donderdag 5 september 2024

Dinsdag 3 september: Meppen (let's get physical)


Hoezo Lingen? Tja, een misleidende advertentie van Booking-punt-com. Ik ben op zoek naar een b&b in de buurt van Meppen. Dan komt Lingen in beeld en zie ik de aanbieding als ik boek voor volgende week. 'Vlakbij' is een rekbaar begrip, net als 'elastiek'. In werkelijkheid ligt Meppen ruim twintig kilometer boven Lingen. Het is te overzien voor een doorgewinterde fietser maar 'vlakbij' zou ik het niet willen noemen. Twee of drie dagen is wel het maximum voor mij. Een dag voor iedere windrichting. Het westen van Lingen zie ik maandag al voor een deel en is niet zo heel interessant. Ik ga gewoon de fietsknooppunten aanhouden de komende dagen zodat ik niet verdwaal. Achteraf gezien blijkt er een knooppunt te zijn op het punt waar de Damaschkenstrasse overgaat in de Grenzweg. Vanaf daar kan ik ook Damaschke overslaan en binnendoor naar het stadscentrum fietsen. Ik wil op deze dinsdag eerst maar eens naar Meppen. Ik begin op dit knooppunt en heb dan het gevoel dat ik terug fiets. Ja, dat klopt. De Grenzweg valt eigenlijk onder het stadsdeel Brögbern. In Brögbern begint wel de eerste oriëntatie. Meppen staat daar nog niet op de handwijzers en bovendien wil ik ook niet rechttoe rechtaan fietsen. Omdat ik gisteren niet bij een winkel ben geweest, ben ik zonder koffie op de fiets gestapt en dat gaat een eerste zorg worden. In de buurt van Bramhar tref ik een 'pigstop', ofwel een zelfbedieningscafé bij een varkenshouderij. Daar neem ik een grote kop koffie en fiets door naar Bawinkel. Daar is méér te beleven en levert een tweede en derde grote kop koffie en een koek op.

Dan verder richting de rivier de Ems. Ik geloof dat ik de brug over wil naar Geeste maar dat ik daar wordt omgeleid. Ik steek in ieder geval de Ems over bij de sluis van Varloh. Hoe ik daarna naar Meppen ben gefietst? Ik probeer het na te gaan op het kaartje. Ik meen dat er stukjes in zitten die ik in 2018 en 2019 ben gefietst, maar 2019 is het in geen geval. In 2018 kom ik ook van de kant vanaf Geeste. Dat heb ik zonet even opgezocht. Het is rond het middaguur als ik in Meppen ben en dan is het al aangenaam warm. Dat heeft overigens wel even geduurd. Hoewel ik in t-shirt en korte broek vanaf Lingen ben gegaan, is het eerste stuk erg mistig en dreigt het een paar maal te gaan regenen. Ik wil nu wel eens écht in Meppen kijken. Ik leg de Topper driedubbel aan de ketting en loop de stad in. Bij een Konditorei drink ik twee koppen koffie en eet een koffiekoek. Bij een tabakswinkel koop ik een doos van mijn favoriete sigaren, uiteraard 2,50 euro goedkoper dan in Nederland. Helaas heb ik geen andere adressen kunnen vinden in Duitsland waar ze de 'rode' sigaren verkopen, anders had ik vast nog een slof meegenomen. Dan is het een uurtje of één en heb ik het wel gezien in Meppen. Overigens kijk ik nog wel even op de prijslijst van een ijswinkel als ik plots de muziek op vang. 'Physical' van Olivia Newton-John. Dat vind ik natuurlijk erg grappig: 'Let's get physical' in Meppen. Op maandagavond heb ik ook nog een taxichauffeur gevraagd naar de weg, maar hij kent geen woord Engels. 'De richting van Haselünne', blijft hij herhalen. Dat blijkt achteraf de Haselünner Strasse te zijn. 'Als je links de Burger King passeert, moet jij meteen rechts'. Het blijkt te kloppen! Hierdoor heeft Haselünne wel mijn nieuwsgierigheid gewekt. In Meppen kan ik nog niet garanderen dat ik in Haselünne ga kijken maar zal wel een poging ondernemen. Ach... het gaat vanzelf! Het gaat met forse slingers rondom de 402. Eerst een heel stuk richting Apeldorn en dan weer zuidwaarts naar Bokeloh, Helte, Teglingen en Hamm. Onderweg gaat het al een beetje regenen en de eerste keer doe ik het 'regenjasje' aan. Het is echter zo weer droog en dan is het jasje opeens weer té warm.

Ik ga Haselünne nog wel bereiken. Ik wil het alweer uit fietsen als ik een erg fraai bankje zie. Ik fiets terug naar een bakkerij en haal een paar broodjes. Die nuttig ik op dit bankje. Ik zit een beetje half onder een boom en intussen trekt een regenbui over waar de fiets nog het meeste van mee krijgt. Daarna stap ik weer op de fiets. Ik volg het riviertje de Hase voor een eindje en zet dan koers naar Haverbeck en Klosterholte. Daarna ben ik in een vloek en een zucht terug in Bawinkel. Bij de bakkerij zit een supermarkt waar ik onder andere instantkoffie haal. Ik ben om half zes terug in Haus Am Brunnen. Het is nog rustig qua werkvolk en dus stap ik eerst onder de douche. Geheel opgefrist met schone (en nettere) kleding aan begeef ik me naar de stad. Daar ga ik vanavond een maaltijd nuttigen. Bij een Italiaans restaurant bestel ik een pasta omdat ik niet zoveel trek heb in een pizza. Het liefste zou ik een plate hebben met aardappelen, vlees en groente maar dat is een zeldzaamheid in de horeca van Lingen. De pasta is erg karig en terug in het pension kan ik nog altijd een pak chocolate chippies op. De tweede nacht op rij met onweer maar desondanks slaap ik weer als een roos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten