dinsdag 11 juni 2024

Honderd achteruit: England Dan & John Ford Coley


Voor de gelegenheid heb ik een paar lekkere koekjes gekocht voor de koffie maar verder ga ik het niet uitgebreid vieren. De 'Singles round-up' van zojuist was het 5200e bericht op Soul-xotica. We werken langzaam aan weer toe naar nummertje 6000. Er is nog meer reden voor feest! De 'used-but-not-abused' is nog niet binnen en ik heb gisteren reeds de 'Symfonie' gedaan. Dat betekent dat we vanavond ruimte hebben voor een aflevering van de 'Honderd achteruit'. Met vanavond de nummer 87 uit de Gele Bak Top 100 van 2022. Ik heb de single in de Engelse persing en deze is uiteraard met een neutraal hoesje. Voor Soul-xotica vind ik dan wel zo gezellig om het Nederlandse fotohoesje te gebruiken. Het duo is onlangs eens ter sprake gekomen in de week dat Robert Chini de Week Spot heeft. Chini speelt in die tijd veel samen met de heren Dan en John. Het wordt eens de hoogste tijd om nader kennis te maken met de kerels. Hun 'I'd Really Love To See You Tonight' is het onderwerp en met dat nummer staan ze ook genoteerd in de Gele Bak Top 100.

Laat me bij de eerste boosdoener beginnen. Danny Wayland Seals wordt op 8 februari 1948 geboren in de Amerikaanse staat Texas. Zijn oudere broer Jim zal eveneens in de jaren zeventig succesvol zijn met zijn eigen duo: Seals & Croft. Dan Seals is een grote fan van The Beatles en andere Engelse groepen en gaat op een gegeven moment zelfs met een Engels accent praten. Zijn broer Jim noemt hem dan gekscherend England Dan en dat zal later zijn podiumnaam worden. John Edward Colley wordt op 13 oktober in 1948 geboren in Dallas, Texas. Als Colley zestien jaar oud is voegt hij zich bij de band van zijn schoolkameraad Dan Seals: Theze Few. Een paar jaar later zal deze band overgaan in het meer psychedelische Southwest F.O.B. dat zowaar een hitje zal scoren met de single 'The Smell Of Incense'. De band deelt een aantal maal het podium met Led Zeppelin. Als Colley & Wayland beginnen de mannen een akoestisch duo dat als podiumact fungeert tijdens concerten van Southwest F.O.B. Als de band even later uiteen valt, gaan de mannen samen verder. Dan besluit zijn geuzennaam te gebruiken. Colley verandert zijn naam in het meer 'snappy' klinkende Coley en om ook een bijvoeglijk naamwoord in de naam te hebben, voegt hij Ford toe. England Dan en John Ford Coley krijgen een contract bij A&M en maken in 1971 het eerste album. De single 'Simone' bereikt de eerste plek in Japan en is ook in Frankrijk een hit, maar doet helemaal niets in Amerika.

De heren zijn niet tevreden over hun samenwerking met A&M en na twee albums weet de groep zich los te weken van de platenmaatschappij. Er volgen een aantal jaren waarin England Dan & John Ford Coley de nodige concertreeksen doen maar zonder een platencontract. Dan hoort het duo een nummer dat is geschreven door Parker McGee, een singer-songwriter die op dat moment is gevestigd in Nashville. Het liedje heet 'I'd Really Love To See You Tonight' en Dan en John maken het nummer hun eigen. Ze doen een auditie op een kantoor van Atlantic. In het kantoor ernaast is platenmaatschappij Big Tree gevestigd, een divisie van Atlantic. Als het hoofdlabel het duo afwijst, stormt iemand van Big Tree het kantoor binnen. Zij willen het graag hebben! In Amerika verschijnen de platen op Big Tree maar in Europa verschijnen ze desondanks op het Altlantic-label. 'I'd Really Love To See You Tonight' is de grootste hit van het duo. In Amerika bereikt het een tweede plek in de Billboard, In Engeland piekt de single op nummer 26. In Nederland moet het tevreden zijn met een plekje in de Tipparade. Overigens piekt 'Love Is The Answer' in 1979 nét buiten de Engelse Top 40.

A&M profiteert van het succes met het verzamelalbum 'I Hear Music', maar het is vooral Big Tree dat veel geld zal verdienen aan het duo. Het duo heeft van 1976 tot en met 1979 vier nummer 1-hits in de Adult Contemporary. In de Billboard heeft het duo vier top tien-hits. In Nederland is het na 'I'd Really Love To See You Tonight' al afgelopen. Het is een plaatje dat ik omstreeks 2005 vaak 's nachts op de radio hoor bij de NCRV. Het is uiteraard geknipt voor de radio. Wikipedia noemt wel een aantal leden van de begeleidingsband maar geen Robert Chini in dat overzicht. De hitmachine stokt in 1979 en een jaar later gaat het duo uiteen.

Dan Seals zal zich in de jaren tachtig profileren als singer-songwriter in de country en een aantal hits op zijn naam zetten waaronder een duet met Marie Osmond. Seals is in 2009 ernstig ziek en overlijdt op 25 maart van dat jaar. Hij is dan pas 61 jaar jong. Coley formeert een nieuwe band: Leslie, Kelly & John Ford Coley en tekent zowaar bij A&M, het label waar ze in 1972 met ruzie zijn vertrokken. Later in zijn loopbaan zal Coley ook als producent optreden voor onder andere Eddie Money.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten