vrijdag 6 september 2024

Donderdag 5 september: Een flinke trap na!


Op dit moment is het vrijdagmiddag om kwart voor drie. De adrenaline heeft nog heel lang bezig gehouden in mijn lichaam en ik heb rond het middaguur de dag aanvaard. Met meteen een plan om weer te gaan fietsen, maar eerst moet ik een onweersbui afwachten en daarna wordt het al snel té laat voor het ambitieuze plan. Morgen dan maar? Dan zal het de gehele dag droog en warm zijn. Ik zit er momenteel zelfs over na te denken om vanavond alvast weer een seventies-show te doen op de radio. Normaal gesproken is de terugweg van vakantie een verhaaltje dat ik even snel af rafel. De vakantie zit er immers op? Welnu, deze vakantie wordt gekenmerkt door een vakantiedag naar het adres en ook zeker een vakantiedag terug naar Uffelte. Het is wellicht de klapper van de week geworden. Omdat ik niet helemaal zeker ben van wat het weer gaat doen, trek ik maar de trainingsbroek aan en het 'regenjasje'. De laatste vooral om plek te hebben voor de muziekspeler en dergelijke. Ik heb verscheidene opties om thuis te komen. Ik zou over Geeste en Dalum kunnen maar kom dan uit in Weiteveen en dergelijke. Fraai om te fietsen maar er is ook helemaal niets. Ik zou ook richting Meppen kunnen gaan en dan richting Emmen. Dan kom ik uit in Zwartemeer en Klazienaveen en fiets tussen Coevorden en Emmen door. Of ik ga nog een stukje hoger dan Meppen? Hoewel ik onderweg naar huis ben, is dit opnieuw een vakantiedag en ik besluit om zo lang mogelijk in Duitsland te blijven.

Ik vertrek rond een uurtje of half tien vanaf Lingen. Ik hoop dat de gasten aldaar de paar overgebleven zakjes cappuccino kunnen waarderen en dat mijn halve fles douchegel wordt opgemaakt. De koffie gaat oud worden in een keukenkastje en de fles douchegel gaat lekken waar ik totaal geen trek in heb. Een paar lege statiegeldflesjes bovenop de kratten pils. Ik fiets rechtstreeks naar Brögbern en wil al onderweg naar Bawinkel. Dan zie ik Meppen op de handwijzers en fiets die richting uit. Huh? Dat brengt me terug in Brögbern. Een plaatsnaam met een lelijke associatie voor mij want het lijkt op Brockbernt en dat is het payroll-kantoor waarvoor ik werkzaam ben een paar jaar geleden. Geen fijne ervaring! Het blijkt dat ik de Haselünner Strasse moet oversteken, dus dat had ik ook rechtstreeks vanaf de Grenzweg kunnen doen. Ik fiets meteen de natuur binnen. Een paar kilometer verderop ligt de Speicherbecken Geeste. Er zijn twee routes mogelijk rondom het meer. Ik besluit de rechterkant te pakken, ook al corresponderen de routenummers hier niet. Het is hier heerlijk rustig en ik merk al snel dat ik teveel kleren aan heb. Op een bankje show ik mijn onderbroek aan de natuur en verwissel de lange voor een korte broek. Ook het jasje gaat terug de tas in. Ik verlaat het natuurgebied en kom terecht in Biene. Daar word ik naar links gedirigeerd en moet dan links een natuurgebied in. Huh? Dat ben ik zojuist in gefietst? Terug naar Biene en me oriënteren op het kaartje. Ah, nu begrijp ik het! Via de buitenkant van Geeste fiets ik naar de buitenste rand van Dalum. Daar steek ik aan voor twee grote koppen koffie. Daarna noordwaarts naar Gross Hesepe en omgeving. In 2016 zijn deze fietsroutes er nog niet en fiets op de maandag maar een slag in de ronde met de Pioneer. Ik maak een foto bij een toegangsbord van Gross Hesepe. Nu zet ik verder koers naar Meppen. Waarom? Ik meen dat ik dinsdag een bordje heb gezien op een knooppunt.

Nu fiets ik opeens hetzelfde stuk als dat ik in 2019 met de huurfiets van de camping heb gedaan. Ik maak zelfs een foto bij de toegangsweg als 'vergelijkingsmateriaal' met de dag in 2019. Ik twijfel nog even of ik Meppen zal in gaan. Ik zou nog best een 'goedkoop' doosje sigaren willen hebben. Dat scheelt toch mooi 2,50 euro per doosje. Maar nee, ik heb er ook helemaal geen zin in. Ik vind het bordje van Emmen dat ik dinsdag heb gezien maar dan opnieuw... Het is ook best aanlokkelijk om het stukje langs de Ems te fietsen dat ik de afgelopen weken meerdere malen heb gememoreerd. Daar maak ik de laatste foto in Duitsland met uitzicht op de brug waar ik dinsdag langs ben gefietst richting Haselünne. Onderweg kijk ik regelmatig op de bordjes om te kijken waar ik uit kom als ik nu de grens zou oversteken. Dan besluit ik over Haren te gaan en vanuit daar Duitsland te verlaten. Via Holthausen en Wesuwe ga ik rakelings langs Haren en zet koers naar Dankern. Je zou het niet verwachten maar daar is het opeens erg toeristisch met een strand en dergelijke. Ik heb er geen aandacht voor want nu is het zaak om richting Nederland te gaan. Rutenbrock en Ter Apel komen steeds meer in zicht maar ik heb andere plannen. Bij Lindloh verlaat ik Duitsland en fiets zo Emmer-Compascuum binnen. Bij de Boni (ik wist niet dat dit nog bestond?) haal ik een pak drinken en een paar Duitse bolletjes bij een bakkerij. De laatste twee heb ik vandaag voor mijn ontbijt gehad. Ik verlaat even de fietsrouteknooppunten en ga langs de vaart over Emmer-Erfscheidenveen naar de rand van Emmen. Tot mijn grote geluk mag ik door de Emmerdennen. Dat staat ook alweer een paar jaar op mijn verlanglijstje. Via het station kom ik uit in het hartje van Emmen maar er is niks in mij dat Emmen in wil. In plaats daarvan ga ik naar Westenesch en ga binnendoor over Diphoorn naar Sleen. Bij de Albert Heijn haal ik wat te drinken en en nuttig het eerste flesje op een bankje nabij de camping waar ik jaren heb gestaan. De tweede valt ten prooi in Gees. Dan heb ik alweer even georiënteerd. Ik kan via Nieuw-Balinge en verder de rimboe door, maar kan ook via Hoogeveen gaan. Dat laatste zou praktisch zijn omdat ik toch nog een doosje sigaren wil hebben.

Ik fiets zelfs een geheel nieuw fietspad dat ik nog nooit eerder ben langs gegaan. Daarna ga ik zuidwaarts richting Geesbrug. Vanuit daar langs Nieuweroord en Noordscheschut en dan de bordjes van het centrum aanhouden. Bij een benzinestation koop ik flesjes cola en een doosje 'dure' sigaren. Aan de andere kant van het centrum drink ik één flesje leeg en zal de tweede pas nuttigen als ik thuis ben. Ergens zit ik erdoor heen, maar voel tegelijk ook wel weer energie om even flink te knallen. Ik hou Fluitenberg aan en dat dirigeert me langs het ziekenhuis en door het natuurgebied De Olde Kene. Het stuk waar ik een jaar geleden pas voor het eerst ben geweest maar dat wel erg prettig fietst van en naar Hoogeveen. Na Fluitenberg is de vakantie nog altijd niet afgelopen en ik fiets via Kalenberg naar Gijsselte. Het tunneltje onderdoor naar Ruinen en daar snij ik voor het eerst de route van de heenweg. Via Ruinen en Ansen fiets ik ditmaal wél over Rheebruggen en om tien over acht ben ik terug in Uffelte. Ik bestel later op de avond een pizza. Vandaag maar weer eens iets met aardappelen, vlees en groente!

Resumé Overflakkee: Een volgende keer iets meer gedetailleerd het eindpunt noteren kan een hoop stress besparen. Ik weet niet of het spanningen zijn geweest, een flinke nicotinekick of wellicht het zeer matige voedsel, maar mijn darmen zijn lichtelijk ontspoord. Drie nachten is even lang als mijn verblijf in Bunnik en het is wederom precies genoeg. Een derde doelloze fietsdag gaat teveel herhaling opleveren. Qua weer heb ik het niet beter kunnen treffen, zelfs de grijze woensdag is meer dan welkom. Voor herhaling vatbaar? Op zichzelf wel, maar dan zoek ik wel een andere locatie en omgeving uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten