zondag 30 juni 2024

Week Spot Kwartet: week 26


Het feestje op vrijdagavond is me niet tegengevallen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat ik op een dergelijk feest ben (het soulfeest in Keulen in 2011 niet meegerekend) en de eerste keer op zo'n plek zonder alcohol en andere chemische hulpmiddelen. Zou ik nog kunnen dansen? Welnu, de eerste dj van de avond heeft zelf ook nog een 'event' waardoor hij vroeg is geprogrammeerd. Ik ben de laatste weken een beetje 'fan' geworden van deze figuur, hij is een jazzliefhebber en heeft een verfijnde neus voor breakbeats die zich voor het drum'n'bass-genre lenen. Ik sta eerst vooral te headbangen maar dan gaan mijn benen knikken en voordat ik het weet gaat mijn hele lichaam op in de beat en de bas. De twee volgende dj's zijn toch juist weer opgegroeid met elektronische muziek en hun sets zijn minder 'organisch' en neigen naar de verwaterde dubstep van twintig jaar geleden. Rond een uurtje of twaalf vind ik het welletjes geweest en heb zodoende drie dj's gemist. Op zichzelf ben ik fit genoeg voor het werk maar als mijn voorvrouw op vrijdagmiddag van mijn plannen hoort, laat ze me meteen de keuze: De post mag óók maandag. Ik heb gisteren vrij genomen en een heerlijke wandeling gemaakt waar ik binnenkort zeker nog eens op terug kom! Nu eerst maar eens het Week Spot Kwartet van deze week behandelen. Vanavond krijgen jullie dan de 'Eindstreep' van mij.

2020: The Love Of My Man - Theola Kilgore (1964)
De afgelopen weken in 2020 heb ik lopen putten uit de singles die ik in het voorgaande jaar heb gekocht. Er gaan een paar maanden overheen voordat ik weer een bestelling plaats bij Mark. Of... het is voor het eerst dat ik zo'n bestelling plaats. In 2020 is de stapel al zo hoog gegroeid dat ik dit onmogelijk in één keer kan aflossen en hier beginnen de 'verrassingen'. Theola Kilgore is de Week Spot in het weekend dat collega-radiomaker Grimbo zijn discoshow start op de zondagavond. Hij is afgelopen maart kwaad opgestapt. Ik heb iets met het voorval te maken maar ben 'on speaking terms' met hem en hij geeft aan dat het de druppel was. Het is de laatste reguliere 'Do The 45' in dat weekend en traditiegetrouw vier ik dat met de Week Spots van het afgelopen jaar. Dat heb ik gisteravond ook ruim 3,5 uur gedaan maar er is iets mis gegaan bij de opname waardoor deze al lang is weggegooid. Het is niet anders. In 2020 sta ik aan de vooravond van het nieuwe concept van 'The Summer Spirit Of...' en vanaf volgende week staan de Week Spots uit 2020 eveneens in het teken hiervan. In deze week in 2020 is het echter Theola Kilgore met 'The Love Of My Man', dat ik het beste ken middels The Stovall Sisters' 'The Love Of God'.

2021: Just Can't Get You Out Of My Mind - Baby Washington (1973)
Een jaar later ben ik net begonnen met 'The Vinyl Summer Spirit Of' en heb 1973 centraal staan. Het is het weekend met de legendarische fietszondag. Ik hoef eigenlijk maar voor een heel klein boodschapje naar Meppel en ga al op de ochtend er naartoe. Ze voorspellen immers pittige buien. In Meppel is de lucht helder blauw en zie ik niet hoe dit opeens kan omslaan. Ik ga dus verder fietsen naar Zwartsluis en dwars door De Wieden. In Giethoorn nuttig ik een drankje en haal ook vochtigheid bij het tankstation in Steenwijk. Dan moet ik me haasten om in Uffelte te komen want het hangt dan wél tegen een bui aan. Ik kan nog net een paar boodschapjes doen in Havelte en als ik thuis ben, gaan de luiken open. Die avond vier ik het jaar 1973 in 'The Vinyl Summer Spirit Of' en luister nog altijd met veel plezier naar deze show.

2022: Let's Try It Again - Funk Junction (1980)
In 2022 trap ik op zondagavond 'The Vinyl Summer Spirit Of' af met 1980 en draai op zaterdag de Week Spots. Het is eigenlijk best aardig om de jaren tachtig te doen in deze weekeinden, alleen heb ik het probleem dat ik niet genoeg van één jaar uit het decennium heb om een zaterdagavond te vullen. Op zondag is dat geen probleem. Vandaar dat ik het eerste weekend meteen begin met de eighties zoals ik ook in 2023 zal herhalen. Funk Junction is dan een hagelnieuwe heruitgave van het Epsilon-label. Het plaatje is in 1980 uitgebracht als Junction maar omdat er méér bands zijn met die naam voegt Yann de naam Funk toe. De a-kant is ook funky maar hier gaat de aandacht uit naar de 'sweet soul'-kant op de flip. Het is echter niet meer dan een aanleiding voor het eerste weekend van de 'Vinyl Summer Spirit' want volgens mijn herinnering heeft Funk Junction in december de Top 100 niet gehaald.

2023: I Just Want To Satisfy - The O'Jays (1982)
Een jaar geleden trap ik op zondag af met de 'algemene' singles uit 1982 en doe op zaterdag de Week Spots. Later in de serie doe ik zelfs een top tachtig van de jaren tachtig in twee delen. Na drie jaar 'The Vinyl Summer Spirit' heb ik de meeste jaren gehad en zou ik in 2024 voor 'herhaling' kunnen gaan. Ik heb twee jaar geleden echter voor de leuk een 'Vinyl Summer Spirit Of 2017' gedaan en het concept van de zondagavond bevalt me goed. In 2024 ga ik de 'Vinyl Summer Spirit Of' doen over de jaren 2015 tot en met 2022. Met een aantal van de nieuwe releases op zaterdag maar ook ouder werk dat ik in dit jaar heb gekocht. Voor de zondagen heb ik Top 40-lijstjes gemaakt en samengesteld uit de Gele Bak Top 100-lijsten. Ik trap komend weekend af met 2015 en dinsdag ga ik dus ook een Week Spot uit 2015 aan jullie voorstellen. Vanavond echter eerst de top 50 van de Gele Bak Top 100 van 2023. En... als ik wil kan ik morgen beginnen met het samenstellen van de Gele Bak Top 100 van 2024. Hoe ik deze ga publiceren op Soul-xotica is iets waar ik even over na moet denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten