vrijdag 24 mei 2013

Raddraaien: Jive Bunny & The Mastermixers



Ik schreef onlangs over het feit dat je met een 'nee-nee'-sticker op de brievenbus niet meer automatisch een Gouden Gids op de mat krijgt. Ik concludeerde toen ook dat ik in het kader van het Raddraaien nog wel twee jaar vooruit kon. Ziehier het bewijs: In deze vierde serie, in iets meer dan een jaar, maken we alfabetisch een klein sprongetje van Frederique in Uffelte naar De Haarstudio in Oldebroek. Dan zijn we dus nog lang niet bij de K van Kapsalon en hebben we een advertentie van de branche-organisatie (mijns inziens een gilde van criminelen)in het vooruitzicht. Genoeg stof om te Raddraaien. Ik heb de titels van de derde serie weer in alfabetische volgorde gezet en zo begin ik bij het 'foutje' van zaterdag: 'Adolescent Sex' van Japan is de eerste en die had ik per ongeluk in de jaren tachtig-bak staan. Omdat Frederique haar nering op de hoek van een straat heeft, hoef ik maar twee plaatjes verder en kom uit bij 'Swing The Mood' van Jive Bunny & The Mastermixers. Jippie!

De internationale wapenfeiten en de betekenis van ons land voor de globale popmuziek mag gering zijn in voorbeelden, maar als we iets doen, doen we het ook meteen goed! Denk aan de Amerikaanse successen van Shocking Blue, Tee Set en George Baker. Golden Earring die maar liefst tweemaal een internationale hit heeft met 'Radar Love'. Jan Akkerman als beste gitarist ter wereld. Maar ook Stars On 45, het concept van ex-Earrings-drummer Jaap Eggermont. Die wist heel goed waar hij aan begon toen hij de eerste Stars On 45 uitbracht. Voor de Nederlandse markt had het niet heel veel uitgemaakt, maar voor de Amerikaanse markt maakt het wel degelijk verschil of er originele opnames zijn gebruikt of, net als bij Stars On 45, opnieuw ingespeelde en gezongen liedjes. De Stars On 45-platen konden dus moeiteloos overal worden uitgebracht, ook al hanteerde Eggermont voor deze internationale releases de naam Starsound.

Het Stars On 45-principe is vaak op de hak genomen, maar in die vorm nooit geëvenaard. Wel duikt in de midden jaren tachtig Mirage op, maar deze mengt bestaande met opnieuw gezongen opnames. In 1989 krijgt het Stars On 45-principe een nieuwe wending met Jive Bunny & The Mastermixers. Les Hemstock levert het idee aan bij het Mastermix-bedrijf. Vader John Pickles ziet er wel brood in en betrekt zijn zoon Andy erbij. Mastermix brengt dan maandelijks een album uit met nieuwe mixen en 'Swing The Mood' staat oorspronkelijk op nummer 22 uit de serie, die bijna een kwart eeuw later nog steeds bestaat. Ian Morgan, eveneens als deejay werkzaam voor Mastermix, produceert het eerste album, maar wordt na een paar jaar vervangen door Mark 'The Hitman' Smith. Overigens vindt de geboorte plaats in Rotherham, een stad in Zuid-Yorkshire, ver weg van de drukte en de muziek-scenes in Manchester en Londen.

Muzikaal is het eenvoudig: Men neme een in het gehoor springend instrumentaal thema en gooit daarna korte stukjes uit vroege rock'n'roll-platen in een mix, steeds ondersteund door een jagend jive-ritme. Jive Bunny is aanvankelijk een cartoon, maar een pak is snel gemaakt en zo kan die de plaatjes promoten. Tot zover dat nodig is, want Engeland lust wel pap van de mixen. 'Swing The Mood', 'That's What I Like' en 'Let's Party' bereiken daar alledrie de eerste plek. In Nederland doet alleen 'Swing The Mood' dat, strandt 'That's What I Like' halverwege de top tien en doet 'Let's Party' niet echt mee. Maar... ik begon het verhaal niet voor niets met Stars On 45, want dit is iets dat het Jive Bunny-team over het hoofd heeft gezien. Ze maken gebruik van originele opnames en dat is in Amerika niet toegestaan en dus moeten een aantal mixen opnieuw worden gemaakt met 'nieuwe' opnames. 'Let's Party' verschijnt rond de kerst en heeft een aantal kerstpophits erin zitten, zoals 'Merry X-Mas' van Slade en 'Lonely This Christmas' van Mud. Echter, ze kunnen maar geen toestemming krijgen om 'I Wish It Was Christmas Everyday' van Wizzard te gebruiken, maar Wizzard-leider Roy Wood is niet beroerd om een nieuwe versie in te zingen. 'Another Rock And Roll Christmas' van Gary Glitter wordt later uit de plaat gemixt, nadat de excentrieke glamrocker in opspraak is gekomen vanwege kinderporno.

Voor wie er echt niet genoeg van kon krijgen, was er ook nog 'The Album', maar ik kan me niet voorstellen dat je daar een uur lang naar kan luisteren. In Nederland nam Hans Versnel Jive Bunny op de hak met 'Lekker Swingen Met Die Hap', maar dan met opnieuw ingezongen Nederlandse klassiekers met een alternatieve tekst. 'Alle dieven op de Dam, jatten alles wat maar kan' en dergelijk Rubberen Robbie-ongein. In 2010 is er nog een kerstalbum verschenen van Jive Bunny, Mastermix zit inmiddels in het 25e jaar dat ze cd's en downloads verschaffen van dj's en mixen. En ik ga Jive Bunny heel hard weer terug zetten in de bak waar die vandaan kwam. Vaarwel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten