donderdag 19 september 2024

Diagonaal zeven letters: Donderdag 19 september


Op de laatste zaterdag van de vakantie fiets ik naar Assen voor een berg singles. Enfin, de afleveringen 'Singles round-up' heb ik pas deze week afgesloten, dus dat hoeft geen introductie. Omdat het toch wel een beetje een ritueel is tijdens de zomerperiode moet ik ook even in Grolloo kijken. Bij het Cuby-museum zie ik dan dat dit in september en oktober nog op donderdag is geopend. Okay, komende donderdag zal hem niet worden. De week erna? Ik denk aan de datum en ben dan vlug bereid. Vijftien jaar na mijn bedevaartstocht naar het borstbeeld van Harry Muskee dat later op de avond zal eindigen tussen Vledder en Frederiksoord met een tak op het fietspad en enkeltje per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel. Als de weerboeren dan opeens erg optimistisch worden over deze donderdag kan de pret niet op. Nu is het zaak om alleen een beetje bijtijds van huis te gaan zodat ik genoeg tijd over heb om alles te kunnen zien in het Cuby-museum. Op dat punt slaag ik niet helemaal maar is achteraf gezien ook helemaal niet erg. Ik heb '20092009' goed gevierd en een prachtige dag als resultaat!

Van huis gaan... Ik heb in de eerste schets het plan om al om negen uur op de fiets te zitten. Het museum gaat om elf uur open en ik kan er dan rond het middaguur zijn. Opeens vind ik dat allemaal onzin. Het is een kleine vijfendertig kilometer via de kortste route, veertig als je een paar hele saaie stukken wil overslaan. Ach, misschien heb ik aan twee of drie uurtjes museum ook wel genoeg en opeens zie ik niet de noodzaak om de wekker heel vroeg te zetten. Zo begint mijn dag om tien uur. Na koffie en ontbijtje draal ik nog wat rond en het is inmiddels half twaalf als ik plaats neem op het zadel. Ik meen dat ik wat contant geld wil hebben voor onderweg en fiets via Diever zodat ik daar een flap uit de muur kan halen. Dan kan het serieuze werk beginnen? Ik moet naar Eemster en vanuit daar richting Hijken. Ik fiets verkeerd en kom eerst in Leggeloo. Als ik daarna Eemster op de handwijzers zie staan, verwar ik dit met Leggeloo en fiets pardoes een heel eind om. Ik heb in Dieverbrug de verkeerde afslag genomen, weet ik sinds de terugweg. Door deze perikelen komen de museumplannen al iets op losse schroeven te staan en, als ik er goed over nadenk, heb ik eigenlijk ook helemaal geen zin om naar een museum te gaan. Ik wil daarentegen wél lekker fietsen! Grolloo blijft desondanks in het vizier en ik volg 'de snelste route' vanaf Hijken. In Hooghalen steek ik aan bij de supermarkt voor een pak zuivel. Ik heb broodjes in de tas zitten. Bij het parkeerterrein voor het het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork drink ik op een bankje het pak leeg en eet een paar broodjes. En een paar rokertjes! Ik heb de 'nieuwe' jas aan en dat betekent dat ik mezelf niet toesta om tijdens het fietsen te roken.

Ik zou Grolloo kunnen laten varen en de bossen induiken bij het Kamp. Ik ben hier immers in jaren niet geweest en je kan hier fraai fietsen. Toch besluit ik om gewoon verder te gaan naar Amen en vanuit daar de kortste weg naar Grolloo te nemen. Het is blijkbaar een drukke middag voor het museum en ook ik loop even te twijfelen. Een blik op de telefoon vertelt me dat het precies drie uur is. Het museum sluit over twee uren. Als het alleen een museum was met een paar vitrines en foto's dan zou dit wel genoeg zijn. Het heeft echter ook een interactieve hoek met interviews en dergelijke en als je daar even goed voor wil gaan zitten, ben je al snel drie uren verder. Nee, we doen het niet. Het blijft in de planning voor de komende maanden, maar dan zal ik echt eerder van huis moeten. Bij café Hofsteenge duik ik het terras op om de cafeïne op een hoge level te krijgen en een broodnodig toiletbezoek. We gaan straks zeker nog even verder het oosten in vanaf Grolloo maar concrete plannen heb ik niet. Het is bijna nét weer vakantie!

Vanuit Grolloo ga ik naar de bossen van Papenvoort. Ik duik zelfs even de N34 onderdoor en ga via Bronnegen vervolgens om Borger heen. Ik wil eerst nog naar Exloo en vanuit daar richting Eesergroen. Als ik even later Ees op de handwijzer zie staan, ben ik er eigenlijk ook wel klaar mee. We gaan weer onderweg naar huis. Bij het Mammoetpad tref ik opnieuw de levensgrote mammoeten die in 2018 dreigden mijn Pioneer op te peuzelen. Ik maak ook even een selfie met een mammoet en op Facebook geloven ze nu dat ik naar een safaripark ben geweest. Via Ees en Westdorp wil ik naar Schoonloo maar zie dan opeens Elp en Westerbork op de handwijzers verschijnen. Ja vooruit! Ik zal toch via Westerbork weer de bewoonde wereld in moeten dus laten we het toeristisch fietsen even voor wat het is. Ik ga de bossen door naar Elp, alleen... kom ik aan de 'verkeerde' kant uit. De N374 Elperstraat ligt er geruime tijd uit. Twee weken geleden is dat geen probleem omdat ik aan de noordkant de bossen uit kom en meteen het fietspad op kan. Nu kom ik uit oostelijke richting en moet ik de afgesloten weg oversteken. Op advies van buurtbewoners maak ik, voor mijn gevoel, een gigantische bocht om achter Elp uit te komen. Dan is het nog slechts twee kilometer naar Westerbork dus je hoort mij niet klagen.

Er is ergens het idee gekomen om vanavond te vieren bij een chinees. Buiten een paar kleine broodjes om heb ik vandaag niet buitensporig veel gegeten en in Westerbork krijg ik lekkere trek. In het centrum zit een chinees. Ik kijk op de klok. Het is kwart voor zeven. Hier even eten en daarna de turbo aan? Klinkt als een plan. Ik heb een verrukkelijke Foe Yong Hai Speciaal met Chinese bami. Dat laatste heb ik nog nooit gehad en moest ook eens proberen. Het is echter meer mihoen dan bami. Ik beloof mezelf een ijsje in Beilen. Het begint ook al iets te schemeren als ik in Beilen arriveer. Ik haal een pak lekkere koekjes bij de Albert Heijn en rook nog één sigaartje op het bankje in Brunsting. De mp3-speler met een lekkere mix in de binnenzak van mijn jas, koptelefoon in de fietstas, en zo spurt ik de nacht in. Dat gaat vlot. Gedurende twintig minuten Godspeed You Black Emperor fiets ik van Brunsting naar Lheebroek. Ik laat Dwingeloo helemaal links liggen. Ik hoop dat het tankstation bij Dieverbrug nog open is voor een doosje sigaren maar helaas... Vervolgens fiets ik parallel aan de rijksweg terug naar Uffelte. Ik ben om twintig over negen thuis en het geeft een zekere rust dat ik me niet meer druk hoef te maken over een maaltijd.

Zaterdag vervolg ik de feestelijkheden met een concertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten