarna nooit weer aangeraakt. Overigens heb ik deze middag 'When I Come Around' van Green Day gekocht, alleen maar omdat je bij de cd-single tijdelijk de picture disc-single kreeg...

In 2000 kom ik in Tuk wonen. Ik wil niet als een oude man klinken, maar ik heb Steenwijk in de afgelopen dertien jaar wel zien veranderen. In het begin waren er nog oude huisjes op het Steenwijkerdiep, waar nu de Aldi een winkel heeft. In één van die panden zit een winkeltje in tweedehands spul, waaronder ook 'new old stock'-platen. Ik heb 'Here's A Heart', het album van Golden Earrings-zanger Frans Krassenburg, daar gekocht. Sinds tien jaar onvindbaar. Helaas, want die had ik maar wat te graag voor een leuke prijs willen verkopen. Op mijn 'Fiends And Angels Again' van Martha Velez had ik wel wat zuiniger mogen zijn, maar ook 'Movements' van Johnny Harris tover ik aldaar uit de bananendozen. De singles zijn 'best leuk', niet héél bijzonder spul uit de jaren zestig en verder vooral 'new old stock' uit de jaren tachtig. En jawel... ik steek voor een tweede maal in mijn prille leven een gulden in Booker Newberry III. Evenals de cd-single zal ik ook deze niet grijs draaien, maar daar moest onderhand maar eens verandering in komen. 'Love Town' mag immers best als 'Modern Soul' en verdient derhalve zijn plekje in 'Do The 45'.

Newberry aanvaardt deze incarnatie op 19 januari 1956 in Youngstown, Ohio. Wikipedia telt maar liefst 288 'beroemde' mensen uit die plaats, maar ik ken er maar enkele van. Newberry begint zijn loopbaan in 1971 bij de groep Mystic Nights. Na een paar jaar te hebben aangemodderd, pakt Newberry zijn biezen en probeert het in Philadelphia. Hij wordt daar aangenomen als leadzanger voor Sweet Thunder, een soulgroep die spoedig een contract krijgt bij Fantasy. Sweet Thunder heeft een paar hits en maakt totaal drie albums. Na een korte periode bij de discogroep Impact te hebben gezongen, gaat hij in 1983 solo. 'Love Town' wordt aanvankelijk uitgebracht op Boardwalk, de eerste maatschappij die brood zag in 'I Love Rock And Roll' van Joan Jett, maar die kunnen voor Newberry weinig betekenen. Pas als de distributie is overgenomen door Casablanca komt het langverwachte hitsucces. Newberry neemt na die tijd nog platen op voor Malaco Records, maar de Wikipedia-schrijver vindt ze niet belangwekkend genoeg om ze bij de titel te noemen. De Wikipedia-pagina ontbeert evenmin een externe link naar een Myspace of een andere pagina die op enige activiteit van Newberry zou wijzen. Ik vrees het ergste... Wat is er van Booker Newberry III geworden?

Zoals gezegd moest ik 'Love Town' onderhand ietsje meer gaan waarderen. Het is op zichzelf geen slechte post-disco-poging, maar het herinnert mij toch wat al te veel aan grijze Avro-maandagen. Ik heb Robin Albers altijd een gepassioneerde presentator gevonden, maar 'begreep' zijn passie nooit echt goed. Zo brengt de uitdaging van het Raddraaien een nieuwe uitdaging met zich mee: Ik ga de komende tijd wat vaker 'Love Town' op zetten en wie weet, zit-ie over een half jaar in de reserve-Blauwe Bak. Dat is sowieso een 'zootje', dus één meer of minder zal geen pijn doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten