maandag 9 september 2024

Zaterdag 7 september: Appleknockers Flophouse


De muziek heeft nog geen enkele zomer zoveel voor me betekend als dit jaar. Ik heb al een jaar een beetje de 'blues' te pakken als het aankomt op de mp3-spelers. Deels mijn eigen schuld. De 'nieuwe' is na de eerder gememoreerde fietstocht op de laatste zaterdag van de vakantie in 2023 een beetje onhandig in de fietstas gegaan waardoor het 'wieltje' vast zit. Ik weet hem wel een paar keer werkende te krijgen in het afgelopen jaar maar echt handig is het niet. Van de 'oude' mp3-speler is de usb stuk waardoor ik geen nieuwe dingen kan toevoegen. Ook hier werken de knoppen niet meer naar behoren maar vooruit... dat ding heeft me twaalf jaar trouwe dienst gegeven. In mei heb ik opeens weer behoefte aan een mp3-speler en kijk wat rond op Bol. Dan zie ik deze staan... een 'high-end'-ding zonder al teveel opsmuk maar met maar liefst 64GB aan opslag. Je kan zelfs nog steeds een hoop kwijt als je WAV-files of 'Lossless' gebruikt. In mijn geval staan er ruim zestig albums op en is die nog altijd niet voor de helft gevuld. De geluidskwaliteit is alsof je thuis zit te luisteren en zelfs op een redelijk hoog volume sluit het je niet af van de buitenwereld zoals het geval is met de goedkopere spelers. O ja, de batterijduur... 40 uren op zijn minst! Daar kun je dus zorgeloos mee op vakantie! Het ding heeft overuren gemaakt in de afgelopen week en er zullen een aantal albums altijd synoniem blijven aan deze vakantie.

Ik heb eerst op vrijdag het idee om naar Assen te fietsen voor een tas vol singles. Dan blijf ik het uitstellen in verband met de regen en zie ik dat morgen (zaterdag) er geen vuiltje aan de lucht zal zijn. Okay, dan gaan we morgen lekker vroeg op pad. Dat is gelukt want rond half één ga ik op de pedalen. Een van de meest ultieme vakantieplaten van 2024 mag me het eerste stuk vergezellen. Het idee is om vrij rechtstreeks naar Assen te fietsen en daarna even bekijken hoeveel zin ik heb om de tocht uit te breiden. Ik zou het hele stuk langs de Rijksweg kunnen, maar nee... tot Diever fiets ik liever door het bos en ga daarna een stukje door het Drents-Friese Wold. Bij Geeuwenbrug ga ik de parallelweg op van de Rijksweg. In Geeuwenbrug de brug over en meteen links en zo heb ik de 'stille' kant van de vaart. Ik meen maar dat vanaf Smilde links van mij een kringloopwinkel moet zitten. Waar de Rijksweg de vaart oversteekt, ga ik de brug over en vervolg mijn tocht aan de stille overkant. De kringloop heb ik niet gevonden. Een kilometer achter Bovensmilde steek ik opnieuw de vaart over en fiets nu zonder omwegen naar het centrum van Assen. De heenweg is bewolkt geweest maar in Assen gaat de zon uitbundig schijnen. Ik heb mijn petje thuis gelaten en achteraf gezien had ik deze wel kunnen gebruiken. Ik duik eerst bij Jouw Winkelkraam in de singles en er is zowaar een tweede verkoper met plaatjes. Ik kijk ook nog even bij Van Der Veen in de hoop om leuke Record Store Day-singles te vinden maar dat valt tegen. Ik pak de fiets en ga het centrum uit. Dan herken ik iets. Langs de kade moet een kringloop zitten. Daarvoor ben ik in 2021 nét te laat. Mijn herinnering zegt dat dit in een ouder pand heeft gezeten, maar tref nu Goudgoed naast het Leger Des Heils. Daar zijn de platen 25 cent per stuk en duik ik ook nog een paar leuke plaatjes op. Daarna weer op de fiets en richting Rolde. Het is dermate zomers weer geworden dat ik opeens zin heb gekregen in een ijsje. En uiteraard gaan we daar in stijl van genieten!

Als je dan toch in Assen bent en je wilt richting Rolde dan kun je net zo goed door fietsen naar de zorgboerderij van Loon. Het is voor mij een vaste stop geworden voor koffie, appelgebak en ijs. In 2017 heb ik zelfs nog ingrediënten voor een maaltijd gekocht in de winkel. Nu ga ik voor drie bolletjes ambachtelijk boerenijs en lust eigenlijk ook nog wel een kop koffie na afloop. Na dit oponthoud stap ik op de fiets want ik heb nog een vakantieritueel in de planning. Hoe het ook zij maar iedere vakantie kom ik wel eens door Grolloo en moet even kijken bij het boerderijtje van Cuby. Nu kan ik het extra speciaal maken want tussen de albums op mijn mp3-speler staat ook 'Appleknockers Flophouse', de Cuby-elpee uit 1969. Ik start het album als ik in Rolde ben (waar Harry Muskee jaren heeft gewoond en ook is overleden) en probeer iets anders te fietsen dan normaal. Dat gaat door bosrijk gebied door de buurtschappen Nijlande en Eldersloo. Bij Nooitgedacht weer de parallelweg op door Marwijksoord en zo door naar Grolloo. Als ik Grolloo binnen fiets heeft Cuby niet alleen het album maar ook alle bonustracks gespeeld. Bij hoge uitzondering start ik het album opnieuw. 'Appleknockers Flophouse' schalt in mijn oren als ik langs café Hofsteenge fiets en een saluut maak naar het borstbeeld van Harry. Om de hoek is het museum en tijdens het tweede nummer van het album hang ik rond op de plek waar tussen 1965 en 1971 Nederlandse muziekgeschiedenis werd geschreven. Bij de entree zie ik dat het museum in september en oktober ook op donderdag open is en dat maakt dan een plan voor donderdag over een week. Het is dan namelijk vijftien jaar sinds '20092009' en ook op die dag speelt Cuby een belangrijke rol voor mij. Bovendien wil ik wel weer eens het museum bezoeken want het is alweer zeven jaar geleden dat ik er voor het laatst ben geweest.

Gaan we buiten langs of binnendoor? Ik blijf in ieder geval vasthouden aan de knooppunten en de keuze is niet heel erg reuze in deze omgeving. Buiten langs gaat richting Schoonloo maar is wel een prachtig bosrijk gebied. Nee, ik kies ervoor om 'binnendoor' te gaan. Tussen aanhalingstekens want het gaat met flinke bochten om. Er is een véél kortere route vanuit Grolloo naar het vlonderpad. Ik heb mijn zinnen gezet op het benzinestation in Elp voor een ijskoude versnapering maar doordat de grote weg is afgesloten voor verkeer is ook deze nering tijdelijk gesloten. Dan maar weer de bossen in en op naar Westerbork. Bij de supermarkt haal ik een pak karnemelk en koekjes en nuttig deze even buiten Westerbork. Zijn we té ver gegaan? Een blik op de telefoon leert me dat het al zeven uur is. Okay, ik hoef pas om elf uur de show te beginnen maar ik wil voor die tijd ook wel een maaltijdje hebben. En het wordt al vroeger donker. Ik spurt naar Beilen en doe bij de Albert Heijn maar de boodschappen voor het avondmaal (dat ik echter pas zondag zal nuttigen). Er gaat ook een grillworst mee (sinds 2021 ook traditie tijdens vakanties). Ik fiets nu eens in tegengestelde door het heidegebied. Op een bankje drink ik een beker ijskoffie en eet een flink stuk worst. Dan bij Smalbroek het viaduct over naar Lheebroek. Voor mijn ogen zie ik een luchtballon landen. Op een busje staat iets van 'Fryske Marren' en de ballon zélf is blijkbaar gesponsord door Poiesz supermarkten. De wereld is klein. Op het kruispunt bij de Provinciale Weg nuttig ik de laatste ijskoffie en eet de rest van de worst op. Dan kan de verlichting aan. In Dwingeloo ga ik over Batinghe en fiets binnendoor naar Wittelte. Daarna de Witteltermade langs en zo naar de brug aan het einde van de Dorpsstraat. Ik ben rond een uur of negen weer terug in mijn huisje.

De fotocamera blijft gedurende deze middag in de fietstas. Gewoon niet aan gedacht om een foto te nemen. In 2021 heb ik een Cuby-tocht op een zaterdagmiddag gedaan in mijn vakantie en deze foto van het museum kan ik vandaag wel even gebruiken. Wellicht later vandaag het eerste deel van de 'Singles round-up'?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten