vrijdag 10 mei 2013

Raddraaien: The Dutch Boys



Ik was in de veronderstelling dat als ik niet op Hemelvaartsdag, toch een soort van zondag, niet zou publiceren dat ik dan in een goed blaadje bij God zou komen. Sinds vanavond word ik er weer aan herinnerd dat dit niet zo is en dat we de routine van iedere dag publiceren moeten vasthouden. Eén dag overslaan en de volgende Raddraaier is van The Dutch Boys. Dan word ik ook weer eens met de neus op de feiten gedrukt, nu ik inmiddels ruim een jaar een inwoner ben van de provincie Drenthe. Ofwel, lieve mensen, ik heb er zin in! Na dit bericht krijgen jullie meteen nóg een Raddraaier voorgeschoteld zodat ik weer op mijn dagelijkse routine uit kom. Vandaag dus een heerlijke 'novelty' van eigen bodem. Ik presenteer jullie vandaag de grootste hit van The Dutch Boys: 'Boer Harms'.

Nederland kent drie talen. Nederlands is daar eentje van, dat de tweede het Fries is, zal menigeen ook wel weten. Ja, westerlingen, Fries is een taal! Of jullie het nu leuk vinden of niet, doet er niet toe. De derde taal wordt nog maar sinds vijftien jaar erkend als officiële taal: Het Drents. Amsterdams, Limburgs of Achterhoeks... het is allemaal dialect, maar Drents en Fries zijn internationaal erkende (minderheids)talen. Het Fries is in de popmuziek pas laat doorgebroken, want Friestalige popmuziek wordt reeds sinds de jaren zeventig gemaakt. Het is De Kast, gevolgd door Twarres, die het Fries de Top 40 binnen brengt. Drenthe was al even eerder. Ik ga vast een paar krakers uit de jaren zestig en zeventig over het hoofd zien, maar Börker Trio ('De Pieteröliekar') was nog vóór The Dutch Boys. Het zijn in die jaren vooral de 'novelty-hits' die het Drents naar een groter publiek brengt, sinds Skik en Daniël Lohues kun je ook poëtisch in het Drents zingen.

The Dutch Boys begint haar loopbaan als The Thunderbolts, maar sinds 1972 heet de groep The Dutch Boys. Wanneer het Drents zijn intrede heeft gedaan in het repertoire, vertelt de geschiedenis niet. Wel dat de groep in de eerste jaren in zuidoost-Drenthe optreedt op plaatsen waar je minimaal achttien jaar oud moet zijn om naar binnen te kunnen. Die leeftijd hebben de mannen van The Dutch Boys dan nog niet bereikt. In 1980 komt de groep voor het eerst voor het voetlicht met de single 'Eppo'. De plaat is zo'n succes in het piratencircuit dat The Dutch Boys de oversteek van Zwartemeer (nabij Emmen) naar het podium van Op Volle Toeren kunnen maken. Het is pas met het carnaval van 1983 als de groep écht doorbreekt met 'Boer Harms'. Tekstueel de voorloper van 'Mooi Man' van Mannenkoor Karrespoor, Jans Hoogeveen met de rode gehoorbeschermers is al snel de personificatie van Boer Harms. De groep brengt enkele maanden na het succes van 'Boer Harms', dat een negende plek in de Top 40 behaalt, een single uit met de titel 'Boer Harms Wordt Miljonair'. Dat is wellicht een tikkeltje overdreven, maar de heren Dutch Boys besluiten vanaf dat moment wel als beroepsmusici door het leven te gaan.

Zoals bij zoveel 'novelty-platen' zijn opvolgers vaak minder leuk dan de voorganger en laat het succes ook op zich wachten. The Dutch Boys moet eerst de persoon Boer Harms zien te lozen voordat een volgende hit kan worden gescoord: 'America En Olde Pekela'. De plaat doet het alweer een stuk minder goed dan 'Boer Harms' en daarna zal de groep het moeilijk krijgen om een hit te scoren. In Drenthe is de groep echter een topattractie en verdient in deze dagen het meest aan optredens in de provincie. In 1985 opent De Karre in Tuk zijn deuren en Henk, één van de latere uitbaters, heeft een 'jukebox-handel' in het café. In één van de jukeboxen zit ook 'Ik Zal Nooit Meer Dronken Wezen' van The Dutch Boys dat lokaal uitgroeit tot een klassieker die zijn weerga niet kent. Ik had het nummer anders over het hoofd gezien, maar heb hem rond de eeuwwisseling door dagelijkse Karre-bezoeken leren kennen.

Henk De Roo is in 1988 de eerste die het schip verlaat en zijn plek wordt ingenomen door Douwe Buiter. Cor Maatje stapt zes jaar later op en wordt vervangen door Henk Van Der Glas. Het is ergens omstreeks 1996 als The Dutch Boys besluit het 'rustiger aan' te gaan doen. Er wordt een streep gezet onder de vele optredens en Jans Hoogeveen ruilt het vak van beroepsmuzikant in voor een andere professie. Toch gaat The Dutch Boys nooit officieel uit elkaar en zijn ze sinds 2007 regelmatig te bewonderen in de regio van Hellendoorn. En als 'Boer Harms' wordt ingezet, gaat nog steeds het dak van de feesttent!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten