vrijdag 3 mei 2013

Raddraaien: Elkie Brooks



Veel wat ik tot nu toe bij het eind heb gehad, is in het afgelopen jaar overgeschakeld in het Engels. Ik schrijf nauwelijks nog Nederlandse berichten op Facebook, maar de helft van mijn virtuele vrienden komen dan ook uit Engels-sprekende landen. Ik begon bijna een jaar geleden met podcasts, daar sta ik over twee weken nog even bij stil. Aanvankelijk in het Nederlands en toen, in augustus, een 'eenmalig Engels uitstapje', dat uiteindelijk na twee weken een vervolg kreeg. En alle gevolgen van dien. Mijn Engelse vrienden weten wel van Soul-xotica af, maar hiermee weiger ik over te schakelen naar het Engels. Soul-xotica is en blijft Nederlands! Toch schetste het mijn verbazing dat ik een paar maanden geleden plots een Engels antwoord kreeg op een aflevering van Raddraaien. Ik heb toen voor de lol dat bericht door Google Translate laten vertalen. Nee, dat werd ik niks wijzer uit! De vraag was toen of Elki van Elki & Owen & Rimram Band nu werkelijk Elkie Brooks was geweest of niet. En raadt eens wie wij vandaag te gast hebben in Raddraaien? Juist! Elkie Brooks met haar grootste hit: 'Pearl's A Singer' (1977).

Ik had ergens de verwijzing naar Elkie Brooks gelezen, maar sprak ook meteen mijn twijfel uit. Degene die reageerde wees me op een aantal bronnen die Elkie Brooks bevestigen. Lang leve de sociale media. Elkie Brooks heeft haar eigen pagina op Facebook en ik drop daar de vraag. Binnen een dag heb ik antwoord van Elkie zélf. Ja, zij heeft de partij van 'Groovie Kinda Love' ingezongen, maar toen gaf de platenmaatschappij opeens de voorkeur aan een donker meisje dat als Elki op de fotohoes kwam en het nummer bij promotie-optredens stond te mimieken. Elkie Brooks op een reggae-plaat, dat geeft wel aan dat we hier met een muzikale duizendpoot hebben te maken. En ze is nog steeds actief! Ik heb voor de aardigheid haar Facebook-pagina uitgeplozen, maar het kon me niet overtuigen om het te 'liken'. Ik ben wat dat betreft een beetje verwend geraakt met de pagina van P.P. Arnold.

Elaine Bookbinder. Als je dat roept, kijkt Elkie Brooks waarschijnlijk meteen over haar schouder. Het is de naam waarmee ze getooid werd op 25 februari 1945. Bookbinder blijkt echter niet de geschikte naam te zijn om een podium te beklimmen, zo kiest haar oudere broer Anthony voor de naam Tony Mansfield. Hij is de drummer van The Dakotas, de begeleidingsgroep van Billy J. Kramer. Leuk om nog tussendoor te vertellen dat John Lennon de naam van Billy J. Kramer heeft bedacht. Toen de artiest zélf vroeg waar de 'J' voor stond, antwoordde John met 'Julian'. ,,Oh nee", riep Kramer uit. ,,Dat is een naam voor een mietje". John zweeg. De buitenwacht wist niet en mocht ook niet weten dat John inmiddels een zoon had. En die zoon heette... Julian. Terug naar Elkie Brooks. Als dertienjarige maakt ze haar podiumdebuut in Manchester om twee jaar later professioneel zangeres te worden. In 1964 verschijnt haar eerste plaatje met een cover van Etta James, 'Something's Got A Hold On Me', op Decca. Dat plaatje is inmiddels een duur betaald collector's item. De rest van de jaren zestig is een periode waaraan Brooks niet graag terug denkt. Ze slaagt er nauwelijks in om door te breken en blijft in het Engelse 'cabaret'-circuit hangen, maar helpt ook The Small Faces aan optredens en vergezelt The Animals tijdens een tournee in Amerika. Ze ontmoet Pete Gage, waarmee ze in het huwelijksbootje zal stappen en maakt met Gage korte tijd deel uit van Dada. Samen met Gage en de getalenteerde Robert Palmer formeert ze uiteindelijk Vinegar Joe. Intussen doet ze dus nog wat sessiewerk, waaronder dus 'Groovie Kinda Love' van Elki & Owen & The Rimram Band.

Vinegar Joe gaat na drie albums en lovende kritieken in 1974 uit elkaar, waarna Brooks en Palmer op de solo-toer gaan. Hoewel, Brooks gaat nog even naar Amerika om achtergrondzang te doen voor de 'southern boogie'-band Wet Willie, maar is al snel weer terug in Engeland. 'Rich Man's Woman' heet het solo-debuut van Elkie Brooks en stamt uit 1975. In de daaropvolgende 35 jaar zullen er nog negentien studio-albums volgen en twee live-albums. 'Rich Man's Woman' heeft nogal te lijden onder het hoesontwerp en zal daardoor geen hoge ogen gooien. Dat verandert in 1977 als ze 'Two Days Away' uit brengt. Het album is grotendeels geschreven en geproduceerd door het legendarische duo Mike Leiber en Jerry Stoller. Twee mannen met een indrukwekkende staat van dienst, die niet alleen met Elvis Presley hebben gewerkt, maar ook tientallen bekende liedjes hebben geschreven. 'Pearl's A Singer' is de grote hit van het album, een eerbetoon aan zangeres Janis Joplin. De geraadpleegde Wikipedia-pagina is duidelijk geschreven door Engelsen. Het rept na 'Two Days Away' over meer, méér en meest, maar dat ligt in Nederland een beetje anders. Hier is het aan het begin van de jaren tachtig wel een beetje een bekeken zaak voor Brooks. De hitparade is niet meer voor haar weg gelegd en de albums verkopen ook maar mondjesmaat.

Toch heeft Engeland alle recht van spreken, want de cijfers liegen er niet om. Neem Brook's tournee van 1982, toen zagen maar liefst 140.000 mensen haar optreden in krap drie maanden. 'No More The Fool' is in 1986 de enige single die in Engeland de top vijf bereikt. En, zoals haar Facebook-pagina me al wist te vertellen, treedt Brooks nog altijd op en met veel succes in Engeland. Saillant detail is dat Brooks tot tweemaal toe een grote hit heeft weggewuifd. In 1977 kreeg ze 'Don't Cry For Me Argentina' aangeboden, maar daar heeft ze voor bedankt. Julie Covington heeft daar geen spijt van gehad! Een paar jaar later krijgt ze 'The Flame' onder ogen, maar ook daar ziet ze geen brood in. Dat nummer wordt een grote hit voor Cheap Trick. Toch is het vooral 'Pearl's A Singer' dat haar 'signature tune' wordt, ze gebruikt het woordje 'Pearl' om de haverklap voor albumtitels. Maar toch... als je haar laatste album uit 2010 bekijkt en je ziet daarop de Bob Dylan-cover 'Make You Feel My Love' staan, denken jullie dan ook niet...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten