woensdag 11 september 2024

Singles round-up: september 1


Niets zo veranderlijk als het weer. Na een blik op de Buienradar besluit ik vandaag maar ietsje later aan het werk te gaan want buiten een minuscuul buitje rond een uur of vier zal het droog zijn in Steenwijk. Dan heb je op de heenweg niet alleen regen maar zelfs flinke en ijskoude hagelstenen. Maar gelukkig is dat niet het enige dat veranderlijk is want we hebben natuurlijk altijd nog Soul-xotica. Omdat ik het debat tussen Trump en Harris 'live' wil mee maken, ga ik na publicatie van de Week Spot iets ontspannends doen en schakel om twee uur over naar Amerika voor wat voorbeschouwingen. Om drie uur onze tijd start het debat en ik heb alleen de slotrede gemist omdat ik niet nóg eens door de tenenkrommende reclameblokken wilde. Na het debat kijk ik nog eens naar de Discogs-singles en, nee, deze wil ik niet uitstellen. Hier wil ik de maand juist mee beginnen. Het is dus een 'Singles round-up'-week want voor de rest ga ik de 39 'nieuwe' aanwinsten uit Assen doen. De dubbele singles komen volgende week aan bod. Het zijn namelijk niet zomaar zes singles, maar met name één 'zoekplaatje' dat nog vrij lastig is om voor een fraaie prijs te bemachtigen. Hierbij de eerste zes singles van september.

* The Moody Blues- Tuesday Afternoon (Frankrijk, Deram, 1967, re: 1971)
Nee, die andere single is niet erg zeldzaam, maar de meeste exemplaren zijn in Engeland in roulatie en ik wil geen bergen verzendkosten en invoerkosten betalen voor de single. Ik heb deze zes singles van een héle grote Franse dealer gekocht die nog wel eens de kritiek wil ontvangen dat hij erg positief is in het beoordelen van de conditie. Bij de overige vijf singles zit nog een 'big want' die ik ook nog eens in een Nederlandse uitdossing hoop te bemachtigen. Deze single is namelijk niet erg goed beoordeeld. De overige vier zijn min of meer kassakoopjes. Bij een grootgrutter als deze kun je ook op bands en artiesten zoeken en zo ga ik voor de aardigheid zoeken op The Moody Blues. Natuurlijk heb ik al het meeste van de band maar Frankrijk kenmerkt zich door eigenwijze persingen. Zo zie ik bijvoorbeeld deze 'Tuesday Afternoon'. Er wordt op Discogs gesproken van een heruitgave maar nee... 'Tuesday Afternoon' is niet eerder als single uitgebracht in Frankrijk dan deze persing uit januari 1971. De beschrijving op 45cat maakt me toch wel nieuwsgierig want de hoes vermeldt dat 'Forever Afternoon' (de titel achterop de hoes en het platenlabel en ook de officiële titel op het album) twee minuten en zestien seconden duurt. Het blijkt de langere albumversie te zijn? Ik ga de apparatuur aan slingeren. Volgens een 45cat-klant is het een 'dedicated mono-mix' en ik merk meteen dat de zang luider is dan in de albumversie. Muzikaal zou ik het gewoon stereo noemen, misschien niet het meest vooruitstrevende stereo, maar het klinkt bij mij als de elpee met extra uitgelichte zang. Geen spoor van het orkest aan het eind, gewoon de fade die net op tijd is afgelopen. 'Another Morning' begint wel met het intro van de elpee. De plaat mag niet helemaal nieuwstaat zijn, het lipje met de titel zit nog wel aan de hoes. Een ander 'uniek' dingetje bij Franse releases.

* The Moody Blues- Gemini Dream (Frankrijk, Threshold, 1981)
Meteen hele andere koek van The Moodies, maar desondanks een single die ik nog niet heb. Ik maak in 1988 kennis met het nummer middels de elpee 'Voices In The Sky' en daarop is het één van de meest recente nummers. 'Gemini Dream' komt van de elpee 'Long Distance Voyager' uit 1981 en daarop horen we een stel oudgedienden die erg hip proberen te klinken. Patrick Moraz is op dat moment de man van de toetsen en de mellotron is al lang bij het oud vuil gegaan. Dansbare rock met synthesizers. Ik moet bekennen dat ik het nummer 36 jaar na kennismaking eigenlijk veel leuker vind, maar het is een plaatje voor een hardcore-Moody Blues-fan.

* Roxy Music- More Than This (UK, EG, 1982)
De plaat heeft niet een hele hoge waardering van de dealer en is een kassakoopje. Het is een Roxy Music-single waar ik al een jaar naar speur maar welke maar niet op mijn pad wil komen. Inderdaad, hij is iets aan de lawaaierige kant qua kraakjes, maar dan opnieuw... het is een Engelse persing en dus is het geluid kraakhelder. De Nederlandse of Duitse met fotohoes moet er sowieso komen om de verzameling weer ietsje completer te maken en tot die tijd vermaak ik me wel met deze single.

* Tears For Fears- The Way You Are (UK, Mercury, 1983)
Tears For Fears is ook een zoekopdracht, enerzijds vanwege 'Head Over Heels' en stiekem ook 'Change'. Helaas, deze twee heeft-ie niet op voorraad maar het voegt iedere dag nieuwe titels toe en, zoals ik het kan beoordelen, kloppen de beschrijvingen aardig. Kan nog best een keer een bestelling plaatsen! Wél deze van Tears For Fears. Ik ken hem niet maar hij is spotgoedkoop en een Engelse promo. Deze is zelfs beter dan beschreven. Het is niet de meest memorabele single van het duo maar ik wil het wel laten groeien. Voor de prijs kan ik het niet laten.

* Thin Lizzy- Sarah (UK, Vertigo, 1979)
'Als het pakket niet meer binnen komt, is de nummer 1 in de Eindstreep van volgende maand al bekend', schrijf ik een paar weken geleden. Wat ik niet weet is dat de werknemers met vakantie zijn als ik de bestelling plaats en hierdoor duurt het een week voordat het pakket op de bus gaat. Hoewel ik al jaren twee singles heb van Thin Lizzy ('Whisky In The Jar' en 'The Boys Are Back In Town') heeft de band al langer mijn interesse. Het punt is alleen dat je de singles nagenoeg niet in Nederland tegenkomt. 'Sarah' is al een paar jaar een enorme favoriet van mij maar ligt prijstechnisch erg lastig. De single is met verschillende fotohoezen uitgebracht, iedere hoes heeft een ander bandlid op de voorkant. Hierdoor zijn sommige hoesjes (met platen) een stuk meer waard. Persoonlijk boeit me het hoesje niet echt, het gaat hem om een betaalbare Engelse persing van de single. Dan dient deze mogelijkheid zich voor. De single is 'Near Mint' volgens de verkoper en oogt ook zo. In een fraai authentiek bruin kartonnen hoesje met folie. De 'NearMint' is overdreven maar dat had ik eigenlijk ook wel verwacht. Een 'VG+' is altijd een veilig alternatief. Het is de radioshow van een goede vriend (op een ander radiostation) die het een paar weken geleden draait en dan ben ik opnieuw vastberaden een exemplaar te vinden. Mijn Schotse maat Baz heeft al een pakketje liggen met een aantal andere Thin Lizzy-singles uit deze periode. 'Sarah' klinkt kraakhelder met alleen enkele krasjes op de achtergrond maar de missie is geslaagd voor mij.

* Wallace Collection- Fly Me To The Earth (Frankrijk, Odeon, 1969)
Foutje? Ik ben er niet rouwig om! Volgens de bestelling moest ik de Nederlandse in een neutrale hoes ontvangen. Welnu, dat is de Franse geworden. Nederlandse EMI-persingen van rond 1969-1970 willen gemakkelijk krom trekken en dan is zo'n Franse ietsje steviger. Uiteraard is 'Fly Me To The Earth' de b-kant van 'Love' maar is in Nederland de kant die op de Tipparade wordt genoteerd. Ik heb in 2006 de elpee 'The Laughing Cavalier' van Wallace Collection gekocht en heel veel gedraaid. Toch heb ik een plaat pas als ik het op single heb en dat geldt dus ook voor 'Earth'. Het is in 1969 de opvolger van 'Daydream', maar klinkt allerminst als 'Daydream'. Het heeft een heerlijk uptempo poppy refreintje. 'Love' is wat dat betreft meer de opvolger van 'Daydream'. De single is flink gehavend maar dat kan ook niet anders voor de prijs. Thin Lizzy en Roxy Music zijn de redenen voor de bestelling en de rest kan worden beschouwd als 'kassakoopjes' hoewel de twee Moody Blues-singles zéér welkom zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten