woensdag 22 mei 2013

Week Spot: Della Reese



Ik heb zoveel platen gekocht dit jaar, dat een Week Spot uitkiezen niet meteen het moeilijkste moest zijn. Toch kwam ik er deze week maar moeilijk uit. Ja, kandidaten genoeg die de titel verdienen, maar sinds een jaar schrijf ik ook een berichtje over de artiest en de bewuste single. In zo'n geval wordt 'If He Were Mine' van Paula Durante erg lastig. The Daydreams is ook in drie zinnen verteld, alleen stel ik die nog even uit met het oog op Do The 45: Ik heb 'Easy Baby' al twee weken achtereen gedraaid. Alfreda Brockington is van eenzelfde laken een pak. Maar dan valt mijn oog op een single die ik bijna was vergeten, maar die sinds een paar weken in mijn bak zit en dat lijkt deze week een hele logische Week Spot. Ook in het kiezen van Week Spot's probeer ik een zekere balans aan te brengen en het is alweer een paar weken sinds de 'modern soul' van Sister Sledge, dus deze week is het 'If It Feels Good, Do It' van Della Reese (1972).

Ik heb het enorm getroffen met de 'Northern Soul Jukebox' als 'springplank' voor de Northern-hobby. Naast de onvermijdelijke dansvloerkrakers staan er ook meer progressieve dingen op. Onontdekte juweeltjes en soms vroege disco-dingen die niet overal met evenveel enthousiasme worden ontvangen. De laatste twee maanden kwam er steeds vaker een plaatje voorbij op de mp3-stick die ik tot voordien enkel als titel uit het Hitdossier kende. Ik heb het dan over 'If It Feels Good, Do It' van Della Reese. Het is met name de fietstocht over Hoogeveen en Hooghalen dat ik op de terugreis wordt gegrepen door het aanstekelijke refreintje. In de daaropvolgende weken groeit de liefde gestaag en dan besluit ik mijn voelsprieten uit te zetten op Marktplaats. Hij staat er tweemaal op. Verschillende hoesjes. De andere heeft een echte foto erop, maar die is de volgende dag verkocht. Blijft deze fotohoes over met zichtbare 'ringwear'. Zou dat hetzelfde betekenen als bij 'No Place For Our Minds' van Crown's Clan een paar jaar geleden? Inderdaad, na ontvangst kan ik vaststellen dat het hoesje de 'ringwear' heeft gekregen uit het feit dat de plaat dertig jaar of meer in dezelfde positie in het hoesje heeft gezeten. Ofwel: Hij is praktisch nieuw. Ik heb er vier euro voor betaald inclusief portokosten.

De muzikale carriére van Della Reese is maar een klein bestandsdeel van haar leven. Ze is het beste bekend als actrice, de lijst van films en televisie-series waarin ze heeft gespeeld is eindeloos. Delloreese Patricia Early heet ze in werkelijkheid en is geboren op 6 juli 1931. Als zangeres begint ze in de late jaren veertig, vroege jaren vijftig en wordt ontdekt door niemand minder dan Mahalia Jackson. Ze krijgt een frontpositie in The Meditation Singers, welke ze in 1956 verlaat. Haar vervanger is overigens Laura Lee. Moest ook nog eens Week Spot zijn, maar dat terzijde... In 1956 begint ze haar solo-carriére en grossiert aanvankelijk in jazzballades als 'In The Still Of The Night'. In 1959 heeft ze haar grootste hit met 'Don't You Know'. In 1962 en 1963 verschijnen respectievelijk de elpees 'The Classic Della' en 'Waltz With Me Della'. Della bereikt hiermee haar commerciële hoogtepunt als zangeres. De markt voor langspeelplaten komt dan net goed op gang en Della pikt daar de vruchten van. Tot 1968 verschijnt ieder jaar wel een elpee, zonder dat Della zich druk hoeft te maken over hitsingles. Omstreeks 1968 begint ze zich echter ook te profileren als actrice en televisiepersoonlijkheid. Ze is in 1970 de eerste zwarte 'co-host' van 'The Tonight Show Starring Johnny Carson'. Daarnaast heeft ze ook een eigen televisieshow.

De muziek is tegen die tijd een onderbelicht facet in haar carriére, maar ze is nog steeds wel bezig. In 1969 heeft ze getekend bij Avco/Embassy en levert hiervoor een tweetal platen af waar soul-connoisseurs zich de vingers bij aflikken. Op haar elpee 'Right Now' staat een liedje dat wel als single wordt uitgebracht, maar in Amerika finaal over het hoofd wordt gezien. In Engeland doet het de Northern Soul op de grondvesten schudden en ook in Nederland wordt de plaat veelvuldig in discotheken gedraaid. Het is 'If It Feels Good, Do It', met het karakteristieke 'gilletje' in het refrein. Drie jaar voordat de disco goed en wel zijn intrede zal doen, heeft 'If It Feels Good' alles van een vlot disco-plaatje uit 1977. In Nederland blijft het echter in de Tipparade steken.

Middels 'Black Is Beautiful, The Avco-Years 1969-72', een compilatie die een paar jaar geleden is verschenen, is Della's muzikale output uit die 'laatste' jaren weer voor iedereen bereikbaar. Haar televisie-carriére begint na 1972 echt vorm te krijgen. Ik ken de helft van de genoemde series nauwelijks, opvallend is wel dat Reese menigmaal de moeder speelt. Zo is ze in een aflevering van The A-Team te bewonderen als de moeder van B.A. Barracus en vervult ze eenzelfde rol in een aflevering van MacGyver. In de jaren negentig heeft Reese nog wel een aantal gospelplaten opgenomen, die vanwege haar naamsbekendheid als actrice in de nominaties vallen voor de Grammy Awards.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten