zondag 2 juni 2024

Week Spot Kwartet: week 22


Laat me deze nieuwe maand eens positief beginnen? Gistermorgen is het 'dure' pakket van Mark gearriveerd. Jullie kunnen je niet voorstellen hoe ik daar over in heb gezeten de afgelopen week. Niet alleen heb ik een behoorlijk bedrag neergelegd voor het pakket, ook is het bijna onmogelijk om alle platen opnieuw te vinden en sommigen zullen een stuk duurder uitvallen via een dealer of Discogs. Ik heb de vijfentwintig singles gisteren gedraaid in 'Do The 45'. (https://pixeldrain.com/u/EkjnZ8X8) Plus ook de nieuwste aanwinst van The Williams Brothers. Als ik de informatie zoek in het Soul-xotica-bericht merk ik een fout op. Ik noem twee voorbeelden van Williams Brothers waarbij ik de eerste ook per ongeluk als gospel heb bestempeld. Nee, dat moet country zijn. Enfin, ik ga deze maand dus positief aftrappen en doe dat met een Week Spot Kwartet welke overstroomt van de herinneringen. Ik heb ook de Week Spot van 2020 in de show gedraaid en dat is voor het eerst in een hele lange tijd!

2020: She's Got It All Together- Harry Deal & The Galaxies (1974)
Ik heb in maart en april meer last van de maatregelen en de effecten van de corona dan met het virus zelf. Het is op zichzelf wel handig dat zieke mensen eindelijk eens thuis blijven want ik heb op dat vlak geen centje pijn. Er zijn intussen andere dingen waar ik me zorgen over kan maken. De naalden van de platenspelers zijn hoognodig aan vervanging toe en bovendien heeft één van de twee snelstarters de geest gegeven. Ik vind uiteindelijk een identiek apparaat bij een 'pawn shop' in Amsterdam en ben in mijn nopjes met het 'nieuwe' apparaat. Alhoewel? Dat plezier is tijdelijk want het ding staat een jaar later al bij het asvat. De naalden zijn op dat moment het meeste een drama en bij dit plaatje moet ik meteen denken aan de problemen die ik heb gehad om het juiste gewicht voor de toonarm te vinden. Het is bizar. De plaat is voortdurend een paar centimeter verwijderd van mijn handen als ik een show doe en toch kan het zo zijn dat ik hem in geen jaren meer heb gedraaid. Dat moest ik eens vaker doen want oef... dit blijft zo'n lekker plaatje! Mijn exemplaar komt van Discogs vanuit Engeland in een zending met meerdere 12"-singles. Dat is de eerste en laatste keer geweest dat ik dit formaat uit Engeland haal want de verzendkosten zijn exorbitant hoog te noemen. De originele eerste persing van deze van Harry Deal & The Galaxies is ook een stukje duurder, maar het wordt in 1978 gerecycled als b-kant voor het oninteressante 'It Must Be Magic'.

2021: You Got To Be The One - Chi-Lites (1974)
Hier heb ik afgelopen woensdag aan gerefereerd. De fietstocht op de zondagmiddag door het Drents-Friese Wold. Ik ben inmiddels, hemelsbreed, al dertig kilometer van huis als ik mezelf afvraag of ik dit had willen missen of liever thuis in bed lag. Het antwoord verbaast mij ook wel. Intussen heb ik de muziek. Ik luister terug naar een 'Do The 45' waarbij ik singles centraal heb staan die ik in een meimaand heb gekocht. Daar hoor ik opnieuw deze van The Chi-Lites en besluit dan dat ik deze opnieuw moet ontdekken en het eerst maar eens de Week Spot moet maken. Dit plaatje houdt de herinnering aan deze bizarre fietstocht levendig. Ik ben die middag overigens niet linea recta naar huis gefietst maar met een mooie bocht om. Al met al een prachtige fietstocht maar wel met een enorm dubbel gevoel.

2022: He Knows How To Love Me - Helen Shapiro (1964)
Hemelvaart bij moeder. Dat is tot 2020 een soort van traditie. Ik ga al op woensdagmiddag naar haar toe en ga gedurende de donderdag naar huis zodat ik 's avonds mijn radioshow kan doen. Ook moet ik vaak op vrijdag weer aan het werk. De maatregelen schoppen het in 2020 door de war en in 2021 zit ik niet lekker in mijn vel (en weet dat wonderwel altijd te verbergen voor mijn moeder, zij hoeft zich hier immers geen zorgen over te maken). In 2022 is het weer 'normaal' en staat het vast dat we de traditie in ere gaan herstellen. Ik huur een elektrische fiets in Havelte. Het is de laatste nacht die ik bij moeder in Jutrijp zal doorbrengen. Op donderdagmorgen ruim ik alvast wat spulletjes op want moeder heeft dan al uitzicht op een andere woonlocatie. Op vrijdag ben ik vrij en ik zal de fiets voor vanavond terug moeten brengen in Havelte. Ik besluit het nog in te zetten voor een fietstochtje over Wolvega, Oldeberkoop en Noordwolde. In de laatste plaats vind ik Helen Shapiro in een rek met singles. Het is eigenlijk de bedoeling dat het rek ter decoratie ergens komt te staan maar de winkelbediende heeft zin in het weekend en laat me de singles meenemen voor vijftig cent per stuk. Waaronder dit collector's item van Helen Shapiro.

2023: Prototype - Valentino Maltos (2023)
We eindigen dit Week Spot Kwartet met een moderne plaat. Izipho Soul probeert vooral positieve en optimistische geluiden te verspreiden en slaagt met vlag en wimpel met dit 'feelgood'-nummer van dance-producent Maltos. De vrouwelijke zang wordt verzorgd door Kiikii Star. Het is een nummer dat me meeneemt naar de paar prachtige voorjaarsdagen die we hebben in 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten